Οι δικαιούχοι για το έκτακτο επίδομα θέρμανσης, τα κριτήρια και πόσα θα λάβουν

Η ενεργειακή κρίση με την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές που λόγω των χειμερινών μηνών θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω δυσκολίες, με το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζει την παραχώρηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά την οικονομική βοήθεια σε 119 ορεινές κοινότητες, στο πλαίσιο στήριξη των κατοίκων κοινοτήτων με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων - γνωστό και ως επίδομα θέρμανσης - οι οποίοι είναι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος, με πρόσθετη βοήθεια στο 50% του ποσού που έχει παραχωρηθεί ήδη.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER, o προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνης Οικονομίδης, «το έκτακτο επίδομα αφορά τους δικαιούχους του 2022. Δηλαδή, αυτούς που υπέβαλαν αίτηση και στους οποίους έχει καταβληθεί ή θα καταβληθεί το ποσό μέχρι τέλος του χρόνου. Το ποσό εκείνο που τους καταβλήθηκε ή θα λάβουν, θα είναι αυξημένο κατά το ήμισυ (50%), με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν λόγω του αυξημένου κόστους στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης».

Το νέο έκτακτο επίδομα θέρμανσης, έχει υπολογιστεί στα επιπλέον 2,6 εκατομμύρια ευρώ στη δαπάνη που έχει υπολογιστεί για το 2022, η οποία ήταν 5,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά οι δικαιούχοι κατά τη φετινή χρονιά αναμένεται να ανέλθουν στις 22 χιλιάδες.

Οι δικαιούχοι του έκτακτου βοηθήματος

Δικαίωμα στην οικονομική βοήθεια, όπως σημειώνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, έχουν όλοι οι Κύπριοι και Ευρωπαίοι υπήκοοι που διαμένουν μόνιμα σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη κατοικία στις κοινότητες που βρίσκονται στη λίστα των κοινοτήτων με υψόμετρο μεγαλύτερο ή ίσο των 600 μέτρων.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αποδείξουν πως διαμένουν στις συγκεκριμένες κοινότητες για όλη τη διάρκεια του χρόνου κατά τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ο τρόπος που υπολογισμού της οικονομικής βοήθειας γίνεται ανάλογα με το υψόμετρο της κοινότητας στην οποία διαμένει ο αιτητής και καταβάλλεται στον τραπεζικό του λογαριασμό. Συγκεκριμένα, ένα νοικοκυριό που διαμένει σε κοινότητα με υψόμετρο 600-800 μέτρων θα λάβει το ποσό των 175 ευρώ, ένα νοικοκυριό που διαμένει σε κοινότητα με υψόμετρο 801-1000 μέτρων θα λάβει επίδομα 225 ευρώ και νοικοκυριό που διαμένει σε κοινότητα με υψόμετρο 1001 μέτρων και άνω θα λάβει το ποσό των 260 ευρώ.

Επιπλέον, στους δικαιούχους ανήκει και κάθε συνταξιούχο άτομο, το οποίο λαμβάνει 85 ευρώ επίδομα και κάθε μη συνταξιούχο άτομο που λαμβάνει 165 ευρώ. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, συνταξιούχο είναι το άτομο, το οποίο έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της οικονομικής βοήθειας, είναι η υποβολή από τον αιτητή, μίας μόνος αίτησης, στο ειδικό έντυπο του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία υποβάλλεται ανά νοικοκυριό.

 Αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα στην αίτηση, είναι τα άτομα που δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες, ακόμα και εάν διαμένουν μόνιμα στην κοινότητα, όπως επίσης Ευρωπαίοι ή μη οικιακοί βοηθοί που διαμένουν στην οικία του δικαιούχου αιτητή. Επιπλέον, το συγκεκριμένο επίδομα δεν δικαιούνται λάβουν μοναστήρια και μοναχοί, αλλά ούτε άτομα που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στις κοινότητες που καλύπτονται από το συγκεκριμένο Σχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για βοήθεια, συντάξεις και προϋπολογισμούς

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό