Πολεμούν τις παραβάσεις στην εργασία με πρόστιμα-Καταγράφηκε το δεύτερο ρεκόρ

Με βαριά πρόστιμα επιχειρεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να επιβάλει την τάξη στους χώρους εργασίας, ώστε να αποτρέψει τα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν στην Κύπρο τα οποία με βάση έκθεση του Τμήματος, έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που φαίνεται να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στους μαζικούς ελέγχους που γίνονται. 

Σε στοιχεία που δημοσιεύει το Τμήμα για το 2021, φαίνεται ότι τα πρόστιμα αυξήθηκαν κατακόρυφα, την ίδια ώρα που οι χρηματικές ποινές έφθασαν στα επίπεδα του 2015, που αποτέλεσε χρονιά με ρεκόρ προστίμων με το συνολικό ποσό να ανέρχεται τότε στις 220.800 ευρώ. Για να αυξηθούν ωστόσο τα πρόστιμα, αυξήθηκαν και οι έλεγχοι που διενήργησαν οι ελεγκτές του Τμήματος, εντός του έτους, από τους οποίους φαίνεται να εντοπίζονταν πολλές παραβάσεις από την εργοδοτική πλευρά. 

Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση των ελέγχων και των προστίμων, φαίνεται να λειτουργεί υπέρ της ασφάλειας των εργαζόμενων, κάτι που αποτυπώνεται σε στοιχεία που δημοσίευσε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του ο REPORTER όπου διαφαίνεται ότι τόσο τα θανατηφόρα, όσο και τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. 

Μόνο το 2021, οι παραβάσεις από εργοδότες ή εργοδοτικές εταιρείες, έφθασαν τις 138, που αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό της τελευταίας δεκαετίας, πίσω μόνο από τις 143, του 2015. Μάλιστα, στο μεσοδιάστημα, δηλαδή από το 2016 μέχρι το 2020, οι παραβάσεις είχαν φθάσει μετά βίας τις 70, κάτι που σημαίνει ότι όσο περισσότεροι είναι οι έλεγχοι, τόσο περισσότερες θα είναι οι παραβάσεις που θα εντοπίζονται και ταυτόχρονα τόσα λιγότερα θα είναι τα εργατικά ατυχήματα που θα συμβαίνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγράφουν μείωση τα εργατικά ατυχήματα-Νεαροί Κύπριοι τα περισσότερα θύματα

Πού εντοπίζονται οι πλείστες παραβάσεις

Όπως φαίνεται στα στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν στους «περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμοί του 2002 και 2015» και «περί Διαχείρισης θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμοί του 2002», όπου εντοπίστηκαν από 33 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 100.400 ευρώ συνολικά.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά τον «περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμοί του 2002 και 2015», τα προηγούμενα χρόνια δεν εντοπίζονταν τόσες πολλές παραβάσεις, αφού δεν βρισκόταν καν στην πρώτη τριάδα, ενώ αντίθετα ο «περί Διαχείρισης θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμοί του 2002», κατατάχθηκε και πέρυσι πρώτος σε παραβάσεις.

Μεγάλο ποσοστό, παραβάσεων, που τους εντάσσει στην πρώτη τριάδα, είναι και οι «περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμοι του 1996 έως 2011», αφού υπήρξαν 28 περιπτώσεις επιβολής προστίμων, που έφθασαν στις 39.650 ευρώ. 

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα συνολικά πρόστιμα για το έτος έφθασαν στις 190.600 ευρώ, μπορεί να αντιληφθεί εύκολα ότι οι παραβιάσεις στις πιο πάνω κατηγορίες, αποτέλεσαν τη μερίδα του λέοντος, για το 2021, αφού έφθασαν τις 140.500 ευρώ.

Την πρώτη τετράδα, κλείνουν οι παραβάσεις για τον «περί Ελαχίστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρησιμοποίηση κατά την Εργασία Εξοπλισμού Εργασίας) Κανονισμοί του 2001 και 2004», με 24 περιστατικά και συνολικά πρόστιμα 33.500 ευρώ.

Μικρότερα πρόστιμα επιβλήθηκαν για άλλες παραβάσεις, ενώ δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε μεμπτό σε σχέση με έξι κατηγορίες, που αφορούν Νόμους και Κανονισμούς για Σήμανση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Χειρωνακτική Διακίνηση Φορτίων, περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Βιολογικοί Παράγοντες), περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Χημικοί Παράγοντες),  περί Επιτροπών Ασφάλειας στην Εργασία Κανονισμοί του 1997,  και περί Βασικών Απαιτήσεων (Ανελκυστήρες).

Σε σχέση με το συνολικό αριθμό προστίμων που επιβλήθηκαν και έφθασαν στις 190.600 ευρώ, πλησίασαν το ρεκόρ των 220.800 ευρώ, του 2015. Στο ενδιάμεσο, τα πρόστιμα ήταν εμφανώς μικρότερα και δεν έφθασαν σε καμία περίπτωση σε εξαψήφιο αριθμό. Το 2016, επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές ύψους 85.950 ευρώ, ενώ το 2017 παρατηρήθηκε μικρή αύξηση κλείνοντας στις 92.250 ευρώ. 

Το 2018 τα πρόστιμα έπεσαν σε 88.600 ευρώ και το 2019 παρατηρήθηκε περαιτέρω μείωση φθάνοντας στα 87.050 ευρώ. Τέλος, το 2020, οι ποινές έπεσαν στις 63.250 ευρώ, ωστόσο αυτό είναι άμεσα συνυφασμένο με τον κορωνοϊό και την τεράστια μείωση κύκλου εργασιών που υπήρξε σε όλους τους τομείς. 

Οι ποινές σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα

Σύμφωνα με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας,  εντός του 2021, συντάχθηκαν συνολικά 16 νέοι φάκελοι ποινικής δίωξης, 15 από τους οποίους διαβιβάστηκαν στους εκπροσώπους της Νομικής Υπηρεσίας για έγκριση και προώθηση της ποινικής δίωξης των κατηγορουμένων.

Όπως αναφέρει η έκθεση, επιβλήθηκαν συνολικά 42 ποινές, εκ των οποίων οι σαράντα αφορούσαν χρηματικά πρόστιμα, ενώ οι άλλες δύο, ήταν ποινές φυλάκισης με αναστολή, εναντίον δύο φυσικών προσώπων. Πρόκειται για ένα πρόσωπο από τη Λευκωσία, στον οποίο επιβλήθηκαν οκτώ μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή και ένα άτομο στη Λεμεσό, που του επιβλήθηκαν πέντε μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. 

Τα περισσότερα χρηματικά πρόστιμα επιβλήθηκαν στη Λευκωσία (27) και ακολουθούν η Λεμεσός (8), η Λάρνακα (4) και τέλος Πάφος και ελεύθερη Αμμόχωστος από ένα.

Το μεγαλύτερο πρόστιμο, αφορούσε κατασκευαστική εταιρεία, η οποία δέχθηκε πρόστιμο ύψους 38.000 ευρώ, ενώ ακολουθεί επίσης κατασκευαστική εταιρεία που δέχθηκε πρόστιμο 13.000 ευρώ. Το τρίτο μεγαλύτερο πρόστιμο επιβλήθηκε σε εταιρεία μαρμάρων, ύψους 12.000 ευρώ.

Ανάμεσα σε άλλα, πρόστιμα επιβλήθηκαν επίσης σε χώρους εστίασης, εταιρείες μετάλλων, ελαιοχρωματιστές, εταιρείες μεταφορών, μεταλλείο και κρεοπωλείο.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ανταλλαγή καλών πρακτικών ΤΝ για πολιτισμό πρότεινε η Κασσιανίδου στις Βρυξέλλες
Τη δημιουργία περαιτέρω υποχρεώσεων για ελέγχους αγοράς εξετάζει η Βουλή
Μονομερή απόφαση της Βουλής για το δικαίωμα περίθαλψης δημοσίων υπαλλήλων, καταγγέλλει η ΠΑΣΥΔΥ
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συστήνει να γίνεται έρευνα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Με δύο αεροσκάφη ενισχύει και φέτος η Κομισιόν την πυροσβεστική ομπρέλα Κύπρου
Δυσαρέσκεια Επιτροπής Γεωργίας για καθυστέρηση στη συζήτηση περί φωτοβολταϊκών
Τον ερχόμενο μήνα το σχέδιο επιδότησης διαμονής σε στέγες ηλικιωμένων
Σε «ειλικρινή διάλογο» για επίλυση προβλημάτων καλεί η Ισότητα τον Προϊστάμενο Υπ. Θήρας
Καταγγέλλει προσπάθεια εκμετάλλευσης με σκοπό την απαξίωση ο Δήμος Πάφου-Η θέση του για τη γιαγιά