«Οικογένειες ζητούν γάλα, ψωμί, βούτυρο για τα παιδιά τους… Είναι τραγικά»

«Παππούς μας πήρε τηλέφωνο και μας ζήτησε βοήθεια για να πάρει δώρα στα εγγόνια του. Οικογένειες ζητούν γάλα, ψωμί, βούτυρο για τα παιδιά τους και αυτό μας ευαισθητοποιεί πολύ. Νεαροί έρχονται και ζητούν δωροκουπόνια για να περάσουν τις γιορτές».

Τα λόγια του Ηλία Δημητρίου, προέδρου του Παγκύπριου Συντονιστικού Σώματος Εθελοντών, είναι γνωστά για όλους, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Μπορεί για κάποιους να ακούγονται ως μία κασέτα σε επανάληψη, όμως κάθε φορά που ακούγονται χτυπά νέο καμπανάκι. Και αυτό επειδή μαρτυρά την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο του 2022, μία Κύπρο ευρωπαϊκή, που πρωτοστατεί σε αρκετούς τομείς.

Για ένατη χρονιά έχει αρχίσει η εκστρατεία «Υιοθετήστε μία οικογένεια τα Χριστούγεννα», μία εκστρατεία που χαρακτηρίζεται πλέον θεσμός. Μία εκστρατεία που όλοι μας θα ευχόμασταν να μην υπήρχε και οι αυξανόμενοι αριθμοί των ατόμων που πέφτουν στην ανάγκη της να μην είχαν αυτή την ανάγκη. Όμως υπάρχει και δίνει μία ανάσα σε όσους δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Το Σώμα Εθελοντών βρίσκεται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη και τους προσφέρει αυτά που δεν έχουν, ώστε οι δικές τους γιορτές να μην είναι διαφορετικές από όλων των άλλων. Μαζί με το ΠΣΣΕ είναι και η κοινωνία που σπεύδει, όπως και κάθε χρονιά, για να προσφέρει αυτά τα πακέτα, δωροκουπόνια, παιχνίδια, γλυκά και ποτά, σε όσους τα χρειάζονται.

«Είναι η ένατη χρονιά που διοργανώνεται η συγκεκριμένη εκστρατεία. Είναι πλέον θεσμός και ευχής έργο είναι να μην έχουμε τέτοιο θεσμό. Δυστυχώς η ακρίβεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός, βλέπουμε ότι δημιουργούν περισσότερες οικογένειες να έχουν ανάγκη για μία καλύτερη ποιότητα ζωής, τουλάχιστον αυτές τις ημέρες των γιορτών και των Χριστουγέννων.

Γι’ αυτό το λόγο, όπως και πέρσι και κάθε χρόνο, ζητούμε από τις εταιρείες και τους συμπολίτες μας να συνεισφέρουν ό,τι μπορούν. Μία καλή πρακτική που άφησε η πανδημία είναι ότι δίνουν διάφορα δωροκουπόνια από υπεραγορές ή ζαχαροπλαστεία ή από καταστήματα παιχνιδιών και πηγαίνουν οι οικογένειες με τα παιδιά τους και να αγοράζουν όσα θέλουν. Αυτό είναι καλύτερο, από το να έχουμε έτοιμα πακέτα και να τους τα δίνουμε, όμως δεν ενοχλεί να μας φέρνουν οι πολίτες τα πακέτα.

Σε σχέση με άλλες χρονιές, δυστυχώς, είναι αυξημένοι οι αριθμοί των οικογενειών που ζητούν βοήθεια. Αν πάρουμε στατιστικά δεδομένα από άλλες χρονιές, βλέπουμε ότι υπάρχει μία αυξητική τάση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε οποιαδήποτε ανάγκη έρθει κοντά μας, πριν από τις 24 Δεκεμβρίου, που τελειώνει και η εκστρατεία μας».

Ιστορίες που έμειναν στο μυαλό

Κάθε φορά που μία τέτοια εκστρατεία αρχίζει, έρχονται στην επιφάνεια και ιστορίες συνανθρώπων μας, που συγκινούν, συγκλονίζουν και μαρτυρούν το Γολγοθά που ανεβαίνουν κάποιοι, πίσω από κλειστές πόρτες.

«Μας πήρε ένας παππούς τηλέφωνο και μας είπε “έχω 14 εγγονάκια, έχω διάφορα σοβαρά προβλήματα και προσπαθώ με μία σύνταξη 600 ευρώ να τους δώσω κάτι τα Χριστούγεννα και δεν έχω τη δυνατότητα. Αν μπορείτε να μου δώσετε παιχνίδια ή γλυκά να τους προσφέρω, θα με κάνει πολύ χαρούμενο ως άνθρωπο”. Μας πήραν και μας είπαν “σας παρακαλώ, είμαστε στην ίδια κατάσταση που ήμασταν πέρσι και αν μπορείτε να μας δώσετε κάποια βοήθεια να πάρουμε κρέας να κάνουμε σούβλα”.

Τα πιο τραγικά είναι οικογένειες που ζητούν γάλα, ψωμί, βούτυρο για τα παιδιά τους και το νιώθουμε έντονα. Ιστορίες υπάρχουν πολλές γι’ αυτή την κατάσταση και αυτό μας ευαισθητοποιεί εμάς τους εθελοντές και να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα. Το να εξυπηρετήσεις κάποιες οικογένειες, με τέτοια προβλήματα, το ευχαριστώ που θα ακούσεις, το χαμόγελο που θα σου δώσει είναι όλα τα λεφτά στο τέλος της ημέρας».

Εκτός από τις οικογένειες που σπεύδουν στα Σώματα Εθελοντών και ζητούν βοήθεια, στο ΠΣΣΕ απευθύνονται και νεαροί, που θέλουν να βοηθήσουν την οικογένειά τους να περάσουν όμορφα τις γιορτές τους.

«Συνεχίζεται το φαινόμενο που έρχονται φοιτητές και ζητούν βοήθεια. Ήδη δώσαμε δωροκουπόνια γι’ αυτά τα παιδιά και είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε. Για να έρθει ένας φοιτητής να ζητήσει βοήθεια και καλά κάνουν, επειδή δεν είναι επαιτεία, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος».

«Κανένα παιδάκι χωρίς αρκουδάκι»

Κι ενώ η εκστρατεία «Υιοθετήστε μία οικογένεια τα Χριστούγεννα» είναι ένα βήμα πριν κλείσει δεκαετία, για μόλις δεύτερη φορά στην Κύπρο εφαρμόζεται και μία άλλη καινοτομία, η οποία απευθύνεται περισσότερο σε παιδιά.

«Έχουμε μία νέα καινοτομία φέτος. Την δραστηριότητα “Κανένα παιδάκι χωρίς αρκουδάκι” και στον αγώνα Πάφος-ΑΠΟΕΛ ρίχθηκαν στο γήπεδο λούτρινα αρκουδάκια, που ο κόσμος έφερε πριν την έναρξη του αγώνα. Είχαμε συνεννοηθεί με μία εταιρεία, που πήρε τα αρκουδάκια και τα απολύμανε, αφειλοκερδώς και όσοι έχουν παιδάκια και παίρνουν βοήθεια από εμάς, θα πάρουν και ένα αρκουδάκι. Μέσα από αυτό, θέλαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους φιλάθλους και στον κόσμο. Είναι μία πρακτική που είδαμε σε ευρωπαϊκά γήπεδα και τη φέραμε στην Κύπρο.

Και σε αγώνα της Ομόνοιας, είχαν στήσει στο ΓΣΠ στην κερκίδα των οπαδών της, πάγκο όπου έπαιρναν παιχνίδια και αυτό μας χαροποιεί επειδή βλέπουμε ότι έχει ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος του αθλητισμού και οι ομάδες θέλουν να προσφέρουν στον κόσμο.

Φυσικά, όσοι θέλουν να προσφέρουν δώρα, μπορούν μαζί με τα πακέτα ή τα δωροκουπόνια τους να μας φέρουν και παιχνίδια και εμείς θα τα δώσουμε στα παιδιά».

Πώς μπορεί ο κόσμος να βοηθήσει

Η εκστρατεία θα τρέχει μέχρι την παραμονή Χριστουγέννων, όμως δεν αποκλείεται, όπως και άλλες χρονιές να πάρει παράταση, ενώ ακόμη και μετά το τέλος της, δεν θα αποτραπεί η προσφορά οποιουδήποτε θέλει να προσφέρει.

«Αν χρειαστεί θα παρατείνουμε την εκστρατεία, μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως και τις άλλες χρονιές. Έχουν αυξηθεί και αυτοί που προσφέρουν και είναι αυτό που λέω πάντα ότι είναι στο DNA των Κυπρίων να προσφέρουν. Η προσπάθεια να δώσει ό,τι μπορεί για το συνάνθρωπό του, είναι αυτό που μας δίνει ώθηση να προχωρήσουμε με αισιοδοξία.

Μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 22514786, που είναι το τηλέφωνο της γραμμής της αγάπης και ανάλογα σε ποια επαρχία είναι θα τους εξυπηρετήσουν τα σώματα εθελοντών. Τόσο αυτούς που έχουν ανάγκη, όσο και αυτοί που θέλουν να συνεισφέρουν».

Μήνυμα προς όλους

«Αυτοί που έχουν ανάγκη, να μην ντρέπονται να πάρουν τηλέφωνο και να ζητήσουν βοήθεια. Δεν είναι επαίτες, δεν φταίνε αυτοί που ήρθαν σε αυτή την κατάσταση. Να ζητήσουν από εμάς και τους διαβεβαιώνουμε ότι υπάρχει εχεμύθεια για διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων και ξέρουμε ότι η βοήθεια πηγαίνει στους σωστούς ανθρώπους. Επίσης, καλούμε όλους να σταματήσουν να δίνουν σε αυτούς που είναι στο δρόμο και ανήκουν σε κυκλώματα και εκμεταλλεύονται τα αισθήματα του κυπριακού λαού».

Δειτε Επισης

Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Προετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της η Κένυα
Ζαχάροβα: Η Δύση διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία