Ισραηλινοί υπερορθόδοξοι Εβραίοι ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν κοινότητα στην Κύπρο

Από τις αρχές της εβδομάδας βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία από ομάδα υπερορθόδοξων Εβραίων του Ισραήλ να δημιουργήσουν κοινότητα στην Κύπρο, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων και ιστοσελίδων.

Πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας είναι ένα ζευγάρι Υπερορθόδοξων Εβραίων από την πόλη Μπεϊτάρ Ιλίτ του κεντρικού Ισραήλ. Πρόκειται για τον Γιοσέφ και την Χάβα Λάουφερ, που ασχολούνται επαγγελματικά με την φωτογραφία. Η ανοικτή πρόσκληση που δημοσίευσαν την περασμένη Τρίτη σε ιστοσελίδες που απευθύνονται στην υπερορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα, που αποτελεί το 12% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, απευθύνεται σε υπερορθόδοξες οικογένειες που θα ήθελαν να αρχίσουν μία νέα ζωή στο εξωτερικό, δημιουργώντας μία νέα κοινότητα ομοθρήσκων τους που θα τηρεί τις επιταγές του Ιουδαϊσμού.

Παρότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προέρχεται από την υπερορθόδοξη θρησκευτική κοινότητα του Ισραήλ, ανάλογη τάση παρατηρείται και σε πολλούς εκκοσμικευμένους Εβραίους Ισραηλινούς, που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης στην γενέτειρά τους εξαιτίας του υψηλού κόστους ζωής. Πέραν αυτού, η τεταμένη πολιτική κατάσταση που επικρατεί κατά καιρούς στο Ισραήλ εξ αιτίας της αραβοϊσραηλινής διένεξης, αποτελεί και αυτή έναν πρόσθετο λόγο πολλοί Ισραηλινοί να σκέφτονται να μετοικήσουν σε χώρες της Δύσης.

Όπως δηλώνει η Χάβα Λάουφερ στο οικονομικό ένθετο The Marker της έγκυρης ισραηλινής εφημερίδας Χάαρετς, «εγώ και ο σύζυγός μου μετακομίσαμε από τη Γαλλία, όπου γεννηθήκαμε, όταν ήμασταν 18 χρονών και για θρησκευτικούς λόγους εγκατασταθήκαμε μόνιμα στο Ισραήλ. Σήμερα έχουμε εννιά παιδιά. Πριν από πέντε χρόνια συνειδητοποιήσαμε ότι οι συνθήκες ζωής στο Ισραήλ έγιναν περισσότερο πιεστικές, όχι μόνο εξ αιτίας του υψηλού κόστους ζωής, κι έτσι αρχίσαμε να ψάχνουμε να ζήσουμε σε κάποια χώρα του εξωτερικού».

Η αρχική τους σκέψη ήταν να μετεγκατασταθούν στην Πορτογαλία, στην Ισπανία ή στο Βέλγιο, αλλά τελικά επέλεξαν την Κύπρο. «Η Κύπρος είναι πολύ ασφαλής, δεν υπάρχει βία ή αντισημιτισμός και οι τιμές είναι χαμηλές, 30% με 40% πιο φθηνές απ’ ό,τι στο Ισραήλ», εξηγεί η Χάβα Λάουφερ, τονίζοντας ότι η επιλογή της Κύπρου έχει και το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι «είναι πολύ κοντά στο Ισραήλ και έτσι δεν χάνεται η επαφή με τους υπόλοιπους συγγενείς». Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο ισραηλινό δημοσίευμα που φιλοξενεί τη συνέντευξη του ζεύγους Λάουφερ, η κυπριακή γραφειοκρατία είναι ιδιαίτερα φιλική προς τον ξένο που θα ήθελε να εγκατασταθεί στο νησί, ιδιαίτερα για όποιον κατέχει ευρωπαϊκή υπηκοότητα, καθότι προσφέρεται κρατική υγειονομική ασφάλιση και είναι εύκολη η εγγραφή των παιδιών στο σχολείο. Σε περίπτωση πολίτη τρίτης χώρας, οι γραφειοκρατικές δυσκολίες δεν είναι αξεπέραστες, εάν προσκληθεί από ντόπιο εργοδότη που θα του εξασφαλίσει άδεια παραμονής και εργασίας, που ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Όπως αναφέρουν ο Γιοσέφ και η Χάγια Λάουφερ, ήδη υπάρχουν στην Κύπρο μεσίτες πρόθυμοι να εξεύρουν περιοχές στις οποίες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν υπερορθόδοξες εβραϊκές οικογένειες, ως επίσης και βασικές δομές που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μία καθημερινότητα σύμφωνη με τις λατρευτικές συνήθειες των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας που θα ήθελαν να συστήσουν στο νησί. «Πιστεύω ότι πολλά μπορούν να γίνουν από το μηδέν, από την δημιουργία φορέων τήρησης και εφαρμογής των διαιτητικών κανόνων της ιουδαϊκής θρησκείας («κασρούτ») μέχρι την ίδρυση εβραϊκών δημοτικών σχολείων, και αργότερα τη σύσταση ιερατικών σχολών και γηροκομείου», λέει η Χάβα Λάουφερ, διευκρινίζοντας ότι τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της δεν είναι εργολάβοι ή επενδυτές. «Είμαστε απλοί άνθρωποι που θέλουμε να ζήσουμε μία ήρεμη ζωή».

Από την περασμένη Τρίτη που δημοσίευσαν την πρόσκληση σε ομόθρησκες οικογένειες να μετεγκατασταθούν ομαδικά στην Κύπρο «για μία νέα θρησκευόμενη ζωή σε έναν ονειρικό τόπο» ανταποκρίθηκαν πάνω από 500 άτομα, στέλνοντας μηνύματα στην ομάδα Whatsapp που δημιούργησαν για αυτόν το σκοπό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες η ενημερωτική ιστοσελίδα Srugim, που απευθύνεται στους θρησκευόμενους Εβραίους του Ισραήλ, ο συνολικός αριθμός υπερορθοδόξων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μετοικήσουν στην Κύπρο ανέρχεται τουλάχιστον σε 2000 άτομα, παρότι ο Γιοσέφ Λάουφερ δηλώνει ότι εάν θα επιβεβαιωνόταν η πιο αισιόδοξη εκτίμησή του, ο μέγιστος αριθμός που ανέμενε δεν θα ξεπερνούσε τις 15 οικογένειες.

Όπως δήλωσε το ζεύγος Λάουφερ σε σχετικό ρεπορτάζ που μεταδόθηκε χθες από τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 13, πιστεύουν ότι «μέσα στο επόμενο δίμηνο θα μετακομίσει στην Κύπρο η πρώτη ομάδα υπερορθόδοξων οικογενειών, που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την έλευση και όσων άλλων θα θελήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους».

Στις διαφημιστικές καταχωρήσεις που δημοσιεύονται τις τελευταίες μέρες σε ισραηλινές ιστοσελίδες που απευθύνονται σε θρησκευόμενους Ισραηλινούς, δεν αναφέρεται σε ποια περιοχή της Κύπρου πρόκειται να εγκατασταθεί η ομάδα των υπερορθόδοξων οικογενειών, πέραν του ότι «η τοποθεσία που θα φιλοξενήσει την υπερορθόδοξη εβραϊκή κοινότητα βρίσκεται κοντά σε μεγάλη πόλη». Μερικές διαφημιστικές καταχωρήσεις πλαισιώνονται από φωτογραφίες της Λεμεσού, ενώ άλλες από φωτογραφίες της Κερύνειας και της Καρπασίας. Στην συνέντευξη που παραχώρησαν ο Γιοσέφ και η Χάβα Λάουφερ στην εφημερίδα ΧαΆρετς αναφέρουν ότι στόχος τους είναι η εξεύρεση έκτασης στις ελεύθερες περιοχές, ενώ σε άλλες ιστοσελίδες αναφέρεται ότι ήδη πραγματοποιήθηκε μία πρώτη τηλεδιάσκεψη γνωριμίας των οικογενειών που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για μία πιθανή ομαδική μετεγκατάστασή τους στο νησί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που απηύθυνε το ΚΥΠΕ, το γραφείο της Αρχιραβινίας Κύπρου υπό τον Ραβίνο Αριέ Ζεέβ Ράσκιν εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η εβραϊκή κοινότητα Κύπρου δεν σχετίζεται με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Προετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της η Κένυα
Ζαχάροβα: Η Δύση διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία