Σοβαρά και άλυτα τα προβλήματα στο ΤΑΕΠ Πάφου-«Δεν θα γίνουμε συνένοχοι»

Σοβαρά και άλυτα παραμένουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, τα οποία έχουν αναδειχθεί ουκ ολίγες φορές, τόσο από το προσωπικό, όσο και από ασθενείς που επισκέφθηκαν τις Πρώτες Βοήθειες. Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει το ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Πάφου είναι αυτό της υποστελέχωσης, με γιατρούς να αναγκάζονται να εργάζονται για περισσότερο από δώδεκα ώρες καθημερινά για να καλύψουν το κενό και για το λόγο αυτό εξήγγειλαν τρίωρη στάση εργασίας, ώστε να εκφράσουν την αγανάκτησή τους προς τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και το Υπουργείο Υγείας.

Το ζήτημα της υποστελέχωσης έχει προκύψει εδώ και μήνες, δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα κυρίως στους ασθενείς, με καθυστερήσεις, αναμονή, ακόμη και με επιπτώσεις στην υγεία τους. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που έγιναν γνωστά τέτοια περιστατικά. Την ίδια ώρα, χωρίς να βλέπουν φως στο τούνελ, οι γιατροί του νοσοκομείου θέτουν διάφορα ερωτήματα και ασκούν κριτική στον τρόπο διαχείρισής τους από τον ΟΚΥπΥ, οι οποίοι διαπιστώνουν πως τα ίδια προβλήματα υφίστανται και σε άλλα κρατικά νοσηλευτήρια, ενώ δεν αποκλείουν λήψη περαιτέρω μέτρων.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, μιλώντας στον REPORTER, «το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου αντιμετωπίζει ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό της υποστελέχωσης, αφού διαθέτει μόνον εννέα γιατρούς και εργάζονται περισσότερες ώρες για να βγει το πρόγραμμα. Ο ΟΚΥπΥ επιμένει πως αδίκως τον κατηγορούμε και αδίκως εξαγγείλαμε την τρίωρη στάση εργασίας και πως δεν υπάρχει ζήτημα υποστελέχωσης στο νοσοκομείο, άρα τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα. Ποιος έχει δίκαιο; Και εάν ο ΟΚΥπΥ δεν λέει την αλήθεια, τότε  έχουμε πρόβλημα, γιατί όταν κάποιος δεν μπορεί να επιλύσει ένα θέμα, σημαίνει ότι δεν τον νοιάζει ή κανείς δεν του τραβάει το αυτί για να δοθεί τέλος στο πρόβλημα».

Ο κος Κούμας σημείωσε πως «ως ΠΑΣΥΚΙ τις ευθύνες μας θα τις αναλάβουμε, όμως είναι απαίτησή μας να πράξει το ίδιο και ο ΟΚΥπΥ ή ακόμη και  το Υπουργείο Υγείας. Ο ΟΚΥπΥ προσπαθεί συνεχώς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μπορεί να υπάρχει και πρόβλημα αντίληψης για το τι διαχειρίζεται και τι κρατά στα χέρια του. Δεν μπορείς να συγχέεις τις έννοιες Θάλαμος Ταχείας Νοσηλείας για το covid με το ΤΑΕΠ και τη στελέχωση. Δεν μετρούμε τους γιατρούς του Θαλάμου Ταχείας Νοσηλείας με τους γιατρούς του ΤΑΕΠ. Επίσης, προσπαθούν να μας πείσουν πως θα λυθεί το ζήτημα εδώ και μήνες με την προκήρυξη θέσεων. Μόλις εξαγγείλαμε την στάση εργασίας προκηρύχθηκαν οι νέες θέσεις. Γιατί δεν το έπραξαν νωρίτερα;».

Ερωτηθείς εάν αναμένουν κάποια παρέμβαση, ο κος Κουλούμας είπε πως έχουν κουραστεί με τις παρεμβάσεις που δεν έχουν κανένα περιεχόμενο και δεν δίνουν ουσιαστικές λύσεις. «Μπουχτίσαμε και κουραστήκαμε από τις παρεμβάσεις. Κάποιος πρέπει να απαντήσει επιτέλους γιατί υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα. Είναι κάτι που το οφείλουμε στους ασθενείς. Δεν θέλουμε να γίνουμε συνένοχοι στις αδυναμίες τους. Εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή και έχουμε την ευθύνη», τόνισε.

Η τρίωρη στάσης εργασίας των γιατρών του ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή από τις 09:00 π.μ. μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, ωστόσο τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης θα εξυπηρετούνται.

Πρόθεση των γιατρών είναι να ληφθούν περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, πιθανόν και σε ΤΑΕΠ άλλων πόλεων, τα οποία επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Πάντως τα προβλήματα στα ΤΑΕΠ δεν σταματούν εδώ, αφού εξ αφορμής των βίαιων περιστατικών που σημειώνονται κατά των νοσηλευτών στα νοσοκομεία, η ΠΑΣΥΝΟ και ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ προειδοποιούν με λήψη μέτρων.

Όπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση οι συντεχνίες, «παρά τις πολλές προσπάθειες και εκκλήσεις των συντεχνιών για λήψη μέτρων για την προστασία των νοσηλευτών κατά την ώρα εκτέλεσης των καθηκόντων τους, το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΥπΥ όχι μόνο σφυρίζουν αδιάφορα αλλά και υποβαθμίζουν το θέμα», προσθέτουν οι συντεχνίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»