Τις 16 ήμερες δράσης του κατά Έμφυλης Βίας παρουσίασε ο ΣΠΑΒΟ

Τις δράσεις του, στο πλαίσιο των 16ήμερων δράσεων κατά της Έμφυλης Βίας, παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Παρασκευή, ο Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια αυτών ημερών υιοθετώντας το σύνθημα, «Orange the World: Fund, Response, Prevent, Collect», σημαντικά κτίρια σε όλο τον κόσμο θα φωτιστούν με πορτοκαλί χρώμα για να θυμίζουν την ανάγκη για ένα μέλλον χωρίς βία.

Στην φετινή καμπάνια εκτός από το κεντρικό κτήριο του ΣΠΑΒΟ, που θα φωταγωγηθεί, θα συμμετέχουν και άλλοι φορείς.

Η ΚΟΠ, αναφέρεται, στηρίζει τις δράσεις των 16ημερων του ΣΠΑΒΟ, στο πλαίσιο της 12ης Αγωνιστικής του Κυπριακού Ποδοσφαίρου από τις 25 μέχρι 28 Νοεμβρίου, όπου οι ομάδες πρώτης κατηγορίας, κατά την είσοδο τους στον Αγωνιστικό χώρο θα κρατάνε πανό και θα φοράνε φανέλες με μήνυμα για την ενδοοικογενειακή βία. Αντίστοιχα ο εκφωνητής θα αναφέρει στοιχεία που αφορούν την πρόσβαση στις υπηρεσίες μας. Στόχος, σημειώνεται, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ενδοοικογενειακή βία καθώς και η κινητοποίηση των εν δυνάμει δραστών για να ζητήσουν βοήθεια.

Ο ΣΠΑΒΟ διοργανώνει επίσης, έκθεση, στη αίθουσα Παλιάς Αγοράς Παλλουριώτισσας, στις 04 Δεκεμβρίου 2022, στις 16:00. Η έκθεση αποτελείται από ζωγραφιές παιδιών που φιλοξενήθηκαν στους Χώρους Φιλοξενίας του ΣΠΑΒΟ.

Επιστημονικό πάνελ με ειδικούς επί του θέματος, από Κύπρο και εξωτερικό, θα συζητήσουν για τον αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στα παιδιά.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου Λιβανίου.

Εξάλλου, στις 10 Δεκεμβρίου σε συνδιοργάνωση του ΣΠΑΒΟ και της Παγκύπριας Κίνησης Ίσα Δικαιώματα και Ίσες Ευθύνες, θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτική διάλεξη με θέμα,  Οικογένειες και σχέσεις: Γέφυρες Προστασίας και Ασφάλειας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παρέχεται υπηρεσία φύλαξης και ψυχαγωγίας παιδιών από έμπειρο προσωπικό. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Αγιας Ναπας, Χρήστου Ζαννέττου.

Στο πλαίσιο εκστρατείας «Στηρίζοντας το ΣΠΑΒΟ, στηρίζω τα θύματα», δημιουργήθηκαν κασκόλ τα οποία, θα δοθούν σε Δημόσια Πρόσωπα, σε κοινό, καθώς επίσης, θα φορεθούν στις επίσημες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει ο οργανισμός και θα ληφθούν φωτογραφίες όπου θα αναρτηθούν στα ΜΚΔ.

Και φέτος, προστίθεται, λειτουργεί η εκστρατεία Secret Santa Supports Shelters, με στόχο την προσφορά χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων και δώρων στις γυναίκες και παιδιά που διαμένουν στους Χώρους φιλοξενίας, κατά την διάρκεια των γιορτών. 

Για φέτος η όλη εκστρατεία υιοθετήθηκε από το Σωματείο ΧΑΡΑ-ΖΩ.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια των 16 ήμερων δράσεων και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα διατίθεται προς πώληση φλυτζάνι το οποίο αποτελεί ένα δώρο με συμβολική αξία, που μπορεί να προσφερθεί, από εταιρείες, οργανισμούς, συνεργάτες, στο προσωπικό, σε πελάτες αλλά και συγγενείς, ενισχύοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΣΠΑΒΟ και συμβάλλοντας στη πρόληψη και αντιμετώπισης της βίας στην οικογένεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, σε ομιλία του κατά την διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Μητροπολίτης Ησαϊας έκανε λόγο για τις ποιμαντικές που ακολουθεί η Εκκλησία, οι οποίες πιθανόν να συμβάλουν στην ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων και μίλησε για νέες εκσυγχρονισμένες προσεγγίσεις τέτοιων θεμάτων.

«Στον βαθμό που μας αφορά, σε μια θεολογική θεώρηση του προβλήματος, θα μπορούσαμε να προβληματιστούμε, μήπως αντιλήψεις του παλαιού κόσμου, μη χριστιανικές, επιβιώνουν και διαμορφώνουν κοινωνικά ήθη και συμπεριφορές και μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο ακόμη;», διερωτήθηκε.

Επειγόντως, είπε, πρέπει να αναπτυχθούν συνέργειες, προγράμματα σε όλο το εύρος, των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Κύπρου και ταυτόχρονα να στηρίξουμε υποδομές, για αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια.

Η Εκκλησία πρέπει «να ξυπνήσει από τον λήθαργο του συντηρητισμού και των παρωχημένων αντιλήψεων, να καθαρίσει το πάντοτε διαχρονικό και αγαπητικό μήνυμα του Ευαγγελίου, που έχει επιχωματωθεί από ιστορικά παλιά συντηρητικά και προκαταλήψεις και να αφήσουμε το γνήσιο πάντοτε ανανεωτικό πνεύμα της αγάπης του Ιησού να μας οδηγήσει σε νέες εκσυγχρονισμένες τοποθετήσεις προσεγγίσεις και χειρισμούς», σε θέματα όπως η βία κατά γυναικών, κατέληξε ο Μητροπολίτης Ησαΐας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου