Αυξήθηκαν τα περιστατικά λοιμώξεων, υπό έλεγχο όμως η κατάσταση στα νοσηλευτήρια

Ανησυχία επικρατεί λόγω της αύξησης των περιστατικών ιογενών λοιμώξεων, που σε συνδυασμό με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες τρεις βδομάδες στην κοινότητα, δημιουργούν ένα κοκτέιλ λοιμώξεων, την ώρα που οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να αποφευχθεί πίεση στο σύστημα υγείας κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα νέα περιστατικά κορωνοϊού για την τελευταία βδομάδα ξεπέρασαν τα 3.700, ενώ έχει παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες ασθενών, ωστόσο η εικόνα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι θετική, αφού μόνο ένας ασθενής βρίσκεται διασωληνωμένος. Για αυτό το λόγο, οι αρμόδιοι θεωρούν πως είναι νωρίς ακόμη να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση όσον αφορά την επιστροφή μέτρων κατά της πανδημίας, ακόμη και για τη χρήση της  προστατευτικής μάσκας, αλλά και την εφαρμογή του σχεδίου δράσης, για το οποίο έχουν προετοιμαστεί από το καλοκαίρι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγράφηκαν οκτώ θάνατοι και 3.736 κρούσματα-Η ανακοίνωση του Υπ. Υγείας

Τα βλέμματα του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται περισσότερο στραμμένα στον περιορισμό των λοιμώξεων του κορωνοϊού και της γρίπης Α΄, μέσα από την προώθηση του εμβολιασμού. Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, η αύξηση των λοιμώξεων κατά τη φετινή χρονιά ήταν αναμενόμενη και σύμφωνη με το μοντέλο του ECDC. Η αύξηση που παρατηρείται, σύμφωνα με την δρ Πανά, οφείλεται στην άρση των περιοριστικών μέτρων και κυρίως της χρήσης της μάσκας. «Το γεγονός ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια ο κόσμος δεν είχε εκτεθεί σε άλλους ιούς του αναπνευστικού, όπως επίσης και το γεγονός ότι κατά τη χειμερινή περίοδο υπάρχει έξαρση ιογενών λοιμώξεων, προβληματίζει. Μάλιστα, ενδεχομένως φέτος να μην έχουμε μόνο τον κορωνοϊό αλλά και άλλες λοιμώξεις, όπως είναι για παραδείγμα η γρίπη Α΄ που προσβάλλει και τα παιδιά», εξήγησε.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τη δρ Πανά, είναι η προσπάθεια μείωσης του αριθμού των ατόμων που νοσούν σοβαρά από όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου και του κορωνοϊού, ώστε να μην πιεστεί το σύστημα υγείας. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, είπε η δρ Πανά, «θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία πρόληψης όπως είναι τα εμβόλια κατά της γρίπης και της covid-19, κυρίως για άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Επίσης, έχουμε στη διάθεσή μας και φάρμακα, τα οποία θα πρέπει να χορηγηθούν σε αυτούς που τα χρειάζονται. Ωστόσο ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει πως σε αυτή την φάση δεν θα βιώσουμε ότι βιώσαμε στην αρχή της πανδημίας, αλλά ούτε θα πρέπει να εφησυχαζόμαστε, νοουμένου ότι συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας».

Όσον αφορά την πιθανότητα λήψης μέτρων, η δρ Πανά, επανέλαβε τη θέση πως αυτό το χρονικό διάστημα δεν γίνεται καμία συζήτηση, τονίζοντας πως τα μέτρα δεν είναι πλέον ζητούμενο. «Έχουμε γνώση και εμπειρία και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτά. Κανένας, σε αυτή τη φάση της πανδημίας, δεν επιθυμεί την λήψη μέτρων», είπε.

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας στον REPORTER, την αύξηση του αριθμού των ασθενών στους θαλάμους covid-19, o εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και πως το γεγονός ότι μόνο ένας ασθενής βρίσκεται στην Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, δίνει την εικόνα πως δεν θα δεχθούν πίεση τα κρατικά νοσηλευτήρια κατά τους χειμερινούς μήνες.

«Αυτή τη στιγμή μπαίνουμε σε χειμερινή περίοδο, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή παρατηρείται αύξηση ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Κατά κύριο λόγο έχουμε τον RSV για τα παιδιά, αλλά και περιστατικά γαστρεντερίτιδας. Αυτό που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες η  αυξημένη επισκεψιμότητα στους ειδικούς γιατρούς και στους παιδιάτρους, ενώ υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές», είπε ο κος Χαριλάου, τονίζοντας πως ο κόσμος να πρέπει να είναι προσεκτικός και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Όχι» στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών από το Υπουργείο Υγείας

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα