Συστήνουν προσοχή στα συμπτώματα για στρεπτόκοκκο, αλλά καθησυχάζουν οι ειδικοί

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται Υπουργείο Υγείας και ειδικοί, όσον αφορά την έξαρση λοιμώξεων από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α΄ που παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει προκαλέσει, μέχρι στιγμής τον θάνατο δεκάδων παιδιών, την ώρα που οι υγειονομικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών συστήνουν προσοχή, ιδιαίτερα στους γονείς λόγω της μεταδοτικότητας της οστρακιάς που προξενεί ο στρεπτόκοκκος.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί τέτοια δεδομένα στην Κύπρο, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση λόγω της έξαρσης άλλων ιώσεων που καταβάλλουν τα μικρά παιδιά τους τελευταίους μήνες, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας δρ Πέτρο Καραγιάννη οι γονείς θα πρέπει να απομακρύνουν τα παιδιά από τα σχολεία ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση ιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εννέα τα παιδιά θύματα του στρεπτόκοκκου Α στο Ηνωμένο Βασίλειο

Συνήθως οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α΄, παρατηρούνται κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά ως επί των πλείστων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στον REPORTER o δρ Καραγιάννη, προκαλούν ήπιες λοιμώξεις. Παρόλα αυτά, όπως είπε ο δρ Καραγιάννης «πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας στη Μεγάλη Βρετανία είχαν παρατηρηθεί τέτοια περιστατικά, αλλά όχι στο βαθμό της έξαρσης που έχει παρατηρηθεί τώρα, με χιλιάδες παιδιά να έχουν μολυνθεί και δυστυχώς με την καταγραφή αριθμού θανάτου παιδιών. Κάτι που δεν συνέβαινε τόσο συχνά στο παρελθόν».

Όπως είπε, «το ανησυχητικό με τη συγκεκριμένη λοίμωξη είναι πως σε ένα πολύ μικρό ποσοστό τα βακτήρια λόγω του ότι σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούνται κακώσεις τους δέρματος εισχωρούν στους μυς ή εάν το παιδί είχε ταυτοχρόνως άλλη ίωση που προκάλεσε πονόλαιμο ή κάκωση στο λαιμό από στρεπτόκοκκο, μπορεί να εισχωρήσει στο κυκλοφοριακό ή ακόμη και στους πνεύμονες. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα -εάν δεν εντοπιστεί νωρίτερα- το θάνατο του παιδιού, γιατί παράγονται τοξίνες από τα βακτήρια. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τον συγκεκριμένο στρεπτόκοκκο του τύπου Α΄ στο δέρμα μας ή στον λαιμό μας χωρίς να δεικνύουμε συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, κυρίως σε μικρά παιδάκια, παρά σε ενήλικες που το περνούν ανώδυνα».

Κλινικά, όπως εξήγησε ο δρ Καραγιάννης, μπορεί να εμφανιστεί ως αμυγδαλίτιδα, ως φαρυγγίτιδα, αλλά χαρακτηριστικό του είναι οι δερματικές κακώσεις που μοιάζουν με εξάνθημα. «Πρόκειται για ένα κοκκίνισμα του δέρματος και φαίνεται πως στη Βρετανία αυτή τη στιγμή, τα περιστατικά  είναι αυξημένα. Είναι και εκείνο που θεωρείται επικίνδυνο. Η έξαρση που παρατηρήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και άλλες χώρες, αφορά παιδιά από έξι μηνών μέχρι πέντε ετών. Είναι ένας μεταδοτικός ιός, ο οποίος μεταδίδεται μέσω επαφής με εκκρίσεις ή μέσω επιφάνειας που είναι μολυσμένη. Για αυτό το λόγο είναι αναγκαίο, όπως εισηγούνται και οι ειδικοί στη Μεγάλη Βρετανία, τα παιδιά να κρατούνται μακριά από τα σχολεία, ώστε να μην μεταδοθεί σε περισσότερα παιδιά», είπε.

Οι γονείς, σημείωσε ο δρ Καραγιάννης, θα πρέπει να είναι πάντοτε παρατηρητικοί με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά τους και θα πρέπει να ζητούν άμεσα βοήθεια από τον γιατρό τους, αφού όπως έχει αποδειχθεί η έγκαιρη θεραπεία είναι αναγκαία και ταυτόχρονα σταματά την περαιτέρω μετάδοση της λοίμωξης.

Πάντως, την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε το κοινό πως τα περιστατικά λοίμωξης παρατηρήθηκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, και την Ιρλανδία, ενώ δεν καταγράφηκαν περιστατικά την Κύπρο. Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και το Υπουργείο Υγείας παρακολουθούν στενά τα δεδομένα και βρίσκονται σε εγρήγορση για τον έγκαιρο εντοπισμό ανάλογων περιστατικών. Επίσης το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κανένα περιστατικό στρεπτόκοκκου στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και η θεραπεία

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο