Ο τιμοκατάλογος καυσόξυλων, τα σημεία πώλησης και οι καμπάνες στους παράνομους

Σε εγρήγορση βρίσκεται το Τμήμα Δασών μιας και έχει αρχίσει να μπαίνει για τα καλά ο χειμώνας και μεγάλη μερίδα πολιτών, αναζητεί ξυλεία και κορμούς διάφορων δέντρων, με απώτερο σκοπό να τα κάψει σε τζάκια ή ξυλόσομπες, για να ζεσταθεί τα τσουχτερά βράδια που πρόκειται να ακολουθήσουν. Άλλωστε, μιας και η τιμή των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης, βρίσκεται στα ύψη, ο πλείστος κόσμος ψάχνει πιο οικονομικές λύσεις για να ζεσταθεί. 

Οι τιμές καυσόξυλων που έχει το Τμήμα Δασών, φαίνεται να ξεκινούν από τα 60 ευρώ το χωρητικό κυβικό μέτρο για τις ακακίες και 80 ευρώ οι πεύκοι, μαζί με τους ευκάλυπτους. Μιλώντας στον REPORTER o εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι «υπάρχει ζήτηση καυσόξυλων από το κοινό, αλλά προτρέπουμε τους ενδιαφερόμενους να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας μας για τους αδειούχους εμπόρων καυσόξυλων, εκείνων που δικαιούνται νόμιμα ουσιαστικά να πωλήσουν καυσόξυλα και ο κόσμος να παίρνει προσφορές από αυτούς, καθώς εμάς είναι λίγη η διαθεσιμότητα που υπάρχει».

Μάλιστα, ακόμη και οι τιμές των καυσόξυλων από τους αδειούχους έμπορους, φαίνεται να αυξήθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το Τμήμα Δασών πάντως από την πλευρά του, δεν έχει επιβάλει οποιαδήποτε αύξηση. «Οι ιδιώτες όμως, λόγω των καυσίμων και της οικονομικής κρίσης που υπάρχει, έχουν βάλει κάποιες αυξήσεις. Αλλά ο κόσμος προτρέπεται καλύτερα να παίρνει προσφορές για την αγορά καυσόξυλων».

Την ίδια ώρα, φαίνεται να είναι αρκετοί οι παρανομούντες, που σπεύδουν σε διάφορα δάση για να κόψουν δέντρα και να πάρουν την ξυλεία με απώτερο στόχο να τη χρησιμοποιήσουν ή να τη μεταπωλήσουν. «Εντοπίσαμε αρκετές παραβάσεις, ακόμα και για παράνομη υλοτομία. Περιπολούμε έξω στο δάσος και εάν δούμε κάποιο να κόβει παράνομα, τότε θα τον καταγγείλουμε. Δίνουμε πολλή έμφαση μέσα στα κρατικά δάση. Προτρέπουμε και το κοινό, εάν δει κάποιον ή έχει οποιαδήποτε πληροφορία και υπάρχει υπόνοια ότι υλοτομεί και μετακινεί καυσόξυλα, να μας ενημερώσει αμέσως εμάς και την Αστυνομία».

Πάντως, τσουχτερά είναι τα πρόστιμα που υπάρχουν για τους παρανομούντες καυσόξυλων, καθώς οποιοσδήποτε διακινεί, κατέχει ή μεταφέρει καυσόξυλα και δεν έχει την κατάλληλη άδεια, υπάρχει πρόνοια που προνοεί 5.000 ευρώ πρόστιμο ή και ένα χρόνο φυλάκισης ή και τα δυο μαζί. «Ο πολίτης που θέλει να μετακινήσει καυσόξυλα, χρειάζεται άδεια για να τα μετακινήσει, νοούμενο ότι θα τα μεταφέρει εκτός της κοινότητάς του. Για παράδειγμα, κάποιος που βρίσκεται στον Πρόδρομο και έχει οπωροφόρα δέντρα και θα τα κόψει και θα τα μεταφέρει στη Λευκωσία, πρέπει να πάρει άδεια και δελτίο μεταφοράς από τον κοινοτάρχη του. Όταν αποτίνεται στον έμπορο καυσόξυλων, πρέπει να επιβεβαιώνεται ότι είναι όντως έμπορος αδειούχων καυσόξυλων και αν θα τα μεταφέρει στη συνέχεια ο ίδιος ο αγοραστής, τότε πρέπει να του εκδίδει ένα δελτίο αγοράς, ο πωλητής».

Τα κέντρα πώλησης καυσόξυλων από το Τμήμα Δασών είναι:

  • Σταυρός Ψώκας
  • Γιαλιά
  • Παναγιά
  • Γεροσκήπου
  • Πολεμίδια
  • Πλατάνια
  • Αθαλάσσα
  • Λάρνακα
  • Δεκέλεια

O τιμοκατάλογος καυσόξυλων

  Oι ποινές για τους παρανομούντες:

Για περισσότερες πληροφορίες, το κοινό προτρέπεται να ενημερώνεται στο www.moa.gov.cy/forest ή στο 22805580 και στο 22805583

Δειτε Επισης

Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας
Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ
Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης
Κοινή εκδήλωση για Εργατική Πρωτομαγιά από ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες
Πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί με πομπό-Τους έφαγαν άλλα ζώα
Στην ΕΠΑ καταγγέλλει την Κυβέρνηση η συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ για κατάχρηση με την ΠΑΣΥΔΥ