Κρίνεται η έκρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων-Τα δύο ανοικτά μέτωπα του ΟΚΥπΥ

Στον αέρα παραμένει η ειρήνη στον τομέα της υγείας, με τα δημόσια νοσηλευτήρια να βρίσκονται υπό κατάρρευση λόγω των ανοικτών ζητημάτων που ψάχνουν λύσεις από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ώστε να αποφευχθεί την υστάτη περαιτέρω κλιμάκωση μέτρων από τις συντεχνίες του προσωπικού του Οργανισμού.

Από τη μία, ο ΟΚΥπΥ αναμένεται να καταθέσει μέχρι την Τρίτη νέα πρόταση όσον αφορά τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό, που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια από το 2019, προς τις έξι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ ΚΑΙ ΠΑΣΥΔΥ, οι οποίες εκπροσωπούν τον προσωπικό του Οργανισμού.

Η δυναμική δίωρη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, έστειλε το μήνυμα πως, σε περίπτωση αδιεξόδου και εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συντεχνιών, η απόφαση για περαιτέρω μέτρα αντίδρασης θα θέσει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των νοσηλευτηρίων. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οργανισμός αναμένεται να καταθέσει σχετική πρόταση με μικρές διαφοροποιήσεις, ενώ αφού τα Διοικητικά Συμβούλια των συντεχνιών προχωρήσουν στην εξέταση της πρότασης, θα αποφασίσουν τα επόμενα τους βήματα.

Πάντως, όλο το διάστημα και μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν οι συντεχνίες με τον Οργανισμό, εμφανίστηκαν απαισιόδοξες στην πιθανότητα να υπάρξει θετική έκβαση στο ζήτημα. Μάλιστα, έκαναν λόγο για απροθυμία από τον ΟΚΥπΥ για να βρεθεί οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση.

Ωστόσο, σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, κληθείς να τοποθετηθεί για το εν λόγω ζήτημα, ανέφερε ότι αναμένει πως θα «μελετήσουν προσεκτικά την πρόταση», προσθέτοντας πως «εάν πρέπει να γίνει περαιτέρω διαβούλευση θα γίνει μεταξύ των συντεχνιών και του ΟΚΥπΥ και αν πρέπει να παρέμβει το Υπουργείο θα παρέμβει όπως παρεμβήκαμε στο παρελθόν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν βλέπουν φως στο τούνελ με τη νέα πρόταση ΟΚΥπΥ, απαισιόδοξες οι συντεχνίες

Δεύτερο μέτωπο 

Την ίδια ώρα, ο ΟΚΥπΥ θα κληθεί να συζητήσει και να διαβουλευτεί για ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα, που προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα στα νοσηλευτήρια της χώρας. Αυτό της υποστελέχωσης του νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα τμήματα των νοσοκομείων.

Ο Οργανισμός έχει καθορίσει συναντήσεις, που θα πραγματοποιούνται ανά μία ώρα, με εκπροσώπους των συντεχνιών των νοσηλευτών, τους προϊστάμενους λειτουργούς κάθε νοσοκομείου και στην παρουσία των Περιφερειακών Διευθυντών των νοσοκομείων κάθε πόλης. Κατά τις συναντήσεις αναμένεται να διαπιστωθούν οι ανάγκες για το νοσηλευτικό προσωπικό που χρειάζεται κάθε νοσοκομείο, να επικυρωθούν και να γίνει προσπάθεια για άμεση στελέχωση.

Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, το οποίο ενώ αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά ζητήματα υποστελέχωσης, το πρόβλημα τον τελευταίο καιρό έχει διαιωνιστεί με την επαναλειτουργία του παθολογικού θαλάμου του νοσοκομείου της Πόλεως Χρυσοχούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν είχαν κλείσει το συγκεκριμένο Τμήμα, μετακίνησαν νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο Πάφου και επτά νοσηλευτές από το νοσοκομείο Πάφου, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λεμεσού για να καλύψουν τις εκεί ανάγκες.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, «με την απόφαση αυτή μετακινήθηκαν νοσηλευτές και προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο ήδη ύποστελεχωμένο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Για να καλυφθούν οι ανάγκες μετακινήθηκε προσωπικό από άλλους θαλάμους και δυστυχώς έκλεισαν κλίνες σε άλλους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη πίεση στο νοσηλευτήριο. Αυτό που έπρεπε να κάνει πρώτα ο Οργανισμός θα ήταν να καλύψει αρχικά τα κενά που υπάρχουν με το νοσηλευτικό προσωπικό και στη συνέχεια να μετακινήσει τους νοσηλευτές σε άλλο νοσοκομείο».

Όσον αφορά τη σημερινή συνάντηση ο κος Πετέλης σημείωσε πως το θέμα της υποστελέχωσης είναι κάτι που θέτουν επί τάπητος εδώ και χρόνια. «Ευελπιστούμε ότι έχουμε φτάσει στο τελευταίο βήμα, αφού αναμένεται ότι με τη συνάντηση αυτή θα ξεκαθαρίσουν οι ανάγκες των νοσοκομείων και θα στελεχωθούν άμεσα, σωστά και με ασφάλεια όλα τα τμήματα. Θεωρώ πως εάν ο Οργανισμός δεν ήθελε να βρεθεί λύση, δεν θα συγκαλούσε σύσκεψη με τους προϊστάμενους των Τμημάτων των νοσοκομείων. Αυτό δίνει μια ανάσα αισιοδοξίας ότι αυτό το θέμα επιτέλους θα βρει λύση».

Η συζήτηση όσον αφορά την υποστελέχωση των νοσοκομείων, έχει βρεθεί στο προσκήνιο ουκ ολίγες φορές, αφού το πρόβλημα διαιωνίζει την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και βαραίνει περισσότερο τα ήδη επιφορτισμένα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Ως εκ τούτου οι σημερινές αποφάσεις κρίνονται σημαντικές, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το νοσηλευτικό προσωπικό δεν αποκλείεται να θέσει σε εφαρμογή τις συχνές προειδοποιήσεις για μέτρα αντίδρασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμοι να λάβουν δυναμικότερα μέτρα γιατροί και νοσηλευτές-«Να εφαρμόσουν τη νομοθεσία»

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού