Πάνω από 1000 πτηνά στα υποστατικά που βρέθηκε γρίπη Α-Αποφάσεις για θανάτωση

Υπ’ ατμόν ήταν τις τελευταίες ημέρες τα μέλη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, τα οποία ανέλαβαν να διερευνήσουν τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικά υποστατικά στο Παραλίμνι, οι ιδιοκτήτες των οποίων τέθηκαν σε καραντίνα για να αποσαφηνιστεί κατά πόσον έχουν προσβληθεί από τη νόσο, παρότι η μετάδοσή της από τα ζώα στον άνθρωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε εγρήγορση οι κτηνιατρικές υπηρεσίες για τα κρούσματα γρίπης των πτηνών-Λαμβάνονται μέτρα

Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών εργάζονταν πυρετωδώς, λαμβάνοντας δείγματα και στοιχεία για το ενδεχόμενο τα κρούσματα να είναι περισσότερα από τα δύο που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, καθότι στα δύο υποστατικά φιλοξενούνται πέραν των χιλίων πτηνών.  

Πρόκειται για περιβόλια, στα οποία έχει δημιουργηθεί χώρος όπου ζουν τα πτηνά, με τον ένα εκ των ιδιοκτητών να είναι λάτρης τέτοιου είδους ζώων και να έχει μεγάλη συλλογή από τα συγκεκριμένα είδη. Για τον δεύτερο δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το κατά πόσον είχε τα πτηνά για ιδία κατανάλωση ή κατά πόσον κατανάλωσε ο ίδιος ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του, αυγά από τα συγκεκριμένα ζώα.  

Οι ενδείξεις για τη μετάδοση της γρίπης 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Γιάννο Ιωάννου, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις,  φαίνεται ότι στα ζώα μεταδόθηκε η γρίπη από πτηνά τα οποία διαβιούν στη λίμνη Παραλιμνίου, ιδίως τη χειμερινή περίοδο και η οποία γειτνιάζει με τα υποστατικά των ιδιοκτητών.  

Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, φαίνεται ότι τα πτηνά δεν ήτα σε καλυμμένο χώρο, αλλά υπήρχε μόνο περιμετρική περίφραξη. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι ενδημικά πουλιά που βρίσκονταν στην λίμνη Παραλιμνίου βρέθηκαν σε κάποια στιγμή στις περιουσίες που εντοπίστηκαν τα κρούσματα και φαίνεται ότι τους μετέδωσαν την ασθένεια.  

Σημειώνεται ότι από τους δύο χώρους λήφθηκαν δείγματα, τα οποία στάλθηκαν στην Ιταλία, στο εξιδεικευμένο κέντρο για τη νόσο των πτηνών, όπου θα εξεταστούν και θα γίνει επαλήθευση ότι πρόκειται για τη νόσο των πτηνών, ενώ θα διαφανεί επίσης πόσο υψηλή είναι η μεταδοτικότητα. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα ωστόσο, αναμένεται να χρειαστούν χρόνο.  

Την ίδια ώρα, αφού ολοκληρώθηκε η επιδημιολογική έρευνα, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες θα κληθούν να αποφασίσουν τον αριθμό των πτηνών, από τα χίλια, που θα χρειαστεί να θανατωθούν λόγω των κρουσμάτων. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν και είδη τα οποία είναι μεγάλης αξίας, αφού οι ιδιοκτήτες ήταν συλλέκτες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναγερμός στο Υπ. Γεωργίας-Εντοπίστηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Κύπρο

Καλά στην υγεία τους οι ιδιοκτήτες 

Σε ότι αφορά στους ιδιοκτήτες των δύο υποστατικών, σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγείας τους και μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλώσει οποιοδήποτε σύμπτωμα, ωστόσο θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε καραντίνα.  

Ταυτόχρονα, θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, οι οποίες θα παρακολουθούν την πορεία της υγείας τους. Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, ο ιός της γρίπης των πτηνών δεν είναι εύκολο να μεταδοθεί στον άνθρωπο, ωστόσο λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. 

Τους ζητήθηκε επίσης όπως δεν παραχωρήσουν οποιοδήποτε πτηνό σε τρίτο πρόσωπο, αφού για όσους έχουν συλλογές είναι σύνηθες φαινόμενο να ανταλλάζουν μεταξύ τους πτηνά. 

Υπενθυμίζεται ότι η Γρίπη των Πτηνών είναι ιογενής, μεταδοτική νόσος των πτηνών που προκαλείται από τον ιό της Γρίπης τύπου Α. Τα υγιή πτηνά μολύνονται είτε άμεσα, κατά την απευθείας επαφή με άλλα μολυσμένα ή ασθενή πτηνά είτε έμμεσα με μολυσμένα αντικείμενα. Η γρίπη των πτηνών συνήθως μεταφέρεται από μια χώρα σε άλλη μέσω των αποδημητικών πτηνών. 

 

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή