Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τις δηλώσεις του επικεφαλής του «τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων»

Οι απόψεις του επικεφαλής του «τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων» για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. 

Η γυναικεία οργάνωση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) καταδίκασε τις δηλώσεις του Αχμέτ Ονσάλ με γραπτή ανακοίνωση που έδωσε σε δημοσιότητα την Τετάρτη. 

«Τα πρόσφατα σχόλια του Αχμέτ Ουνσάλ, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής του τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων από την Τουρκία, κατά των γυναικών μας έχουν ενοχλήσει ως Τουρκοκύπριες που έχουμε υιοθετήσει τη δημοκρατία ως τρόπο ζωής», αναφέρουν.

«Ως γυναίκες της ΡΤΚ που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για να διασφαλίσουν την ισότητα των φύλων στη χώρα μας, να ενισχύσουν τη δημοκρατία και να καθιερώσουν μια ζωή αντάξια των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βλέπουμε τα λόγια του κ. Ουνσάλ ως ένα από τα πιο προφανή παραδείγματα της μισαλλόδοξης και πατριαρχικής κουλτούρας που προσπαθεί να εξαχθεί στη χώρα μας», προστίθεται.  

Στη συνέχεια οι γυναίκες του ΡΤΚ αναφέρουν, επίσης, ότι «θέλουμε να γίνει γνωστό ότι αυτοί που κατέστρεψαν τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και μετέτρεψαν την Τουρκία σε μια χώρα γνωστή για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση των παιδιών δεν έχουν κανένα δικαίωμα να λένε στις γυναίκες της Κύπρου πώς να ζουν, πόσα παιδιά να κάνουν, πώς να οργανώνουν τις συζυγικές και οικογενειακές σχέσεις ή αν θα πρέπει να συμμετέχουν στην επαγγελματική ζωή». 

Για το ίδιο ζήτημα, ο γενικός γραμματέας του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ, σε γραπτή τοποθέτηση του ανέφερε ότι «δεν είναι η θέση του Αχμέτ Ουνσάλ, όπως δεν είναι η θέση κανενός άνδρα, να κρίνει και να εκφράσει άποψη για την εμπορευματοποίηση των γυναικών, για το πώς να ντύνονται και πώς να συμπεριφέρονται! Στην πραγματικότητα, αυτό που αναμένεται είναι να παραιτηθεί από τη θέση του το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, δεν περιμένουμε μια τέτοια συμπεριφορά από κάποιον με τόσο ξεπερασμένες απόψεις». 

Εν τω μεταξύ σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γενικός γραμματέας της τ/κ συντεχνίας δασκάλων Κύπρου (KTÖS), Μπουράκ Μαβίς ενημέρωσε το κοινό σχετικά με την αποστολή μικρών παιδιών σε θρησκευτικά οικοτροφεία των κατεχομένων. 

Σύμφωνα με τον Τ/κ συνδικαλιστή, ενώσεις που ανήκουν σε τουρκικές αιρέσεις οργανώνουν θρησκευτικές συζητήσεις σε τζαμιά και σπίτια και κατευθύνουν τα μικρά παιδιά σε μαθήματα Κορανίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, ο κ. Μαβίς αναφέρθηκε σε «θρησκευτικά σχολεία» που λειτουργούν ανέλεγκτα στα κατεχόμενα.

«Όπως ακριβώς δεν δεχόμαστε την πολιτική και οικονομική εκμετάλλευση των παιδιών πριν από την ενηλικίωσή τους, δεν δεχόμαστε επίσης ότι ένα παιδί που δεν έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης του, να κατευθύνεται προς τη θρησκευτική εκπαίδευση», σημείωσε ο κ. Μαβίς. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «στις 4 Ιουλίου ζήτησαν πληροφορίες από το Υπουργείο παιδείας σχετικά με τα μαθήματα Κορανίου που διοργανώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες βάσει του άρθρου 5 του νόμου για το δικαίωμα στην πληροφόρηση, αλλά παρά το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει ότι "η διοίκηση παρέχει πρόσβαση στις πληροφορίες ή τα έγγραφα που ζητούνται κατόπιν αίτησης εντός δεκαπέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της αίτησης", δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τα ζητούμενα θέματα».

Ο κ. Μαβίς καταδίκασε επίσης, τις δηλώσεις του κ. Ουνσάλ.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του κ. Ουνσάλ έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς Τ/κ να καταδικάζουν τις οπισθοδρομικές απόψεις για τη θέση της Κύπριας στη σύγχρονη κοινωνία. 

Πηγή: KYΠΕ  

Δειτε Επισης

Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ