Κανένα περιστατικό στρεπτόκοκκου στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και η θεραπεία

Πληροφορίες για την μόλυνση από στρεπτόκοκκο τύπου Α δίδει το Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζοντας ότι ανάλογα περιστατικά δεν έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, περιστατικά λοίμωξης με Στρεπτόκοκκο παρατηρήθηκαν τις τελευταίες βδομάδες σε χώρες της Ευρώπης όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία και ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι πέρα από τα αναμενόμενα επίπεδα και αφορά κυρίως παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, ενώ καταγράφηκε και μικρός αριθμός θανάτων.

Εξηγεί ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό που πολλοί το φέρουν στο λαιμό και στο δέρμα τους χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης (υγιείς φορείς). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο βακτήριο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο.

Το Υπουργείο σημειώνει ότι οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με τον στρεπτόκοκκο προέρχονται από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Η μόλυνση από στρεπτόκοκκο είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στα παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών, αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε μικρότερα παιδιά και ενήλικες.

Τρόποι μετάδοσης

Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού μέσω του βήχα και του φτερνίσματος του πάσχοντος, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης.

Η μετάδοση ευνοείται σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός όπως σχολεία, στρατόπεδα, κλειστές δομές και μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο χρόνος επώασης από την επαφή μέχρι την ανάπτυξη των συμπτωμάτων  είναι 2-5 μέρες.

Κύρια συμπτώματα και θεραπεία

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγος και μυϊκούς πόνους. Η θεραπεία είναι η λήψη αντιβιοτικής αγωγής κατόπιν οδηγιών από τον προσωπικό ιατρό ή παιδίατρο.

Το Υπουργείο προτρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό εάν τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση, εάν το  παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό, εάν το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης και εάν το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη.

Μέτρα διακοπής της εξάπλωσης της λοίμωξης

Το Υπουργείο αναφέρει ότι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση.

Αναφορικά με τα περιστατικά λοίμωξης με Στρεπτόκοκκο που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες βδομάδες σε χώρες της Ευρώπης, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας παρακολουθούν τα δεδομένα και βρίσκονται σε εγρήγορση για τον έγκαιρο εντοπισμό ανάλογων περιστατικών στο νησί μας που μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί, καταλήγει το Υπουργείο. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα
Παράνομες οι… κρατήσεις τραπεζιών για την Καθαρά Δευτέρα-Τα παρατράγουδα, το πρόστιμο και οι συστάσεις
Με σύνθημα «η όμορφη Ρωσία του μέλλοντος» προσήλθαν στις κάλπες οι Ρώσοι της Λευκωσίας