Συνέρχεται ξανά τη Δεύτερα η Ιερά Σύνοδος για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

Θα περάσουν πολλοί αιώνες για να μπορέσει η Εκκλησία της Κύπρου να ξεφύγει από τη σκιά του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ λόγω των μεταρρυθμίσεων που έκανε, είπε την Τρίτη ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, που ασκεί καθήκοντα Τοποτηρητή μετά τον θάνατο τη Δευτέρα του Προκαθήμενου της Εκκλησίας.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Αρχιεπισκοπή, ο Μητροπολίτης Πάφου, εκτός από τις αναφορές στο έργο του Αρχιεπισκόπου, είπε ότι η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα παραστεί στην κηδεία, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζούσε σε μια μεγάλη απλότητα «και έπρεπε κάποιος να τον αναζητήσει για να ανακαλύψει αυτή τη μεγαλοσύνη του», ανέφερε ο Πάφου Γεώργιος.

«Εμείς που τον ζήσαμε ξέρουμε ότι θα περάσουν πολλοί αιώνες για να μπορέσει η Εκκλησία της Κύπρου να ξεφύγει από τη σκιά του», είπε, προσθέτοντας ότι «ήταν τόσες οι μεταρρυθμίσεις που έκανε, τόσες οι τομές που επέφερε και στη διοίκηση και στην οργάνωσή της, που θα τον θυμάται η Εκκλησία για πάντα».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, τα ανθρώπινα έχουν ένα τέλος, «γι’ αυτό και από χθες κατά άνθρωπον λυπούμαστε για την απώλειά του».

Αναφερόμενος στις διευθετήσεις για την κηδεία, είπε ότι ήδη αυτές ανακοινώθηκαν χθες με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, και ότι ήδη έχει ανοίξει το βιβλίο συλλυπητηρίων στο Γραφείο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, όπου υπογράφουν τόσο επίσημοι όσο και απλός λαός.

Από την Πέμπτη, πρόσθεσε, θα εκτεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα και το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η εξόδιος ακολουθία. Ανέφερε ότι έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα προστεί της κηδείας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σημειώνοντας ότι θα έρθει Οικουμενικός Πατριάρχης στην Κύπρο μετά από πολλούς αιώνες. Είπε ακόμη ότι θα παραστεί στην κηδεία και η Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μαζί με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Τοποτηρητή, γίνονται όλες οι διευθετήσεις ώστε να μην υπάρξουν δυσκολίες και να κυλήσει ομαλά όλη αυτή η διαδικασία, συμπληρώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εντός της ημέρας για θέματα εθιμοτυπίας και διευθέτησης της κυκλοφορίας.

Το ιδιόχειρο ψηφοδέλτιο, ποιοι ψηφίζουν και το ενδεχόμενο εκλογής με κλήρωση

Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν περίπου 60 ιεράρχες, οι οποίοι πληρούν τα προσόντα που καθορίζονται. Δεν αφορά δηλαδή μόνο τους υψηλόβαθμους κληρικούς αλλά ούτε και το σύνολο του κλήρου. Ωστόσο, κανένας εξ’ αυτών δεν υποβάλλει υποψηφιότητα. Αντ’ αυτού, εάν δεν ενδιαφέρονται για εκλογή, το γνωστοποιούν στους ψηφοφόρους. Τα κριτήρια είναι τα ακόλουθα:

  • Να είναι άγαμοι κληρικοί
  • Να είναι άνω των 35 ετών
  • Να είναι κάτοχοι πτυχίου θεολογίας
  • Να έχουν δέκα χρόνια υπηρεσίας

Στους ψηφοφόρους θα δίνεται ένα σφραγισμένο ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα γράφουν το όνομα του κληρικού της προτίμησής του, ο οποίος πληροί τα κριτήρια. Αναμένεται ότι όσοι θα προσέλθουν στις κάλπες θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποια είναι τα πρόσωπα που όντως ενδιαφέρονται για τον Αρχιεπισκοπικό Θώκο, καθώς εδώ και καιρό είναι γνωστά και αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενημερωθεί ακόμη περισσότερο στο κοινό. Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού, Κωνσταντίας, Μορφου και Κηρυνείας και τον Επίσκοπο Καρπασίας. Φως αναφορικά με τα φαβορί και τα αουτσάιντερς αναμένεται να ρίξει και η δημοσκόπηση του REPORTER, η οποία θα δημοσιευθεί την Κυριακή.

Σε ό,τι αφορά αυτούς που έχουν δικαίωμα ψήφου, είναι οι χριστιανοί ορθόδοξοι, που κατοικούν μόνιμα στην Κύπρο τον τελευταίο ένα χρόνο. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι μη Κύπριοι πολίτες, που είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και μόνιμοι κάτοικοι.

Για τον καταρτισμό των εκλογικών καταλόγων αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως βάση αυτοί των πολιτειακών εκλογών και να αφαιρεθούν όσα πρόσωπα ανήκουν στις άλλες θρησκευτικές κοινότητες, ενώ συγκρίσεις μπορούν να γίνουν και με τον κατάλογο του 2006. Όσον αφορά τον χώρο και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, κανονικά αυτές πραγματοποιούνται στις εκκλησίες. Ωστόσο, η Εκκλησία της Κύπρου έχει το δικαίωμα να αναθέσει την πραγματοποίησή τους στο κράτος επί πληρωμή, το οποίο διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς και υποδομές.

Σημειώνεται, βέβαια, πως όλα αυτά αφορούν τον «πρώτο γύρο» των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, κατά τον οποίο ψηφίζει ο λαός. Η τελική ψηφοφορία πραγματοποιείται τρεις μέρες αργότερα από την Ιερά Σύνοδο και δικαίωμα ψήφου έχουν 16 υψηλόβαθμοι κληρικοί. Τα τρία πρόσωπα που θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι ότι αποτελούν το Τριπρόσωπο θα τεθούν ενώπιον τους προς μυστική ψηφοφορία. Σε περίπτωση ισοψηφίας πραγματοποιείται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο που εξασφαλίζουν τις περισσότερες ψήφους, ώστε κάποιος εκ των δύο να εξασφαλίσει εννέα. Εάν ούτε τότε καταστεί δυνατόν, πραγματοποιείται κλήρωση. 

Η διαδικασία αυτή μπορεί να αλλάξει την κατάταξη των υποψηφίων, καθώς η Ιερά Σύνοδος είναι διαφορετικό εκλογικό σώμα από τον λαό και ψηφίζει με διαφορετικά κριτήρια, τα οποία σχετίζονται με συμπάθειες, προσωπικές και συλλογικές ατζέντες, διαφορετικές προσεγγίσεις, ακόμη και με την ηλικία των υποψηφίων, ενώ άτυπα «κόμματα» υπάρχουν και ανάμεσα στα μέλη της ιεραρχίας της Εκκλησίας.

Συνεπώς, ακόμη κι αν ο Χ υποψήφιος έρθει πρώτος στις εκλογές, μπορεί τελικά να είναι τρίτος, αν δεν λάβει την απαραίτητη υποστήριξη από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Αυτή η εναλλαγή είναι θεωρητικά πιθανή και στις Προεδρικές Εκλογές, καθώς το πρόσωπο που κόβει πρώτο το νήμα στον πρώτο γύρο, ενδέχεται να έρθει δεύτερο στον δεύτερο γύρο, με τη διαφορά ότι στις Προεδρικές ψηφίζει και στους δύο γύρους ο λαός και αποφασίζει γι’ αυτή την αλλαγή η πλειοψηφία, ενώ στην περίπτωση των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, την τελική απόφαση θα λάβουν 16 υψηλόβαθμοι κληρικοί.

Όσον αφορά το χρονικό περιθώριο της διαδικασίας αυτής ο Θεόδωρος Κυριάκου είπε στο ΚΥΠΕ, ότι μπορεί να ολοκληρωθεί πριν την λήξη των χρονοδιαγραμμάτων, ή και να το ξεπεράσουν κατά μια-δυο μέρες, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πριν τα Χριστούγεννα «θα έχουμε νέο Αρχιεπίσκοπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου