Κόκκινος: H κυβερνοασφάλεια θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα

Τρόπους ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων και τις ανάγκες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας υπογράμμισε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, κατά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σε σύνθεση Υπουργών Τηλεπικοινωνιών), στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων, ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού οικοσυστήματος με επικέντρωση σε πολιτικές αναβάθμισης δεξιοτήτων.

Ως παραδείγματα ανέφερε την ανάπτυξη χρηματοδοτικών προγραμμάτων με επικέντρωση στις ψηφιακές δεξιότητες, τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, καθώς και την εμβάθυνση της συνεργασίας με τη βιομηχανία.

Όπως υπογράμμισε, η κυβερνοασφάλεια θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα καθώς σήμερα υπάρχει έλλειψη 200.000 ειδικών στον συγκεκριμένο τομέα στην Ευρώπη. Ο κ. Κόκκινος ενημέρωσε ακόμα τους ομολόγους του για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ψηφιακές Δεξιότητες το οποίο ενέκρινε η Κύπρος το 2021 στο πλαίσιο της προώθησης των στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη ψηφιακή δεκαετία.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι 27 υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την ανοιχτή στρατηγική αυτονομία της Ένωσης και τις ψηφιακές αλυσίδες εφοδιασμού.

Σε παρέμβασή του ο κ. Κόκκινος σημείωσε ότι η στρατηγική αυτονομία πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο της ΕΕ και ανέδειξε ιδιαίτερα την ανάγκη για μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεων και για αύξηση της ανθεκτικότητας, διατηρώντας ανοικτό χαρακτήρα και παγκόσμια συνεργασία με εταίρους που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη στήριξη της Κύπρου για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία σε σχέση με τη Στρατηγική της Παγκόσμιας Πύλης, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των παγκόσμιων υποδομών και αλυσίδων εφοδιασμού σε τρίτες χώρες.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε επίσης διαπραγματευτικές θέσεις (γενικές προσεγγίσεις) για δύο νομοθεσίες, και συγκεκριμένα για τον Κανονισμό για τη Θέσπιση Εναρμονισμένων Κανόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη και για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα (eID) που προνοεί απαίτηση έκδοσης ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας από τα κράτη μέλη στη βάση κοινών τεχνικών πρότυπων.

Εκφράζοντας τη στήριξη της Κύπρου στις δύο προτάσεις, ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης και στην υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και Ψηφιακού Πορτοφολιού στη χώρα.

Στη σύνοδο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, Βαλέρια Ιονάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»
Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας
Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Η πρώτη συνέντευξη της Sophia the Robot στην τηλεόραση-«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να κατακτήσουμε τον κόσμο»
Πέφτουν τα τείχη, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων των Τεμπών