Βγαίνει μπροστά το Υπ. Παιδείας και απαντά για τον αποκλεισμό οκτάχρονης μαθήτριας

Σηκώνει το γάντι το Υπουργείο Παιδείας και απαντά στα όσα του καταλογίζει η ΚΥΣΟΑ, όσον αφορά στην περίπτωση της οκτάχρονης μαθήτριας και την παραπομπή της σε ειδική μονάδα, με το Υπουργείο να απαριθμεί τους λόγους που το οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει τον αποκλεισμό μαθήτριας η ΚΥΣΟΑ-«Θύμα πολιτικών διαχωρισμού»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αναφορικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «καταγγελία της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων-ΚΥΣΟΑ», για την περίπτωση μαθήτριας για την οποία εσφαλμένα κάνει λόγο για αποκλεισμό, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) διευκρινίζει τα ακόλουθα:

-Η μαθήτρια, όπως αναφέρεται και στα δημοσιεύματα, φοιτά στη Β΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσα Β΄.

-Κατά τη σχολική χρονιά 2021 – 2022, έτυχε αξιολόγησης και λήφθηκε απόφαση από την Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(Ε.Ε.Ε.Α.Ε.) για αλλαγή του πλαισίου φοίτησης σε Ειδική Μονάδα.

-Οι γονείς προχώρησαν σε ένσταση και τον Ιανουάριο του 2022, η Κεντρική Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(Κ.Ε.Ε.Α.Ε.), αποφάσισε όπως η μαθήτρια συνεχίσει δοκιμαστικά τη φοίτησή της σε γενική τάξη και τύχει επαναξιολόγηση τον Μάιο του 2022.

-Τον Μάιο του 2022, έγινε επαναξιολόγηση και όλοι οι ειδικοί εισηγήθηκαν τη φοίτηση της μαθήτριας σε Ειδική Μονάδα. Ακολούθησε απόφαση της Ε.Ε.Ε.Α.Ε. για αλλαγή του πλαισίου φοίτησης.

-Οι γονείς προχώρησαν σε ένσταση προς την Κ.Ε.Ε.Α.Ε.. Η Κ.Ε.Ε.Α.Ε., με απόφασή της στις 21 Οκτωβρίου 2022, απέρριψε την ένσταση και αποφάσισε τη φοίτηση του παιδιού σε Ειδική Μονάδα που στεγάζεται στο ίδιο σχολείο. Σύμφωνα με την απόφαση, η μαθήτρια θα  διδάσκεται τα Ελληνικά και Μαθηματικά στο πλαίσιο της Ειδικής Μονάδας και θα εντάσσεται στη γενική τάξη στα υπόλοιπα μαθήματα. Ως εκ τούτου, λανθασμένα γίνεται στην ανακοίνωση της ΚΥΣΟΑ αναφορά για αποκλεισμό, αφού η μαθήτρια θα συνεχίσει τη φοίτησή της στο σχολείο της κοινότητάς της, χωρίς να αποκλείεται από το περιβάλλον της τάξης.

-Έκτοτε οι γονείς, στερούν το δικαίωμα εκπαίδευσης του παιδιού τους, κρατώντας το στο σπίτι, αρνούμενοι να συμμορφωθούν με την απόφαση της Κ.Ε.Ε.Α.Ε. Το παιδί παρουσιάστηκε στο σχολείο μόνο τις ημέρες που υπήρχε κάποια άλλη δραστηριότητα(π.χ. εκπαιδευτική εκδρομή, θεατρική παράσταση).

«Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας επιθυμεί να παροτρύνει και την ΚΥΣΟΑ και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, προτού προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις, να έχει την κατάλληλη ενημέρωση ως προς τα πραγματικά γεγονότα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο, η ΚΥΣΟΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο για ετσιθελική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για παραπομπή της οκτάχρονης μαθήτριας σε ειδική μονάδα, μετά από δύο χρόνια φοίτησης σε κανονική τάξη. 

Όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση της ΚΥΣΟΑ, «με αυταρχικές και απόλυτα αντιδημοκρατικές διαδικασίες, το Υπουργείο αποφάσισε όπως η μαθήτρια, μετά από δυο σχεδόν χρόνια φοίτησης στο δημοτικό αυτό, εξαναγκαστεί να μεταβεί σε Ειδική Μονάδα, οδηγώντας την ίδια και την οικογένεια της σε απόγνωση και καταστροφή του μέλλοντος της. Η ίδια η μαθήτρια αρνείται να εγκαταλείψει την τάξη της και να αποχαιρετήσει τους φίλους και τους συμμαθητές της, ενώ η κατάσταση που δημιουργήθηκε έχει ήδη επιζήμιες επιπτώσεις πάνω στη γενική ψυχολογική της κατάσταση και προκαλεί μεγάλη αναστάτωση ακόμα και ανάμεσα στους γονείς και συμμαθητές της, γεγονός που θα την κάνει δυστυχισμένη σε όλη της τη ζωή».

Επιπλέον σημειώνει πως, «με μοναδικό γνώμονα την αναπηρία της, το Υπουργείο Παιδείας δε θέλει να αφήσει κανένα περιθώριο στη μαθήτρια να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά της στην εκπαίδευση, κάτι που βρίσκει πλήρως αντίθετη τη Συνομοσπονδία μας, που στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την οικογένεια σε κάθε προσπάθεια απόλαυσης του αναφαίρετου δικαιώματός της θυγατέρας τους για ενιαία εκπαίδευση και ενσωμάτωσης της στην κοινότητα. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, έξω από το Β Δημοτικό της Μακεδονίτισσας εκδήλωση, όπου μαθητές, γονείς και στελέχη από οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες και τη Συνομοσπονδία μας θα ζητήσουν από το Υπουργείο να ανακαλέσει τη ρατσιστική του απόφαση που εδράζεται σε αναχρονιστικές πολιτικές και μεσαιωνικές αντιλήψεις, και να επιτρέψει στη μαθήτρια να φοιτήσει, ως είθισται, στο σχολείο της κοινότητας όπου ζει μαζί με τους φίλους και τα παιδιά της γειτονιάς της».

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού