Εξορμούν 40.000 κυνηγοί με τα όπλα στα χέρια-Τα τσουχτερά πρόστιμα και ο χάρτης

Με τα όπλα στα χέρια βρίσκονται χιλιάδες κυνηγοί, για την πρώτη εξόρμησή για το επιδημητικό θήραμα του λαγού και της πέρδικας, με την Υπηρεσία Θήρας, να βρίσκεται παράλληλα επί ποδός, για την επιτήρηση των κυνηγών, την προστασία τους, αλλά κυρίως και την αποφυγή λαθροθηρίας, που είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται αρκετά έντονα τέτοια περίοδο, καθώς το θήραμα είναι σε αρκετά μεγάλο βαθμό που βρίσκεται ελεύθερο στη φύση. 

Γύρω στις 40.000 είναι οι κυνηγοί που θα εξορμήσουν την πρώτη Κυριακή, αφού κατά τη διάρκεια της βδομάδας, έχουν προχωρήσει σε έκδοση και ανανέωση της άδειάς τους, 27.000 κυνηγοί, αλλά συνήθως την τελευταία ημέρα πριν την εξόρμηση, ανανεώνουν ακόμη, δέκα χιλιάδες κυνηγοί. 

Τη συγκεκριμένη περίοδο, παρατηρούνται κυρίως δυο μορφές αδικημάτων και πρόκειται για το κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου και το κυνήγι χωρίς άδεια. Και για τα δυο αδικήματα, το εξώδικο πρόστιμο αρχίζει από τις 3.000 ευρώ και αυξάνεται αναλόγως, εάν υπάρχει συνδυασμός άλλων αδικημάτων.

Σε εγρήγορση βρίσκεται την ίδια ώρα το Ταμείο Θήρας, με τον εκπρόσωπο της Υπηρεσίας, Πέτρο Αναγιωτό, να αναφέρει στον REPORTER, ότι «η Υπηρεσία Θήρας βρίσκεται επί ποδός την πρώτη Κυριακή που εξορμούν χιλιάδες κυνηγοί. Όλο το προσωπικό της Υπηρεσίας που αριθμεί πάνω από 200 άτομα θα εργαστεί σε βάρδιες από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής, με σκοπό τον έλεγχο και την πάταξη κάθε μορφής λαθροθηρίας, αλλά και την παροχή υποστήριξης στους κυνηγούς».

Από την Κυριακή, επιτρέπονται όλα τα θηραματικά είδη στους κυνηγούς, με τα κυριότερα θηράματα αυτή την περίοδο να είναι ο λαγός, η πέρδικα, η φραγκολίνα, οι τζίκλες και η φάσσα. Από αυτά τα είδη, υπάρχει όριο κάρπωσης ανά εξόρμηση για τον λαγό που είναι ένας, για τα περδίκια που είναι τέσσερα και για τη φραγκολίνα που είναι μια, ενώ για τα υπόλοιπα θηράματα, δεν υπάρχει όριο κάρπωσης. Επίσης, σημειώνεται ότι η απελευθέρωση φέτος έγινε μόνο για τα περδίκια, που είναι κοντά στα 80.000 που αφέθηκαν ελεύθερα.

Οι κυνηγοί που θα εξορμήσουν, σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό, «οφείλουν να έχουν εκδώσει την άδεια κυνηγίου τους από προηγουμένως ηλεκτρονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετράωρου, να μεταφέρουν τα όπλα τους αποσυναρμολογημένα μέσα σε θήκη και να συμβουλεύονται τους χάρτες κυνηγίου, αλλά και την εφαρμογή της Υπηρεσίας που υπάρχει στα κινητά τηλέφωνα, με τις περιοχές που θα κυνηγήσουν. Η ανανέωση άδειας πραγματοποιείται ηλικιακά και πιο συγκεκριμένα, από τα 18 μέχρι τα 65 είναι 77 ευρώ, από τα 65 μέχρι τα 80 είναι 43 ευρώ και από την ηλικία των 80 και άνω είναι δωρεάν».

Αξιοσημείωτο επίσης, είναι το γεγονός πως οι κυνηγοί, οφείλουν να έχουν και περιβαλλοντική συνείδηση, καθώς απαγορεύεται ρητά η ρίψη των κενών φυσιγγίων στο περιβάλλον. «Υπάρχει μια πρόνοια της Νομοθεσίας, που αναφέρει ότι από τη στιγμή που κάποιος κυνηγός θήρευσε τρία περδίκια, οφείλει να έχει στην κατοχή του τρία κενά φυσίγγια. Αυτό δεν γίνεται με σκοπό την καταγγελία και το πρόστιμο στους κυνηγούς, αλλά είναι για να περαστεί το μήνυμα ότι δεν πετάμε τίποτα στο φυσικό περιβάλλον και μαζεύουμε τα φυσίγγια μας. Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να περαστεί στον κόσμο, έτσι ώστε να υπάρχει στο μέλλον ένα καθαρότερο φυσικό περιβάλλον».

Τα θηρεύσιμα είδη, η επιτρεπόμενη περίοδος και το όριο για το καθένα:

Ο χάρτης κυνηγιού του επιδημητικού θηράματος πέρδικας και λαγού

Η χρήση του application για τους κυνηγούς

Αρκετά χρήσιμο είναι την ίδια ώρα το application Artemis Cy για τους κυνηγούς, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα μεταξύ άλλων να βλέπουν τη θέση που βρίσκονται για να αποφεύγουν τις απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου.

Μέσω της εφαρμογής, παρέχεται πρόσβαση σε χάρτες κυνηγίου και άλλους χάρτες, με δυνατότητα για άμεση αντίληψη της θέσης του χρήστη σε σχέση με τις απαγορευμένες και επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου. Επίσης, παρέχεται στον κυνηγό χρήστη της εφαρμογής, η δυνατότητα ενημέρωσης προσωπικού κυνηγετικού και σκοπευτικού ημερολογίου καθώς και ημερολογίου εξάσκησης κυνηγετικών σκύλων.

Επιπρόσθετα παρέχεται η δυνατότητα τήρησης και ενημέρωσης ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας σκύλων με την καταχώρηση πληροφοριών όπως θεραπείες, διαγωνιστικοί έλεγχοι, εμβολιασμοί, επεμβάσεις κτλ. Ακόμα μέσω της εφαρμογής δίδεται η δυνατότητα στον κυνηγό χρήστη, να ενημερώσει άμεσα και πολύ συγκεκριμένα την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, για υποθέσεις λαθροθηρίας που πιθανόν να εντοπίσει, για θέση δηλητηριασμένων δολωμάτων ή για την απώλεια ή εύρεση αντικειμένων.

Μάλιστα, στον χρήστη της εφαρμογής δίδεται ακόμα η δυνατότητα αποστολής μηνύματος SOS. Βάσει της εν λόγω δυνατότητας, αποστέλλεται μήνυμα στην περίπτωση, που το πρόσωπο που χρησιμοποιεί την εφαρμογή, βρίσκεται σε κίνδυνο. Το μήνυμα θα αποστέλλεται σε πρόσωπο που ο χρήστης έχει επιλέξει από προηγουμένως και στο μήνυμα θα αναγράφονται οι συντεταγμένες του σημείου που βρίσκεται ο χρήστης.

 

Δειτε Επισης

Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα