Στα παγωμένα νερά ντυμένοι Αγιοβασίληδες-«Μια ωραία πρόκληση, δεν αρρωστάς»

Το καθιερωμένο τους έθιμο όπως κάθε χρονιά φυσικά τήρησαν και φέτος οι χειμερινοί κολυμβητές, όπου ντυμένοι Αγιοβασίληδες, θα βουτήξουν στα παγωμένα νερά της θάλασσας και θα διασκεδάσουν τις γιορτινές ημέρες, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, στέλνοντας το μήνυμα, πως τίποτα δεν είναι αδύνατο στη ζωή, αφού ακόμη και το παγωμένο νερό, μια πρόκληση είναι, που εάν το συνηθίσεις, τότε γίνεται τρόπος ζωής, έχοντας μάλιστα πολλαπλά οφέλη και στην υγεία μας. 

Το χριστουγεννιάτικο έθιμο, τήρησαν και οι χειμερινοί κολυμβητές του Ναυτικού Ομίλου της Λεμεσού, οι οποίοι αφού έβαλαν τα χριστουγεννιάτικα τους, βούτηξαν στα παγωμένα νερά της παραλιακής πόλης. Μοιράζοντας τα συναισθήματά της στον REPORTER, η χειμερινή κολυμβήτρια, Γεωργία Φειδία, κλήθηκε να απαντήσει πώς νοιώθει με το που μπαίνει στην παγωμένη θάλασσα. «Χαρά. Χαρά πολλή. Δηλαδή, μόλις μπω στο νερό έχω μια διάθεση πάρα πολύ όμορφη και είναι κάτι που απολαμβάνεις. Πάω στη δουλειά μου αργότερα και όλοι με ρωτάνε που βρήκα όλη τη διάθεση και εγώ αυτό που τους λέω είναι ότι ''πρέπει να έρθουν θάλασσα και τότε θα καταλάβουν τη διαφορά στη ζωή τους''. Είναι κάτι που αποκτάς μέσα στο νερό και αλλάζει όλη σου η ζωή».

Η κα. Φειδία, ασχολείται με τη χειμερινή κολύμβηση, τα τελευταία εννέα χρόνια, όμως, όπως η ίδια λέει, «ήμουν κολυμβήτρια από τον καιρό που ήμουνα μικρή και ερχόμουν στον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού και λάμβανα μέρος στους αγώνες που διοργανώνονταν. Κολυμπούσα για πολλά χρόνια, απλά τα τελευταία εννέα χρόνια ασχολούμαι με τη χειμερινή κολύμβηση. Είναι κάτι που απολαμβάνω τα τελευταία χρόνια να κολυμπάω τον χειμώνα και όχι μόνο το καλοκαίρι».

Όσον αφορά το χριστουγγενιάτικο έθιμο, η ίδια εξηγεί πως, «είναι ένα έθιμο που κάνουμε και την παραμονή των Χριστουγέννων, όπως και την Πρωτοχρονιά, με έλκηθρο στη θάλασσα και τον Άγιο Βασίλη φυσικά. Το συνδυάζουμε με ένα πάρτι που γίνεται εδώ στην παραλία, με τραγούδια χριστουγεννιάτικα και με τα τριγωνάκια μας. Είναι μια πρόκληση να μπαίνεις μέσα στο παγωμένο νερό, αλλά είναι μια ωραία πρόκληση και είναι κάτι που μπορεί να απολαμβάνει όλος ο κόσμος. Όταν ξεκινήσεις από το καλοκαίρι την κολύμβηση και τη συνεχίσεις, καταλαβαίνεις μεν τη διαφορά του νερού από μέρα σε μέρα, αλλά είναι ανεκτή. Εάν όμως αποφασίσει κάποιος να μπει για πρώτη φορά στο νερό τώρα τον χειμώνα, είναι αδύνατο να τα καταφέρει».

Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία του νερού φαίνεται να είναι ανεκτή μέχρι τον Δεκέμβριο. «Αλλά από τον Ιανουάριο και μετά, πέφτει ακόμη περισσότερο η θερμοκρασία του νερού. Μέχρι τον Μάρτιο, είναι πολύ πιο χαμηλή η θερμοκρασία, καθώς πέφτει μέχρι και 14 βαθμούς. Είναι μια περίοδος που εξαρτάται από τον καθένα εάν θα αντέξει να κολυμπάει, αλλά μέχρι τα Χριστούγεννα, μπορεί οποιοσδήποτε να το κάνει. Στην παρούσα φάση είναι στους 18.5 βαθμούς το νερό μας».

Μάλιστα, φέροντας παράδειγμα τον σύζυγό της η κα. Φειδία, είπε πώς «ο σύζυγός μου, έμπαινε μέσα στο νερό μόνο στις 15 και 16 Αυγούστου και είχαμε πάντα την ίδια συζήτηση, καθώς δεν ήθελε το παγωμένο νερό. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, τον έκανα χειμερινό κολυμβητή και σήμερα μου λέει ευχαριστώ που με έσπρωξες και δεν τα έβαλες κάτω για να κολυμπάω τον χειμώνα. Είναι ότι καλύτερο και αυτό φαίνεται και από την υγεία μας».

Ιδιαίτερη εντύπωση άλλωστε, προκαλεί το γεγονός πως οι χειμερινοί κολυμβητές, βρίσκονται καθημερινώς μέσα στα παγωμένα νερά. «Ερχόμαστε από πολύ πρωί, δηλαδή από τις 5:30 είμαστε μέσα στο νερό. Η ομάδα μας αποτελείται από περίπου πενήντα άτομα και στις ομάδες μας θα συναντήσεις διάφορες ηλικίες, μέχρι και άτομα 75 χρονών. Οι πιο νεαροί είναι μετρημένοι όμως. Είναι ευπρόσδεκτος όλος ο κόσμος για να συμμετέχει μαζί μας στην κολύμβηση κατά τους χειμερινούς μήνες και πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι βρίσκεις την υγεία σου κολυμπώντας, ενώ δεν αρρωστάς συχνά. Είναι ότι καλύτερο για όλους μας».

Πάντως, όπως επεσήμανε η ίδια ενόψει και του εορταστικού κλίματος, «το να μπαίνουμε μέσα στο νερό ντυμένοι ΑγιοΒασιλήδες είναι κάτι μοναδικό, καθώς θέλεις να κάνεις κάτι για να είσαι μέσα στο κλίμα. Βάζουμε τα σκουφάκια μας, τις γιρλάντες μας, ντυνόμαστε ΑγιοΒασιλήδες και μπαίνουμε μέσα στο νερό πάνω σε έλκηθρο για να στείλουμε τα πιο ηχηρά μηνύματα στον κόσμο».

Δείτε παρακάτω πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τους χειμερινούς κολυμβητές Λεμεσού κατά τη διάρκεια των εορτών

PHOTO CREDITS: @Loukia

 

Δειτε Επισης

Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ
«Νομίζω ότι θα ξαναέβρω την ευτυχία μου»-Τα πρώτα λόγια του παππού μετά την αποφυλάκιση
Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας
Τέσσερις οι συλληφθέντες για «Δημητρούι» που προσφεύγουν στο Εφετείο-Οι βασικοί άξονες της έφεσης
Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος
Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ