Πλήθος κόσμου στην Αρχιεπισκοπή-Έφτασε στην Κύπρο ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας

Πλήθος κόσμου και σήμερα βρέθηκε στην Αρχιεπισκοπή, όπου έχει τεθεί η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, που απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών, την περασμένη Δευτέρα, μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η προσέλευση και όσων θέλουν να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων, ενώ λίγο πριν το μεσημέρι, έφτασε από το Κάιρο, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας.

Αρκετοί είναι αυτοί που έσπευσαν από το πρωί στην Αρχιεπισκοπή, ώστε να συμμετέχουν στο λαϊκό προσκύνημα της σορού του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου, με τους πλείστους να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Ανάμεσα σε αυτούς που επισκέφτηκαν τον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, όπου και θα τελεστεί το μεσημέρι του Σαββάτου η εξόδιος ακολουθία και μαθητές του Παγκύπριου, που βρίσκεται απέναντι από την Αρχιεπισκοπή. Πάντως, δεν είναι η μοναδική ομάδα που επισκέφτηκε το ναό, αφού και χθες έλαβαν μέρος στο λαϊκό προσκύνημα μερίδα μαθητών.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο πρώην Yπουργός Ιωνάς Νικολάου, η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, Ανδρούλλα Βασιλείου, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΑΚΕΛ, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Πρέσβεις και Βουλευτές, εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων και της Αστυνομίας, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεκάδες μαθητών, εκπαιδευτικών και απλοί πολίτες, ήταν ανάμεσα σε όσους υπέγραψαν σήμερα το βιβλίο συλλυπητηρίων.

Εξάλλου, ουρές σχηματίστηκαν στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, όπου απλοί άνθρωποι, εκπρόσωποι εκκλησιών, αξιωματούχοι και ξένοι διπλωμάτες έφθασαν και σήμερα για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου.

Μετά το τέλος της υπογραφής του βιβλίου συλλυπητηρίων, η σορός του Αρχιεπισκόπου θα παραμείνει στον ναό μέχρι και το πρωί του Σαββάτου, για προσκύνημα από το κοινό. Όσον αφορά την τέλεση της κηδείας το Σάββατο, σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή το κοινό θα μπορεί να προσέρχεται μόνο μέχρι τις 11:30 π.μ. Ζητά, επίσης , όπως δεν γίνει κατάθεση στεφάνων από το κοινό.

«Έπασχε για το καλό της εκκλησίας και της Κύπρου»

Το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου θέλησαν να εκφράσουν και ιερομόναχοι από το Άγιο Όρος. Μεταξύ τους, ο Ιερομόναχος Αντύπας από τη Μονή Ιβήρων στις Καρυές Αγίου Όρους, την οποία είχε επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ το 2018, ο οποίος μετέβη στην Κύπρο για να εκφράσει συλλυπητήρια και να παραστεί στην κηδεία που τελείται το Σάββατο.

Ανέφερε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε αφιερώσει ένα ασημένιο καντήλι στη Μονή, το οποίο βρίσκεται πάντα αναμμένο εκεί, μετά από παράκληση του Αρχιεπισκόπου, για την ελευθερία της Κύπρου. «Διανυκτέρευσε στο κελί μαζί μας και αυτό ήταν πολύ τιμητικό», είπε, σημειώνοντας ότι είχε συμβάλει οικονομικά και στην αποπεράτωση εργασιών.

«Έπασχε για το καλό της εκκλησίας και της Κύπρου», σημείωσε, λέγοντας ότι άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους Αγιορείτες. «Ευχόμαστε ολόψυχα να είναι αιωνία η μνήμη και να είναι άξιος όποιος τον διαδεχθεί, για να συνεχίσει το έργο της αποστολικής εκκλησίας της Κύπρου», κατέληξε.

Ξανά στον Καθεδρικό Ναό η Αννίτα Δημητρίου

Στο μεταξύ, το παρόν της στον Καθεδρικό Ναό έδωσε, για ακόμη μία φορά η Αννίτα Δημητρίου, η οποία υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων και στη συνέχεια μετέβη στο ναό για το λαϊκό προσκύνημα.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος υπήρξε σημαντικός εκσυγχρονιστής των δομών της εκκλησίας της Κύπρου.

Μεταφέροντας τη συγκίνηση και τη θλίψη της, Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε στο βιβλίο συλλυπητηρίων ότι «ο εκδημήσας Αρχιεπίσκοπος υπήρξε σημαντικός εκσυγχρονιστής των δομών της εκκλησίας της Κύπρου», προσθέτοντας ότι «ισχυροποίησε το αυτοκέφαλο αυτής, καθιστώντας την εκκλησία της Κύπρου ισχυρή να πράττει το θεάρεστο έργο της διαμέσου των αιώνων».

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποχαιρετά με κάθε τιμή και σεβασμό, ένα άξιο τέκνο της εκκλησίας μας», κατέληξε στο μήνυμά της, ενώ σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στη συνέχεια, εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του Αρχιεπισκόπου, προς την Ιερά Σύνοδο και την Εκκλησία της Κύπρου, καθώς και το ποίμνιό της.

«Να ευχηθούμε η εκκλησία μας να συνεχίσει να έχει τον ρόλο που πρέπει και τον ρόλο που πρέπει να επιτελέσει στο μέλλον», είπε κλείνοντας.

Στην Αρχιεπισκοπή και ο Στέφανος Στεφάνου

Εκτός από την κα. Δημητρίου, στην Αρχιεπισκοπή μετέβη και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε πως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ άφησε έντονο το αποτύπωμα του και το έργο του κρίνεται, όπως κάθε δημοσίου προσώπου, από την ιστορία, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στεφανος Στέφανου, σήμερα, μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου.

Ο κ. Στέφανου προσήλθε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου στη Λευκωσία, μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματος, αποτελούμενη από στελέχη και βουλευτές. Μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου, η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ προχώρησε στον ναό της Αρχιεπισκοπής, όπου εκτίθεται για λαϊκό προσκύνημα η σορός του Αρχιεπισκόπου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετέφερε ειλικρινή συλλυπητήρια και από μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, τόσο προς την οικογένειά του, όσο και προς τον κόσμο της εκκλησίας. «Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ έχει αφήσει έντονο αποτύπωμα για πάρα πολλά χρόνια, τόσο στα εκκλησιαστικά δρώμενα, όσο και στην δημόσια ζωή του τόπου», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου και κατέληξε  ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος, «όπως και κάθε δημόσιο πρόσωπο, κρίνεται για τα έργα, την προσφορά και το πέρασμά του, από την ιστορία».

Έφτασε στην Κύπρο ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας

Στην Κύπρο αφίχθη από το Κάιρο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β, για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομου Β και ο οποίος αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο ως ευεργέτη του Πατριαρχείου.

Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ υποδέχθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας Γλαύκος Κληρίδης ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου και ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, Επίσκοπος Νιτρίας Νικόδημος.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β´, δήλωσε κατά την άφιξή του πως είναι "με μεγάλη θλίψη που έφθασα σήμερα από την Αλεξάνδρεια για να αποτίσω σεβασμό στο σκήνωμα και να αποχαιρετήσω τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’".

Ανέφερε πως "είναι παράξενη ημέρα σήμερα διότι κάθε φορά που ερχόμουνα στην Κύπρο τον έπαιρνα τηλέφωνο από το αεροδρόμιο για να ακούσω την ζεστή του πάντα φωνή να μου λέει, "Καλώς ήρθες Μακαριώτατε. Ήρθες στο σπίτι σου".

Σημείωσε πως "ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ ήταν ένας ιεράρχης που ευεργέτησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τόσο στην ιεραποστολή, αλλά κυρίως με το να δώσει στέγη στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με την Ίδρυση Εξαρχίας στη Λευκωσία, που η αγάπη του αγκάλιασε όχι μόνο την Αλεξάνδρεια και την Εκκλησία μας, αλλά όλα τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία," ανέφερε.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δήλωσε πως "πιστεύω ότι τα χρόνια θα περνούν, η μορφή του όμως θα είναι τόσο έντονη ανάμεσα μας, διότι εγώ και προσωπικά συνδεόμουν, από τότε που ήταν Πάφου και εγώ ήμουν Επίσκοπος Κυρήνης κοντά στον Παρθένιο, αλλά και ως Προκαθήμενος, πολλές φορές μου δόθηκε η ευκαιρία να κουβεντιάζω ώρες μαζί του και θαύμασα τη σκέψη του, αλλά πάνω από όλα το μεγαλείο της ψυχής του».

Συνεχίζοντας είπε ότι, «θα τον ενθυμούμαι πάντα άνδρα εκκλησιαστικό που αγαπούσε την εκκλησία, αγαπούσε την Ορθοδοξία, αγαπούσε όλους τους ανθρώπους» και αυτό που έλεγε είναι ότι "το έργο που ονειρευόμουνα το εξετέλεσα".

Ανέφερε πως "έτσι λοιπόν εκ μέρους της Παλαιφάτου Εκκλησίας Αλεξανδρείας θα προσευχόμεθα να τον αναπαύει ο Θεός» και πρόσθεσε πως ο μ. Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος «κατατάχθηκε δίπλα από τον άλλο μεγάλο ευεργέτη της Εκκλησίας μας, τον Μακάριο Γ’. Τώρα θα μνημονεύουμε και τον Χρυσόστομο Β, ο Θεός να τον αναπαύει. Αγάπησε τον Χριστό και είμαι βέβαιος ότι θα αναπαυθεί κοντά του".

Συνεχίζοντας συλλυπήθηκε εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας «την Αποστολική αδελφή μας Εκκλησία της Κύπρου», προσθέτοντας: «και να ξέρετε ότι ο Ιεραπόστολος Πατριάρχης Θεόδωρος θα είμαι πάντα κοντά σας. Θα έρχομαι και πάλι γιατί είστε το κουράγιο μου και η αναπνοή μου. Ο Θεός να τον αναπαύει".

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β μετέβη αμέσως μετά την άφιξή του στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του μ. Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.   

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, αφού τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του, επισκέφθηκε το μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων.

«Με την θλίψην εις την καρδία μου ήλθον από την ελληνική Αλεξάνδρεια για να ευχηθώ εις την έξοδον εκ του κόσμου τούτου εις τον μακαριστόν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’. Αιωνία η μνήμη, ευγνωμοσύνη και τιμή», έγραψε στο συλλυπητήριο σημείωμά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Σημειώνεται ότι για την αυριανή εξόδιο ακολουθία του Αρχιεπισκόπου, αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β’.

Εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων υπέγραψαν το βιβλίο συλλυπητηρίων

Θρησκευτικοί ηγέτες αλλά και εκπρόσωποι των θρησκευτικών κοινοτήτων της Κύπρου βρέθηκαν την Παρασκευή στην Αρχιεπισκοπή για να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ και να προσκυνήσουν τη σορό του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Σελίμ Σφέιρ και η αντιπροσωπεία του, όπως επίσης και ο Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων Κύπρου, Χορέν Τογραματζιάν και η αντιπροσωπεία του, αφού προσκύνησαν τη σορό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, έψαλαν με τη σειρά ύμνους στη μνήμη του. Στη συνέχεια, μετέβησαν στο μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, όπου υπέγραψαν το βιβλίο συλλυπητηρίων. Το βιβλίο υπέγραψε επίσης ο εκπρόσωπος των Λατίνων στην Κύπρο.

Εκ μέρους της μουσουλμανικής κοινότητας στην Κύπρο, το βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψε ο Ιμάμης του Χαλά Σουλτάν Τεκέ στη Λάρνακα, Σακίρ Αλεμντάρ. Στο μήνυμά του σημείωσε ότι «ήταν μεγάλη τιμή και προνόμιο να εργαστούμε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ για σχεδόν 14 χρόνια» και έδωσε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Αρχιεπισκόπου, στην Εκκλησία της Κύπρου και σε ολόκληρο το ελληνορθόδοξο κόσμο.

Δειτε Επισης

Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία