Τα δύο μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι λόγω της αύξησης κρουσμάτων στην Κίνα

Χωρίς οποιεσδήποτε αποφάσεις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Υγείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπή, αναφορικά με την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Κίνα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο μέτρα που τέθηκαν στο τραπέζι είναι η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε πτήσεις, όπως επίσης και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για όσους έρχονται από Κίνα στην Κύπρο, καθώς θα πρέπει να υποβάλλονται σε PCR.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ενημερώθηκε από την Ιταλία και παρουσιάζει έκθεση μέτρων στη ΣΕΕ ο Χατζηπαντέλα

Παράλληλα, λόγω του ότι μεσολαβούν και άλλες συσκέψεις με ευρωπαϊκές επιτροπές, όπου θα υπάρχει συντονισμός δράσεων, οριστικές αποφάσεις θα παρθούν την ερχόμενη Τρίτη 10 Ιανουαρίου.

Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα αλλά και οι δράσεις από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.  

Επιπλέον, στη σύσκεψη αξιολογήθηκε και η κατάσταση της επιδημιολογικής εικόνα στην κοινότητα. 

Σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα, είπε ότι ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις συνομιλίες που είχε με τον περιφερειακό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τον διευθυντή του Κέντρου Λοιμώξεων της Ιταλίας αλλά και με την Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου. Από τις συνομιλίες του με τους τρεις αξιωματούχους, σημείωσε, «είναι ξεκάθαρο ότι την συγκεκριμένη στιγμή, το συγκεκριμένο στέλεχος μετάλλαξης του κορωνοϊού που παρουσιάστηκε στην Κίνα, υπάρχει στην Κύπρο από τον Αύγουστο του 2020, άρα δεν υπάρχει οποιασδήποτε λόγος πανικού τη συγκεκριμένη στιγμή».

Είπε ακόμη ότι αποφασίστηκε στη σύσκεψη όπως μελετήσουν τα δεδομένα τις επόμενες ημέρες, μετά και τις δυο συσκέψεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής - η μία ήταν προγραμματισμένη σήμερα και η άλλη, για αύριο, Τρίτη - όπου θα δοθούν περισσότερα στοιχεία στους συνεργάτες του Υπουργείου Υγείας. «Θα έχουμε μια σύσκεψη την επόμενη Τρίτη στις 3.00 το απόγευμα για να μελετηθούν περαιτέρω και αν πρέπει να πάρουμε οποιαδήποτε μέτρα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην βόρειο Αμερική, «είναι μια μετάλλαξη που την γνωρίζουμε κι εμείς στη χώρα μας και τη μελετούμε πολύ προσεκτικά».

Για το ίδιο θέμα, ο Δρ. Γεώργιος Πάνος, σε δηλώσεις του, εκ μέρους της συμβουλευτικής επιτροπής είπε ότι όσον αφορά σε ένα στέλεχος που υπάρχει στην Αμερική, «αυτή την στιγμή γνωρίζουμε ότι έχει 20% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά είναι καλό στέλεχος, οπότε δεν μας ανησυχεί όσον αφορά την ιατρική πλευρά των πραγμάτων».

Είπε ακόμη ότι έγινε «μια εκτενής ανασκόπηση» των δεδομένων με όλες τις προτάσεις οι οποίες προέκυψαν και αφού έχει μελετηθεί ένας κατάλογος από καταστάσεις, θα ξανασυναντηθεί σε μία εβδομάδα η Επιτροπή για να λάβει περισσότερες συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Η Κύπρος αυτή την στιγμή βρίσκεται καλά προετοιμασμένη, τα στελέχη τα οποία κυκλοφορούν τόσο την Κίνα όσο και στην Ευρώπη είναι στελέχη τα οποία γνωρίζει το Υπουργείο Υγείας, και υπάρχει ετοιμότητα ως προς την εξέλιξή τους», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η Επιτροπή «έχει καταρτήσει μια σειρά από σκέψεις», και ότι, σε μια εβδομάδα, θα υπάρξει ακόμη μια συνάντηση, «έτσι ώστε να ληφθούν επακριβή μέτρα τα οποία μπορεί να θεσπιστούν εφόσον οι  καταστάσεις είναι τέτοιες που τα επιβάλλουν». Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, «τα πράγματα παραμένουν σε ομαλή πορεία είμαστε ευχαριστημένοι με τα δεδομένα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Υγείας οπότε με αυτό θα πορευτούμε και θα επανεξετάσουμε σε μία εβδομάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίρνει σκυτάλη η Κύπρος σε μέτρα λόγω της έκρηξης κρουσμάτων στην Κίνα

Συζητά για συντονισμένη αντίδραση η ΕΕ

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διεξαγάγουν συνομιλίες την Τετάρτη σχετικά με τη συντονισμένη αντίδραση απέναντι στην έξαρση των λοιμώξεων COVID-19 στην Κίνα, δήλωσε τη Δευτέρα η σουηδική προεδρία της ΕΕ, καθώς οι συνομιλίες του Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν χωρίς αποφάσεις επί του θέματος.  

Σε μια συνάντηση παρόμοιου περιεχομένου στις 29 Δεκεμβρίου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 εκπροσώπων κυβερνήσεων της ΕΕ, των οργανισμών υγείας της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ιταλία προέτρεψε την υπόλοιπη Ένωση να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να εξετάζει τους ταξιδιώτες από την Κίνα για COVID, με το Πεκίνο να είναι έτοιμο να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις 8 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, άλλα κράτη μέλη δήλωσαν ότι δεν βλέπουν την ανάγκη να το πράξουν παρά την απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τους περιορισμούς της για την πανδημία εν μέσω ενός κύματος νέων λοιμώξεων.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε σε επιστολή της προς τις Κυβερνήσεις της ΕΕ στις 29 Δεκεμβρίου ότι θα πρέπει να εξετάσουν άμεσα την κλιμάκωση της γονιδιωματικής αλληλούχησης των λοιμώξεων από τον ιό COVID-19 και την παρακολούθηση των λυμάτων, μεταξύ άλλων στα αεροδρόμια, για την ανίχνευση τυχόν νέων παραλλαγών, δεδομένης της έξαρσης των λοιμώξεων στην Κίνα.

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι το μπλοκ θα πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικό», καθώς τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα δοκιμών για την Κίνα είναι ελάχιστα, συμβουλεύοντας τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ να αξιολογήσουν τις τρέχουσες πρακτικές τους σχετικά με τη γονιδιωματική αλληλούχηση του κορονοϊού «ως άμεσο βήμα».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν συνιστά επί του παρόντος μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Είπε ότι οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα βρίσκονται ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και ότι το ενδεχόμενο εισαγόμενων λοιμώξεων είναι χαμηλό σε σύγκριση με τις καθημερινές λοιμώξεις στην ΕΕ, με τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να ανταποκρίνονται επαρκώς επί του παρόντος.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας