Θα τρέχουν τελευταία στιγμή για ανανέωση αδειών-Με ρυθμούς χελώνας η διαδικασία

Για μια άλλη χρονιά οι Κύπριοι οδηγοί φαίνεται πως θα τρέξουν την τελευταία στιγμή για να ανανεώσουν τις άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, αφού ήδη από τις πρώτες μέρες διαφάνηκε πως οι ανανεώσεις προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.

Μέσα σε περίπου μια βδομάδα, από τις 4 Ιανουαρίου, οπότε άρχισε η διαδικασία, περισσότεροι από 70 χιλιάδες οδηγοί προχώρησαν σε ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός τους. Αριθμός ο οποίος είναι ελαφρώς αυξημένος σε σύγκριση με τους περσινούς αριθμούς που καταγράφηκαν κατά την ίδια περίοδο, ενώ σύμφωνα με τον Λειτουργό Οδικών Μεταφορών Ά, Βλαδίμηρο Ζαβρό, ο αριθμός θα αυξάνεται κάθε μήνα, με τους περισσότερους όμως να εκτιμάται πως θα προχωρήσουν σε ανανέωση της άδειας τους, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της διορίας, δηλαδή τις 11 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, ο κος Ζαβρός, η πρώτη βδομάδα έδειξε πως η διαδικασία προχωρεί όπως κάθε χρόνο, με αργούς ρυθμούς, με 77 χιλιάδες οδηγούς να ανανεώνουν τις άδειες κυκλοφορίας τους, ενώ περίπου το 90-95% των αδειών κυκλοφορίας που ανανεώθηκαν έγιναν ηλεκτρονικά. Η πλειοψηφία μάλιστα φαίνεται πως προτιμά την ετήσια ανανέωση. «Κατά την περσινή χρονιά, τον πρώτο μήνα είχαμε 200 χιλιάδες ανανεώσεις. Τον επόμενο μήνα είχαμε 250 χιλιάδες και τον τελευταίο μήνα 260 χιλιάδες. Αυτό που μας έδειξε η εμπειρία είναι, πως τον πρώτο μήνα γίνεται ένας μικρός αριθμός ανανέωσης αδειών, τον δεύτερο μήνα ο αριθμός αυξάνεται και τις τελευταίες ημέρες πριν την λήξη έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό».

Ο συνολικός αριθμός ανανέωσης αδειών κυκλοφορίας αναμένεται να ξεπεράσει τις 700 χιλιάδες ευρώ για την φετινή χρονιά.

Για να  προχωρήσει κάποιος σε ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός του, χρειάζεται να έχει ενεργό πιστοποιητικό καταλληλόλητας (ΜΟΤ) και ασφάλεια οχήματος. Οι ανανεώσεις γίνονται διαδικτυακά και στα επί τόπους επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, στα Τμήματα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, στα ΚΕΠ και μέσω των διαδικτυακών υπηρεσιών των τραπεζών τους. Επίσης, δίνεται η επιλογή στον ιδιοκτήτη του οχήματος να προχωρήσει σε ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας για έξι, εννέα και δώδεκα μήνες.

Πάντως, η διορία για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας εκπνέει στις 11 Μαρτίου, ωστόσο όσοι δεν θα προλάβουν ή ξεχαστούν, θα τους επιβληθεί πέναλτι δέκα ευρώ και 10% επιπρόσθετα στην αξία της άδειας κυκλοφορίας τους.

Όπως εξήγησε ο κος Ζαβρός, «εάν για παράδειγμα η αξία της κυκλοφορίας ενός οχήματος είναι 100 ευρώ, τότε ο ιδιοκτήτης του θα επιβαρυνθεί με επιπλέον είκοσι ευρώ λόγω της καθυστέρησης».

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο στην ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας είναι τα ακινητοποιημένα οχήματα, για τα οποία ακολουθείται διαφορετική διαδικασία. Εάν για παράδειγμα κάποιος δεν θέλει να μετακινήσει το όχημά του κατά το 2023, θα πρέπει να το ακινητοποιήσει, δηλώνοντάς το, είτε διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, είτε να προχωρήσει με αίτηση ακινητοποίησης στα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος, ώστε να μην χρειαστεί ανανέωση άδειας κυκλοφορίας.

Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Ζαβρό, «εάν κάποιος κάνει αίτηση για ακινητοποίηση οχήματος σήμερα, θα χρεωθεί για τον μήνα Ιανουάριο. Από την άλλη, εάν κάποιο όχημα έχει καταστραφεί και ο ιδιοκτήτης κατέχει το πιστοποιητικό καταστροφής θα πρέπει να ενημερώσει το Τμήμα για να μπορεί να διαγραφεί από τα μητρώα του Τμήματος. Επίσης, εάν ένα όχημα το 2022, δεν ανανέωσε την άδεια κυκλοφορίας του και δεν θα ανανεώσει ούτε για τη νέα χρονιά διαγράφεται απευθείας από τα μητρώα του Τμήματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρχισε η ανανέωση αδειών κυκλοφορίας-Όλες οι λεπτομέρειες

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο