Θέλει επιπλέον όπλα ο ΠΙΣ για πειθαρχικό έλεγχο γιατρών, ζητά αλλαγή νομοθεσίας

Την αλλαγή της νομοθεσίας, όσον αφορά στις διαδικασίες για διενέργειας ελέγχου σε περίπτωση σοβαρής καταγγελίας κατά ιατρών, επιδιώκει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ώστε να είναι σε θέση να παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά, εκεί και όπου κρίνει σημαντικό. Προς αυτή την κατεύθυνση και η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας την ερχόμενη Δευτέρα, με τη Νομική Υπηρεσία και το Ιατρικό Συμβούλιο. Την ίδια ώρα, επικρατεί απογοήτευση ανάμεσα στον ιατρικό κόσμο, όσον αφορά στο νομοθετικό πλαίσιο για τους τσαρλατάνους γιατρούς, με τους αρμόδιους να κάνουν λόγο για γελοίες ποινές.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΙΣ έχει ετοιμάσει, από τον Αύγουστο του 2021, σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου, σειρά από εισηγήσεις, ώστε να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να έχουν περισσότερα όπλα στην φαρέτρα τους. Στόχος είναι να έχουν τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να μπορούν να παρέμβουν άμεσα, σε υποθέσεις που αφορούν γιατρούς, που είναι αντιμέτωποι με σοβαρές καταγγελίες.

«Εμείς εισηγηθήκαμε μία τροποποίηση και είναι στη Νομική Υπηρεσία για εξέταση. Θέλουμε να δούμε αν θα προωθηθεί στην Βουλή για συζήτηση και αφορά στη δυνατότητα του ΠΙΣ και του Ιατρικού Συμβουλίου, να ασκούν πειθαρχικό έλεγχο, προτού εκδικαστεί μία υπόθεση στο Δικαστήριο. Μιλώ για σοβαρά παραπτώματα των μελών μας, όχι με το παραμικρό, για οποιαδήποτε καταγγελία λάβουμε. Μιλούμε για παραπτώματα, που κρίνονται και από εμάς σοβαρά και θα κριθούν από Δικαστή, προτού εκδοθεί αυτή η απόφαση», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, Μιχάλης Αναστασιάδης.

Αφορμή για να εισηγηθούν τροποποιήσεις στη νομοθεσία ήταν η υπόθεση του γιατρού, που συνελήφθη επειδή παρείχε πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού σε ασθενείς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα κάποιοι εξ αυτών να παρουσιάσουν σημαντική επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας τους, ενώ άλλοι έχασαν τη ζωή τους.

«Αυτή τη στιγμή εμείς δεν μπορούμε να διεξάγουμε έρευνα για ποινική υπόθεση. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, να ασχολούμαστε με θέματα που άπτονται των θεμάτων του κώδικα δεοντολογίας μας. Όταν κάποιος γιατρός που κάνει αστικό ή ποινικό αδίκημα, έχουν και πειθαρχική πτυχή. Για παράδειγμα, αν ένας γιατρός ασκεί το επάγγελμά του, υπό την επήρεια αλκοόλης ή άλλης ουσίας, διαπράττει και πειθαρχικό παράπτωμα. Αν χειρουργήσει κάποιο και σκοτώσει τον, διαπράττει και ποινικό αδίκημα. Αυτή η υπόθεση θα πάει δικαστήριο και εμείς θα ελέγξουμε το πειθαρχικό μέρος της υπόθεσης και θα λάβουμε αποφάσεις. Δεν υπάρχει λόγος να ελέγχουμε το ποινικό μέρος της υπόθεσης μετά από εξέταση του δικαστηρίου».

Πάντως, από πλευράς ΠΙΣ ξεκαθαρίζεται πως αυτές οι διαδικασίες θα ακολουθούνται, όταν λάβουν καταγγελίες για σοβαρές υποθέσεις. «Αισιοδοξούμε ότι αν μη τι άλλο, αν όχι στην ολότητά τους, ένα σημαντικό μέρος των εισηγήσεων μας θα γίνει αποδεκτό, για να έχουμε και εμείς την ευχέρεια να ασκούμε πιο αποτελεσματικό και γρήγορο πειθαρχικό έλεγχο, σε σοβαρές περιπτώσεις».

Δύσκολα στοιχειοθετείται μία υπόθεση

Στο μεταξύ, ένα σημαντικό εμπόδιο που συναντούν στο δρόμο τους, τόσο ο ΠΙΣ όσο και οι Διωκτικές Αρχές, όσον αφορά στην εξιχνίαση της υπόθεσης, είναι το γεγονός ότι δύσκολα θα βρεθούν μάρτυρες, που θα καταθέσουν ενάντια στους γιατρούς, ώστε να στοιχειοθετηθεί υπόθεση.

«Πρέπει να είναι υποθέσεις που κάποιος συλλαμβάνεται επ’ αυτοφόρω να κάνει κάποιο αδίκημα, ή υπάρχει πολύ σοβαρή υπόνοια ότι έκανε αυτό το αδίκημα και ότι ενδέχεται να του επιτρέψεις να το επαναλάβει, ασκώντας την ιατρική και να αποτελεί κίνδυνο και για τους άλλους ασθενείς. Θεωρώ ότι θα είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις. Αν ένας γιατρός κατηγορηθεί για φόνο, εκεί ακόμη και λάθος να έχουμε, δεν θα μας κατηγορήσει κανένας να αναστείλουμε την άδειά του ή αν κατηγορηθεί κάποιος για απάτη».

Ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως εκείνο που επιδιώκουν είναι εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, για να έχουν το δικαίωμα σε έκδηλες περιπτώσεις, να μπορούν να ασκήσουν πειθαρχικό έλεγχο, με ταχύτερο ρυθμό.

Κεφάλαιο ψευδογιατροί

Ένα άλλο σημαντικό και μεγάλο κεφάλαιο, που ταλανίζει τον τομέα της υγείας εδώ και αρκετά χρόνια, είναι οι ψευδογιατροί και οι τσαρλατάνοι, που παρέχουν θεραπείες σε ανυποψίαστους πολίτες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η υγεία τους.

«Απαιτούμε τη συνεργασία και των διωκτικών αρχών. Εμείς όποτε αντιλαμβανόμαστε τέτοιες καταγγελίες, προχωρούμε σε επίσημη καταγγελία. Η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων καθυστερεί. Πρόσφατα ένας τσαρλατάνος είχε καθημερινή προβολή, μέσα από μία εκπομπή σε κανάλι παγκόσμιας εμβέλειας και παρενέβη η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και με αυτό τον τρόπο τιμωρήθηκε έμμεσα ο συγκεκριμένος. Ήταν γνωστή υπόθεση που είχαμε καταγγείλει στην Αστυνομία και δεν έκανε οτιδήποτε ή πραγματική διερεύνηση».

Αν και στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποια υπόθεση που να εκκρεμεί, ο κ. Αναστασιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε κατοπινό στάδιο, να υπάρξουν κι άλλες υποθέσεις που θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς ο τσαρλατανισμός, όπως ανέφερε, είναι κάτι που παρατηρείται σε όλη τον κόσμο.  

«Κατά καιρούς, φαίνεται κάποιοι να προβάλλουν φυσικές θεραπείες ή μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής, που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα και μπορεί να καθυστερήσουν την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε κάποιο που πραγματικά τη χρειάζεται. Αυτό γίνεται, βέβαια και με αδρή αμοιβή. Ένα μεγάλο κενό είναι ότι οι ποινές που προβλέπονται  όχι μόνο δεν είναι αποτρεπτικές, είναι γελοίες και αυτό είναι μέσα στα αιτήματά μας να βελτιωθεί. Κάναμε εισηγήσεις και προτάσεις και αναμένουμε από το νομοθετικό σώμα να τις υιοθετήσει, στα πρότυπα άλλων ανεπτυγμένων χωρών».

Δειτε Επισης

ΠΑΣΥΞΕ: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες όμως αυτό μπορεί να ανατραπεί
Αυξημένη ροή ασθενών στα ΤΑΕΠ τις γιορτές του Πάσχα
Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-H πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Το πραξικόπημα, η εισβολή, οι κόντρες και μία ύλη που δεν καλύπτεται
Σχεδόν 400 άτομα ζήτησαν βοήθεια για στέγαση το 2023-Διπλασιάστηκαν οι αριθμοί σε ένα χρόνο
Κρίσιμος μήνας για ΥΠΑΝ ο Μάιος, ανακοινώνει τις θέσεις για ενιαία εκπαίδευση-Τι ζητούν οι γονείς
Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία