ΣΥΟΠ μέχρι τα 42 και μετά «αξιωματικοί»-Πονοκέφαλος η... τάση φυγής από την ΕΦ

Ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής θα τεθεί προς συζήτηση το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Άμυνας, σε σχέση με το μέλλον των Συμβασιούχων Οπλιτών της Εθνικής Φρουράς (ΣΥΟΠ), με βάση το οποίο θα δίνεται κίνητρο στους οπλίτες ώστε να παραμένουν στις τάξεις της ΕΦ μέχρι τα 42 τους χρόνια και στη συνέχεια να προαχθούν ως «αξιωματικοί», σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η τάση φυγής που παρατηρείται.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο και οι Συμβασιούχοι Οπλίτες παραμένουν στην υπηρεσία μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 42 ετών, τότε θα παραμένουν υπό το καθεστώς τύπου μονιμοποίησης, ωστόσο διευκρινίζεται πως δεν θα θεωρούνται μόνιμοι λοχίες ή οπλίτες, αλλά κάτι παρόμοιο όπως είναι οι αξιωματικοί.

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει με το νομοσχέδιο να δώσει κίνητρο για την παραμονή των ΣΥΟΠ στην Εθνική Φρουρά, αφού περισσότεροι εντάσσονται στην υπηρεσία προσωρινά, είτε μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή μέχρι να βρουν μια εργασία στον τομέα τους, ενώ υπάρχουν και αυτοί που αποχωρούν, αφού θεωρούν πως δεν υπάρχει επαγγελματική ανέλιξη και ο μισθός που δίνεται είναι χαμηλός. Είναι εξάλλου για αυτό το λόγο, που μια μερίδα ΣΥΟΠ που κατατάχθηκαν πρώτοι στο στράτευμα, νιώθουν απογοήτευση και κάνουν σκέψεις για να μην ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους, κάτι το οποίο προκαλεί προβληματισμό στο Υπουργείο Άμυνας, το οποίο, προωθώντας το σχετικό νομοσχέδιο, θεωρεί πως θα ενισχυθεί περαιτέρω ο θεσμός  των συμβασιούχων οπλιτών.

Την ίδια ώρα, η ρύθμιση αυτή εισάγεται σε αντικατάσταση της ισχύουσας, σύμφωνα με την οποία η συνολική διάρκεια της σύμβασης ενός οπλίτη περιορίζεται μόνο στα 10 έτη, ανεξάρτητα από την ηλικία στην οποία προσλαμβάνεται.

Η προτεινόμενη τροποποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα την κατά τον ίδιο τρόπο αντιμετώπιση των Συμβασιούχων Οπλιτών, ως προς την ηλικία αποχώρησης τους από την υπηρεσία, αφού ακόμα και με την υφιστάμενη νομοθεσία είναι δυνατό η υπηρεσία ΣΥΟΠ να τερματιστεί στα 42 του έτη, εφόσον προσληφθεί στα 32 του έτη.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, δεν αναμένεται σοβαρή αύξηση της οικονομικής δαπάνης, εφόσον ο αριθμός των ΣΥΟΠ θα είναι ο ίδιος.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, η υπό προώθηση τροποποίηση κρίνεται αναγκαία για τους πιο κάτω λόγους:

  • Αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας που αποκτούν οι ΣΥΟΠ κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.
  • Ομοιόμορφη αντιμετώπιση των ΣΥΟΠ ως προς την ηλικία τερματισμού της υπηρεσίας τους. Υπόψιν ο μέσος όρος ηλικίας της 1ης σειράς είναι τα 31 έτη.
  • Παροχή κινήτρου για προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού υποψηφίων για συμμετοχή στις επιλογικές διαδικασίες πρόσληψης ΣΥΟΠ, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο αριθμός των υποψηφίων στις τελευταίες επιλογικές διαδικασίες ήταν αρκετά μειωμένος.
  • Αποφυγή της ταυτόχρονης κένωσης ενός μεγάλου αριθμού θέσεων ΣΥΟΠ. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι η πρώτη σειρά ΣΥΟΠ, η οποία συμπληρώνει 10 χρόνια υπηρεσίας το 2026, αριθμεί περί τους 1.500 ΣΥΟΠ και το κενό, το οποίο θα δημιουργηθεί με την αποχώρηση τους θα είναι δυσαναπλήρωτο.
  • Αναχαίτιση της τάσης φυγής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Σημειώνεται ότι, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 15 Νοεμβρίου ενέκρινε το ποιο πάνω τροποποιητικό νομοσχέδιο και εξουσιοδότησε τον υπουργό Άμυνας όπως:

  • Εγκρίνει το εν λόγω νομοσχέδιο υπό την προϋπόθεση ότι δε θα διαφοροποιηθούν οι όροι απασχόλησης των επηρεαζόμενων, περιλαμβανομένης της μισθοδοσίας και του δικαιώματος τους σε καταβολή φιλοδωρήματος.
  • Καταθέσει το εν λόγο νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για ψήφιση.
  • Προβαίνει κατά το στάδιο της επεξεργασίας νομικού κειμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων , σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις κρίνει σκόπιμες πριν από την έγκριση του, εκτός και εάν κρίνει ότι για συγκεκριμένους λόγους απαιτείται εκ νέου έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την επεξεργασία του κειμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.   

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα
Παράνομες οι… κρατήσεις τραπεζιών για την Καθαρά Δευτέρα-Τα παρατράγουδα, το πρόστιμο και οι συστάσεις
Με σύνθημα «η όμορφη Ρωσία του μέλλοντος» προσήλθαν στις κάλπες οι Ρώσοι της Λευκωσίας