Βγήκε μπροστά ο Τουμαζής για τον σάλο με παιδική παράσταση-«Αδιανόητο το 2022»

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, όσον αφορά στις καταγγελίες για λογοκρισία παιδικής παράστασης, από το Υπουργείο Παιδείας, ο υφυπουργός Πολιτισμού βγήκε μπροστά και απάντησε στα όσα ακούστηκαν, τονίζοντας πως αντιτίθεται σε κάθε μορφή λογοκρισίας καλλιτεχνικού έργου.

Οι καταγγελίες, στις οποίες προέβη η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου, για την παράσταση «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», προκάλεσαν σάλο, ενώ μέχρι στιγμής το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, για το συγκεκριμένο θέμα. Πάντως, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Τουμαζής, αποφάσισε να σηκώσει το γάντι και να βγει μπροστά, δίνοντας ο ίδιος τη δική του απάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λογοκρισία παιδικής παράστασης από το ΥΠΑΝ και αφαίρεση ατάκας-Αντίδραση Ένωσης Ηθοποιών

Ο κ. Τουμαζής, το πρωί της Κυριακής βρέθηκε στο κτίριο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ώστε να παρακολουθήσει την παιδική παράσταση. Όπως αποκάλυψε, ήταν μαζί με παιδάκια και τους γονείς τους, που έσπευσαν να δουν την παράσταση.

«Μόλις παρακολούθησα την παράσταση του κρατικού μας θεάτρου «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες», σε σκηνοθεσία Μάριου Κακουλλή, την οποία και απόλαυσα μαζί με τα εκατοντάδες παιδιά και γονείς που γέμισαν το θέατρο», ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Από τη θέση μου ως Υφυπουργός Πολιτισμού, αλλά και ως Γιάννης Τουμαζής αντιτίθεμαι σε κάθε μορφή λογοκρισίας στο καλλιτεχνικό έργο. Είναι αδιανόητο, εν έτει 2022, να ενοχοποιείται η οικουμενική έννοια της αγάπης στην οποία στηρίχθηκαν τα περισσότερα φιλοσοφικά και θρησκευτικά συστήματα της ανθρώποτητας. Αγαπάμε αλλήλους», κατέληξε.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ικανοποίησε τόσο τους θεατρόφιλους, όσο και τους ηθοποιούς, με τον πρόεδρο της οργάνωσης ηθοποιών της ΠΕΟ, Προκόπη Αγαθοκλέους, σε σχόλιό του στην ανάρτηση του υφυπουργού, να αναφέρει πως είναι θετική η συγκεκριμένη εξέλιξη και αυτό που αναμένουν τώρα είναι η τοποθέτηση του ΘΟΚ, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας.

Η ερώτηση που άναψε φωτιές

Αυτό που αποτέλεσε πέτρα του σκανδάλου, όπως φαίνεται είναι μία ερώτηση που απευθύνεται προς τα παιδάκια, από ένα εκ των ηθοποιών της παράστασης. Συγκεκριμένα, η επίμαχη ερώτηση, που έφερε και την λογοκρισία είναι η εξής «μπορεί ένα αγόρι να αγαπά ένα άλλο αγόρι και ένα κορίτσι ένα άλλο κορίτσι;».

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου είχε εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια με το συγκεκριμένο περιστατικό, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «με λύπη πληροφορηθήκαμε πως τις προηγούμενες μέρες, στις παραστάσεις που δίνονται τις καθημερινές και είναι για μαθητές σχολείων η συγκεκριμένη ατάκα έχει αφαιρεθεί. Ενημερωθήκαμε πως το εν λόγω ηχητικό σε συνδυασμό με άλλες, παρόμοιου τύπου καταγγελίες, οδήγησαν την Επιτροπή Αξιολόγησης του ΥΠΑΝ να επαναξιολογήσει την παράσταση για την οποία είχε ήδη δώσει έγκριση και τελικώς να τη λογοκρίνει».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «στη βαθιά συντηρητική και πατριαρχική κοινωνία της Κύπρου, η ρητορική μίσους, η ομοφοβία και η τρανσφοβία δεν είναι άγνωστα φαινόμενα.  Γνωρίζουμε πολύ καλά πως στο σχολικό περιβάλλον, παιδιά στοχοποιούνται και γίνονται αντικείμενο χλευασμού και εκφοβισμού από συμμαθητές και συμμαθήτριες τους, λόγω της (υποτιθέμενης) σεξουαλικής τους ταυτότητας ή/και της έκφρασης ταυτότητας φύλου ή/και λόγω χαρακτηριστικών που παραπέμπουν στο «αντίθετο» από αυτά φύλο σύμφωνα με τις έμφυλες στερεοτυπικές απεικονίσεις».

Το ηχητικό από μόνο του, αποτελεί απόδειξη του πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να ενταχθεί το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, προστίθεται. «Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που δεν άπτεται των δικών μας αρμοδιοτήτων. Εμείς μπορούμε να μιλήσουμε για την Τέχνη μας. Το θέατρο λοιπόν, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Την εξελίσσει και εξελίσσεται μαζί της, τη διαμορφώνει και διαμορφώνεται μαζί της. Το παιδικό θέατρο δε, μεταξύ άλλων, οφείλει και πρέπει να καλλιεργεί τον ψυχικό κόσμο των παιδιών, να εμπλουτίζει τη φαντασία τους, να ενισχύει την κριτική τους σκέψη, να τα φέρνει σε επαφή με τα συναισθήματα τους, να αποτελεί εργαλείο για την κατανόηση του εαυτού τους και του κόσμου γύρω τους. Ο κόσμος του θεάτρου είναι ένας κόσμος αποδοχής, αγάπης, σεβασμού, ποικιλομορφίας και συμπερίληψης».

Μάλιστα, η ΕΗΚ ζήτησε να μάθει με ποια κριτήρια αξιολογούνται οι παραστάσεις για τα παιδιά από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας και πώς μπορούν να αλλάζουν λόγω αντιδράσεων, ενώ ζήτησε και τη θέση των Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και Υπουργείου Παιδείας για το συγκεκριμένο θέμα.

Η αντίδραση των καλλιτεχνών θεάτρου της ΠΕΟ

Από πλευράς τους, οι καλλιτέχνες θεάτρου της ΠΕΟ, σε δική τους ανακοίνωση, ανέφεραν πως με αφορμή την επαναξιολογηση της παιδικής παράστασης του ΘΟΚ  "Ο Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες"  από την επιτροπή αξιολόγησης του ΥΠΑΝ «για την οποία είχε ήδη δώσει έγκριση και τελικώς αποφάσισε να την λογοκρίνει κατόπιν καταγγελιών και αντιδράσεων με ομοφοβικό τρανσφοβικό και ρατσιστικό περιεχόμενο που αποτελούν ποινικό αδίκημα».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η ελευθερία της έκφρασης στην τέχνη είναι όπως το οξυγόνο στον Άνθρωπο. «Οι καλλιτέχνες Θεάτρου ΠΕΟ αλλά και ολόκληρη η θεατρική και καλλιτεχνική κοινότητα της Κύπρου   στεκόμαστε αλληλέγγυοι απέναντι σε κάθε ετσιθελική φίμωση της ελευθερίας της τέχνης , απέναντι σε κάθε  μορφή οπισθοδρόμησης της κοινωνίας. Απέναντι σε κάθε μορφή φίμωσης και έλλειψης σεβασμού της διαφορετικότητας. Απέναντι σε κάθε μορφή βίας και ρητορικής μίσους».

Καταλήγοντας, οι καλλιτέχνες θεάτρου της ΠΕΟ ανέφεραν πως «αναμένουμε τις θέσεις του Υπουργείου Παιδείας και διερωτώμεθα αν είναι ενήμεροι για τον οδηγό που αφορά  βασικά θέματα ανταπόκρισης στην ομοφοβία και τρανσφοβία στην εκπαίδευση και είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου».

Αντίδραση και από την ACCEPT

Σε δική της αντίδραση, η οργάνωση για τα δικαιώματα των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ACCEPT, ανέφερε πως αυτό που τους λυπεί περισσότερο είναι η στάση της επιτροπής θεαμάτων του Υπουργείου Παιδείας, που απαίτησε να αποσυρθεί αμέσως η επίμαχη φράση και τονίζεται στην ανακοίνωση ότι η παράσταση παίζεται χωρίς την ατάκα να συμπεριλαμβάνεται στο κείμενο.

«Μια ομάδα ταλαντούχων συνεργατών του ΘΟΚ / THOC, ζωντανεύει την περιπέτεια του Φιλέα Φογκ, σε παιδική θεατρική παράσταση, ως ένα ταξίδι γνωριμίας με την πολυπολιτισμικότητα, τη διαφορετικότητα και την ομορφιά του κόσμου. Αυτό το ταξίδι όμως λογοκρίθηκε μετά από αντιδράσεις μικρής μερίδας γονέων που άκουσαν την ατάκα "μπορεί ένα αγόρι να αγαπήσει ένα αγόρι κι ένα κορίτσι να αγαπήσει ένα κορίτσι", αλλά και γιατί άντρες ηθοποιοί ήταν ντυμένοι γυναίκες (πρακτική που υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ACCEPT, συνεχίζοντας προσθέτει πως «αυτό όμως που μας λυπεί περισσότερο είναι η στάση της επιτροπής θεαμάτων του ΥΠΑΝ, που απαίτησε να αποσυρθεί αμέσως η πιο πάνω φράση. Όπως ενημερωθήκαμε, το έργο συνεχίζει να προβάλλεται χωρίς την ατάκα της συμπεριληπτικής αγάπης. Δυστυχώς, η λογοκρισία μας έκανε και πάλι αόρατους. Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, μας εξαφάνισε και απ’ το παιδικό θέατρο, γιατί μια μικρή μερίδα γονέων ανέδρασαν στο άκουσμα της αγάπης προς κάθε άτομο ανεξαρτήτως φύλου! Πρακτικές που γίνονται από χώρες της Μ. Ανατολής σε ταινίες κινηματογράφου».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «η οργάνωσή μας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συντελεστές του έργου και σε συνεργασία με την Ένωση Ηθοποιών Κύπρου / Actors Union Cyprus και τους Καλλιτέχνες Θεάτρου ΠΕΟ - Theatre Artists PEO, με σκοπό να παλέψει για την εξάλειψη της φίμωσης και λογοκρισίας. Εμείς, θέλουμε απλά να ευχαριστήσουμε τους συντελεστές του έργου που αποφάσισαν να μας ταξιδέψουν σε κόσμους συμπερίληψης και αγάπης προς όλους! Μάλιστα, όσοι παρακολούθησαν την παράσταση έχουν να πουν τα καλύτερα».

 

Δειτε Επισης

ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»