Στα ύψη οι τιμές των κρεάτων-Ελλείψεις παντού εκτός από το χοιρινό

Δύσκολα αναμένονται να είναι τα φετινά Χριστούγεννα, όσον αφορά στις τιμές των κρεάτων, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να παρατηρούνται ελλείψεις σχεδόν σε όλα τα είδη κρεάτων. Από γαλοπούλα, μέχρι και αμνοερίφια, οι κρεοπώλες αλλά και οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ το μοναδικό που μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα λείπει από το γιορτινό τραπέζι είναι η χοιρινή σούβλα, καθώς είναι το μοναδικό είδος που δεν παρουσιάζει ελλείψεις.

Μετά από μία δύσκολη διετία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι πωλητές κρεάτων, αλλά και οι παραγωγοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη χρονιά που μας πέρασε, ώστε να ανακάμψουν οικονομικά και να μπορούν να επιστρέψουν στα κανονικά επίπεδα. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε νέα δεδομένα, καθώς οι ελλείψεις στα σιτηρά, είχαν ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις και στα κρέατα.

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών, Κώστας Λειβαδιώτης, οι ελλείψεις αυτές αντικατοπτρίζονται και στις τιμές των κρεάτων, καθώς σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, αυτή τη στιγμή παρατηρείται μία αύξηση του ύψους του 20-30% και αυτό οφείλεται στην αύξηση των σιτηρών. Μάλιστα, κανείς δεν μπορεί να αναφέρει κατά πόσο το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μείωση στις τιμές, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αβεβαιότητα.

Στο μεταξύ, εκτός από το χοιρινό κρέας, που είναι το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν αυτή τη στιγμή οι πωλητές κρεάτων ότι δεν θα λείπει από το τραπέζι, σε όλα τα άλλα είδη παρατηρούνται ελλείψεις. Συγκεκριμένα, από τα ψυγεία των κρεοπωλών είναι μειωμένες οι γαλοπούλες, τα πουλερικά, τα κοτόπουλα, τα αρνιά και τα βοδινά.

«Οι παραγωγοί δεν κρατούν λεφτά να ταΐσουν τα ζώα τους και λόγω της κακής διατροφής, τα ζώα δεν μπορούσαν να γεννήσουν, με αποτέλεσμα να είναι αλυσιδωτά τα προβλήματα. Όλα αυτά ξεκινούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη μείωση των σιτηρών. Υπήρχε η πανδημία, μετά πήγαν να ισοζυγήσουν τα πράγματα, όμως ο πόλεμος έφερε νέα προβλήματα».

Πάντως, για να μπορέσουν οι πωλητές κρεάτων να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της περιόδου, έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες, ώστε να φτάσει στην Κύπρο εισαγόμενο κρέας, όλων των ειδών. Την ίδια ώρα, αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι πως προς πώληση θα παραμείνει το κυπριακό κρέας και τα εισαγόμενα κομμάτια, που ήδη βρίσκονται στο δρόμο για Κύπρο, θα είναι το plan b τους και θα διατεθούν μόνο όταν πωληθούν τα κυπριακά.

Οι τιμές στην αγορά των κρεάτων

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών, αυτή τη στιγμή το πιο ακριβό κρέας είναι το βοδινό, το οποίο κατά μέσο όρο πωλείται στα 9,96 ευρώ το κιλό. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο παρατηρητήριο τιμών, μέχρι την 1 Δεκεμβρίου, η πιο ακριβή τιμή για τον χοιρινό λαπά με κόκκαλο ανέρχεται μέχρι και τα 5,50 ευρώ το κιλό, με την πιο φθηνή τιμή να βρίσκεται στα 3,49 ευρώ το κιλό, κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο ο χοιρινός λαπάς με κόκκαλο πωλείται στα 4,60 ευρώ το κιλό.

Όσον αφορά στο ολόκληρο κοτόπουλο, η πιο ακριβή τιμή το κιλό ανέρχεται στα 4,25 ευρώ, ενώ η πιο φθηνή στα 2,79 ευρώ, με τον μέσο όρο να βρίσκεται στα 3,27 ευρώ. Την ίδια ώρα, όσον αφορά στα αμνοερίφια, η ακριβότερη τιμή πώλησης που καταγράφεται είναι στα 10 ευρώ το κιλό και η πιο φτηνή στα 6,49 ευρώ το κιλό, με τον μέσο όρο να βρίσκεται στα 8,36 ευρώ, ενώ το πιο ακριβό είδος κρέατος αυτή τη στιγμή είναι το βοδινό, οι τιμές του οποίου βρίσκονται στα 11,99 ευρώ το κιλό όσον αφορά στην ακριβότερη και 5,95 ευρώ το κιλό, όσον αφορά στη φθηνότερη. Αυτό σημαίνει ότι το βοδινό κρέας, κατά μέσο όρο, πωλείται στα 9,96 ευρώ το κιλό.

Όσον αφορά στα συνοδευτικά του κρέατος, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, οι τιμές τους κατά μέσο όρο, δεν ξεπερνούν τα 2,5 ευρώ το κιλό. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις πατάτες το κιλό, η ακριβότερη τιμή που καταγράφεται βρίσκεται στα 1,10 ευρώ και η φθηνότερη στα 0,69 σεντ, κάτι που συνεπάγεται πως το ένα κιλό πατάτες, κατά μέσο όρο πωλείται στα 0,85 σεντ.

Αναφορικά με τη σαλάτα, το ένα κιλό ντομάτες κατά μέσο όρο πωλούνται στα 1,05 ευρώ, με την ακριβότερη τιμή που καταγράφηκε στην αγορά να βρίσκεται στο 1,35 ευρώ το κιλό και η φθηνότερη στο 0,70 σεντ, ενώ όσον αφορά στα αγγουράκια θερμοκηπίου, η ακριβότερη τιμή στην αγορά, ανά κιλό, ανέρχεται στα 1,95 ευρώ και η φθηνότερη στα 0,49 σεντ. Αυτό συνεπάγεται πως κατά μέσο όρο, τα αγγουράκια θερμοκηπίου πωλούνται στα 1,29 ευρώ το κιλό. Τέλος, για τα αγγουράκια χωραφιού, η ακριβότερη τιμή στην αγορά, ανά κιλό, βρίσκεται στα 2,79 ευρώ και η φθηνότερη στα 1,40 ευρώ το κιλό και αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, το ένα κιλό αγγουράκια χωραφιού πωλείται στα 2,22 ευρώ.

Δειτε Επισης

Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων