Σάββατο 4 Φεβ, 2023 | Επικοινωνία
trans gif

Γυρίζουν την πλάτη στη Λαϊκή, παρά τις χαμηλές τιμές-«Την άφησαν στο έλεός της»

Μύρια Οδυσσέως   28/11/2022 07:04
Γυρίζουν την πλάτη στη Λαϊκή, παρά τις χαμηλές τιμές-«Την άφησαν στο έλεός της»

Γυρίζουν την πλάτη στη Λαϊκή, παρά τις χαμηλές τιμές-«Την άφησαν στο έλεός της»

Μύρια Οδυσσέως   28/11/2022 07:04

Οικογενειάρχες που εργάζονται για περισσότερο από τριάντα χρόνια ως παραγωγοί. Άνθρωποι που έρχονται από μακριά, από την Πάφο, τη Λεμεσό και από ορεινές περιοχές για να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Αυτούς θα δεις και θα γνωρίσεις στη Λαϊκή Αγορά του «ΟΧΙ», στη Λευκωσία.

Μπορεί να έζησαν ένδοξες στιγμές, με τον κόσμο να κάνει ουρές και να γεμίζει ασφυκτικά τον υπαίθριο χώρο για να ψωνίσει φθαρτά και άλλα φρέσκα προϊόντα από τους πάγκους τους, όμως οι παραγωγοί βλέπουν τη Λαϊκή Αγορά να χάνει την παλιά της αίγλη, αφού ο κόσμος δεν ανανεώνεται, ενώ οι αυξήσεις στις τιμές του αγροτικού πετρελαίου και των φυτοφαρμάκων τους φέρνουν στα όριά τους.  

4384509161047213 image

Τους παραγωγούς απασχολούν, όμως, κι άλλα ζητήματα, τα οποία έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα. Υποδεικνύουν τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος δεν ελέγχεται καθόλου από τους υπεύθυνους, με τους επισκέπτες να ταλαιπωρούνται και να κάνουν δεύτερες σκέψεις για να επισκεφθούν τη Λαϊκή Αγορά του «ΟΧΙ». Βέβαια, οι παραγωγοί θεωρούν πως οι χαμηλές πωλήσεις οφείλονται και στο γεγονός πως ο κόσμος δεν ανανεώνεται, δεν έρχονται δηλαδή νέοι, ενώ εναποθέτουν τις ελπίδες τους για περισσότερες πωλήσεις στις γιορτές των Χριστουγέννων.  

4384508864949723 image

Είναι σε αυτά τα προβλήματα στα οποία αναφέρθηκε, κατά την πρόσφατη μας επίσκεψη στη Λαϊκή Αγορά, ο πρόεδρος των παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Σοφρώνης Σοφρωνίου, ο οποίος διαπίστωσε αυθαιρεσίες και έλλειψη διαφήμισης. Όπως είπε ο κος Σοφρωνίου, «τα προβλήματα είναι πολλά και δέχεται πιέσεις από όλους. Χρειαζόμαστε τροχονόμους, που θα καθοδηγούν τον κόσμο, όταν κάποιοι αποφασίζουν αυθαίρετα να κλείσουν δρόμους σε σημεία πρόσβασης προς την Λαϊκή του «ΌΧΙ», ειδικότερα το Σάββατο που έχουμε περισσότερη δουλειά. Επίσης, το μεγαλύτερο μας πρόβλημα είναι ο χώρος στάθμευσης. Μπαίνει και βγαίνει κόσμος άσχετος με τη Λαϊκή, χωρίς κανέναν έλεγχο και μένουν οι πελάτες μας εκτός».

Ο κος Σοφρωνίου, σημείωσε πως, μπορεί να περιμένουν περισσότερο κόσμο κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων, ωστόσο η Λαϊκή χρειάζεται διαφήμιση, ώστε να αποκτήσει νέους επισκέπτες. 

4384501991993443 image

Τα ίδια παράπονα εξέφρασε και κος Ιωάννης Κωνσταντίνου, παραγωγός από την Περιστερώνα, ο οποίος έριξε ευθύνες στους αρμόδιους. «Άφησαν τη Λαϊκή στο έλεός της», όπως χαρακτηριστικά είπε. «Φαίνεται πως δεν ενδιαφέρονται καθόλου. Κάναμε πολλές φορές αιτήσεις, αναφορές και επιστολές για να ενδιαφερθούν, να γίνει κάτι, αλλά αποφάσισαν να την αφήσουν στο έλεός της. Τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και πωλεί ό,τι θέλει, κάτι που απαγορεύεται. Επίσης, ακόμη και κόσμος που θέλει να έρθει να ψωνίσει από εμάς, ειδικά τα Σάββατα ταλαιπωρείται. Ποιος θέλει να χάσει μια ώρα μέσα στο αυτοκίνητο, μέχρι να βρει χώρο να σταθμεύσει για να έρθει στη Λαϊκή; Δεν υπάρχει καθόλου οργάνωση», εξήγησε ο κος Κωνσταντίνου.

Οι παραγωγοί, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, αναγκάζονται στο τέλος της ημέρας να πετάξουν τα προϊόντα τους, πριν φύγουν. Μάλιστα, ζήτησε την περαιτέρω προώθηση της Λαϊκής μέσω της διαφήμισης, για να μην βρίσκονται σε αναμονή και να έχουν έσοδα μόνο τις ημέρες των γιορτών. «Πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι είμαστε πιο φθηνοί και προσφέρουμε φρέσκα προϊόντα», είπε.

4384502170151153 image

Είναι και ο κος Στέλιος Παπαγεωργίου απογοητευμένος με την κατάσταση, αφού καθημερινά ταξιδεύει από την Πάφο στη Λευκωσία για να πωλήσει τα προϊόντα του. Μπορεί ενώ εργάζεται και αγωνίζεται για να πωλήσει την πραμάτεια του να τραγουδά, ωστόσο τα ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά δεν επιλύνονται. Παρόλο που οι τιμές στις υπεραγορές είναι αυξημένες και αναμενόταν αύξηση της επισκεψιμότητας στις Λαϊκές, αυτό δεν γίνεται πραγματικότητα. Όπως είπε ο κος Παπαγεωργίου, «φαίνεται πως ο κόσμος δεν επηρεάζεται από την αύξηση στις τιμές, αφού γνωρίζει ότι είμαστε φθηνότεροι και δεν αγοράζει από εδώ. Φυσικά μπορεί και να μην έχουν χρόνο λόγω της δουλειά τους και καταφεύγουν στην κοντινότερη υπεραγορά για τα ψώνια τους. Όμως, αν δεν γίνει κάτι για να αυξηθεί η κίνηση εδώ νιώθουμε καταδικασμένοι, αφού η αύξηση στις τιμές επηρεάζει και εμάς. Δεν βγαίνουμε».

Ο κόσμος, είπε ο κος Παπαγεωργίου, είναι ο ίδιος εδώ και χρόνια και περιμένουν να δουν νέα πρόσωπα τις ημέρες των Χριστουγέννων. «Δεν είναι όπως στο εξωτερικό που πάει στις Λαϊκές Αγορές κόσμος όλων των ηλικιών. Αν δεν θέλει η Κυβέρνηση να διαλυθεί η Γεωργία πρέπει να κάνει κάτι. Εμείς καταθέσαμε πολλές εισηγήσεις, όπως είναι η κάρτα γεωργού για να λαμβάνουμε μειωμένες τιμές στο πετρέλαιο και στα φυτοφάρμακα. Δεν εισακουόμαστε».

4384502397606443 image

Η κα Γιώτα και ο κος Θεόδωρος έρχονται στη Λευκωσία εδώ και χρόνια από τον Άγιο Θεόδωρο. Το παράπονό τους είναι πως, ενώ όλοι οι παραγωγοί προωθούν τα φρέσκα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές από ότι οι υπεραγορές, ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη. Είναι βέβαια και η δύσκολη περίοδος που διανύουν οικονομικά, με αυξήσεις στα λιπάσματα και στο αγροτικό πετρέλαιο. «Περνούμε», ήταν τα λόγια του κ. Θόδωρου όταν αναφέρθηκε στην αύξηση των τιμών. «Τα πάντα έχουν ακριβύνει και εάν συνεχίσουν οι αυξήσεις στις τιμές με αυτό τον ρυθμό, μπορεί να αναγκαστούμε να αυξήσουμε τις δικές μας τιμές. Κάτι που δεν θέλουμε».

Από την άλλη η κα Γιώτα, σύζυγος του κ. Θεόδωρου, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος και τον περιορισμό που έχει στις αγορές του, αν και αναμένει κόσμο στη Λαϊκή τις ημέρες γιορτών. «Είμαστε εδώ γιατί πάντα είχαμε και έχουμε τα πιο φτηνά προϊόντα. Ο κόσμος όμως αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και λόγω των εορτών που έρχονται περιορίζει τις αγορές του. Περιμένουμε τον κόσμο να πληρωθεί για να έχουμε και εμείς κόσμο τις ημέρες των γιορτών».

4384502597916863 image

Τις δυσκολίες των καιρών, αντιλαμβάνεται και ο συνταξιούχος κρεοπώλης, κος Γιώργος Ττούμπας, που πουλάει στη Λαϊκή ψωμιά με προζύμι, λουκάνικα, παστουρμάδες, χαλλουμωτές, και ταχινόπιτες, που φτιάχνει με τη γυναίκα του. Χρόνια στο παζάρι, βλέπει την Λαϊκή να αλλάζει σε μεγάλο βαθμό χρόνο με τον χρόνο. «Μπορεί να αναμένουμε ότι θα έχει περισσότερο κόσμο τις γιορτές, αλλά τους βλέπουμε σκεπτικούς όσον αφορά τις αγορές τους, αφού τις ημέρες των γιορτών δίνουν προτεραιότητα στα χριστουγεννιάτικα δώρα. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και δυσκολεύεται και φοβάται να ψωνίσει. Επίσης έχουν ακριβύνει τα πάντα, ενώ ο κόσμος έχει τον ίδιο μισθό. Δεν μπορεί το ηλεκτρικό ρεύμα να έρχεται 500-600 ευρώ σε μία οικογένεια», είπε ο κος Ττούμπας ο οποίος εργάζεται στη Λαϊκή εδώ και δεκαπέντε χρόνια.

4384502849084913 image

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κος Χρυσός, από την Αθηένου, ο οποίος εργάζεται στη Λαϊκή του «ΟΧΙ» από το 1984. «Το παζάρι μας είναι μέτριο, είναι ανάλογα με τη μέρα. Το πρόβλημα είναι γενικό όσον αφορά το παζάρι και ζήτηση. Η αύξηση στις τιμές μάζεψε τον κόσμο για το τι πρέπει να ψωνίζει και τι όχι».

4384503061563723 image

Αισιόδοξη είναι η κα Μαρία Κρασιά, από το Παλιομέτοχο, η οποία βρίσκεται στο πόστο της από το 1967. «Ελπίζουμε τα Χριστούγεννα να έχουμε περισσότερη δουλειά». Όπως αισιόδοξος είναι και ένας αυτοκινούμενος ανθοπώλης, ο οποίος πουλάει στο χώρο τα λουλούδια που παράγει. «Τις ημέρες κοντά στις γιορτές ελπίζουμε πως θα έχουμε περισσότερη δουλειά».

4384503241593493 image
4384503445804038 image

Όμως ο κος Αντώνης Ευαγγέλου, από τη Δευτερά, ο οποίος έχει τους δικούς του πάγκους στη Λαϊκή εδώ και δεκαπέντε χρόνια, εξηγεί πως αυτό που μειώνει τη ζήτηση στη Λαϊκή είναι η νοοτροπία του κόσμου, που προτιμάει να επισκέπτεται τις υπεραγορές, ακόμη και εάν γνωρίζουν ότι είναι πιο ακριβά τα προϊόντα. «Αυτό που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι καταναλωτές, είναι πως ακόμη και αν οι προσφορές στις υπεραγορές δείχνουν πως έχουν φθηνότερα προϊόντα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε περισσότερο κόσμο τις ημέρες των γιορτών», είπε ο κος Ευαγγέλου.

4384503570140023 image

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας