«Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για το ΥΠΑΝ η εφαρμογή του νόμου για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση»

Η εφαρμογή νόμου για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ίσως να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που το Υπουργείο Παιδείας θα έχει να αντιμετωπίσει, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΣΟΠ), με αφορμή τη συζήτηση και ψηφοφορία για την πρόταση νόμου, στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.  

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι, αν και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ενταγμένη από το 2011 στο Πρόγραμμα Σπουδών Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Παιδείας, αφενός δεν εφαρμόζεται στην τεχνική εκπαίδευση και, αφετέρου, η εφαρμογή της παραμένει ανεπαρκής.

Στη συνέχεια, ανάμεσα στους λόγους της ανεπαρκούς εφαρμογής, αναγνωρίζει την «έλλειψη συστήματος ελέγχου και αξιολόγησης της εφαρμογής της και την έλλειψη ενός επαρκούς μηχανισμού επιμόρφωσης και στήριξης των εκπαιδευτικών από μέρους του Υπουργείου ώστε να είναι σε θέση να διδάσκουν ή να διαχειρίζονται θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης» και καταλήγει ότι «το Υπουργείο οφείλει να αναγνωρίσει το ζήτημα και να λάβει τα ανάλογα μέτρα».

Επισημαίνει, δε, ότι ο νόμος, ο οποίος είχε κατατεθεί ως πρόταση από το 2019 από τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, και υπερψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια, μετά από έντονη συζήτηση, «προβλέπει τη θεσμοθέτηση της ολιστικής περιεκτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση». Προσθέτει, δε, ότι αυτό «είναι το σημαντικότερο εργαλείο πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης που έχουμε στη διάθεσή μας».

Γι’ αυτό, τονίζει στη συνέχεια ότι «η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ενδυναμώνει τα παιδιά και τους προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες ζωής, κατάλληλα προσαρμοσμένες σύμφωνα με τις ανάγκες τους και το αναπτυξιακό τους επίπεδο, για να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να δημιουργούν υγιείς σχέσεις ως παιδιά, αλλά και αργότερα ως ενήλικες, και να προστατεύονται από τη σεξουαλική κακοποίηση αλλά και από άλλες μορφές βίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης