Θύελλα αντιδράσεων στις δηλώσεις Νουρή για Πουρνάρα-Τον καλούν να απολογηθεί

Αντιδράσεις έφεραν οι αναφορές του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, για μολυσματικές ασθένειες στο Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα, πως δηλαδή  χίλιοι εκατό διαμένοντες έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό του AIDS και πως άλλοι οκτακόσιοι διαγνώστηκαν με φυματίωση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 1,000 άτομα στο Πουρνάρα με AIDS-Άλλοι 800 με φυματίωση

Μπορεί ο κος Νουρής να ανασκεύασε στη συνέχεια τις αναφορές του, τονίζοντας πως υπήρξε παραπληροφόρηση από το Πουρνάρα και πως οι αριθμοί αφορούν μεγαλύτερη χρονικά περίοδο και θα υπάρξει επανέλεγχος, παρόλα αυτά οργανώσεις και κόμματα εξαπολύουν τα πυρά τους.

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, κατηγορεί τον κ. Νουρή για επικίνδυνη ανευθυνότητα, ενώ την ίδια ώρα κάνει λόγο για φιάσκο και τοξική ξενοφοβική ρητορική εκ μέρους του Υπουργού.

Συγκεκριμένα σημειώνει πως ο κος Νουρής «πρώτα έσπειρε τον πανικό με ψέματα για μολυσματικές ασθένειες στο Πουρνάρα και στην συνέχεια πήρε πίσω τις δηλώσεις του. Δεν φτάνει που ως Υπουργός Εσωτερικών έχει ασήκωτες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο Πουρνάρα -κατάσταση που εξαθλιώνει όσους είναι μέσα στο Κέντρο Υποδοχής αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνει τους κατοίκους στις γειτονικές κοινότητες- συνεχίζει να παίζει με τα αισθήματα και τους φόβους της κοινωνίας».

Παράλληλα το ΑΚΕΛ αναφέρει πως «το χθεσινό φιάσκο συμπυκνώνει τον τρόπο που διαχειρίζεται ο Υπουργός και η κυβέρνηση, συνολικά το μεταναστευτικό. Τοξική ξενοφοβική ρητορική και ψέματα στα κανάλια και μηδενικές ή αμφιβόλου νομιμότητας λύσεις στην πράξη. Το μεταναστευτικό είναι ένα σοβαρό ζήτημα και χρειάζεται ένα Υπουργό που να διαθέτει πρώτα από όλα σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Σηκώνει το γάντι ο Νουρής

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι, «αυτοί που έχουν ως σημαία τους την πολιτική των ανοικτών συνόρων, παραδίδουν σήμερα μαθήματα διαχείρισης του μεταναστευτικού». 

Όπως σημειώνει, «παραβλέπουν ότι για πρώτη φορά λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των παράνομων διελεύσεων, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου, ενισχύθηκαν οι δικαστικές διαδικασίες, αυξήθηκαν δραστικά οι επιστροφές κατατάσσοντας τη χώρα μας πρώτη στον ευρωπαϊκό χώρο στον τομέα αυτό, ενώ καταστήσαμε κοινωνό του προβλήματος ολόκληρη την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την ουσιαστική αλληλεγγύη και στήριξη τόσο της ίδιας της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και αριθμού κρατών μελών».  

Μάλιστα, όπως διερωτάται, «ποιος τελικά είναι ο επικίνδυνα ανεύθυνος; Αυτός που αγωνιά να προστατεύσει τον τόπο και τους πολίτες του από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές που κατακλύζουν τη χώρα μας, ή αυτοί που δίνουν συγχωροχάρτι στους πραγματικούς υπαίτιους του προβλήματος, παραβλέποντας τη γενεσιουργό αιτία για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες;». 

Ανταπαντά το ΑΚΕΛ

Σε νέα του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ, αναφέρει πως, «δεν φτάνει που συνελήφθη ψευδόμενος χθες ο κ. Νουρής, συνεχίζει και σήμερα τα ψέματα. Κατασκευάζει ότι δήθεν το ΑΚΕΛ υποστηρίζει πολιτική ανοικτών συνόρων νομίζοντας ότι με ψέματα όπως τα χθεσινά του θα ξεφύγει από την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής του στο μεταναστευτικό».

Δέκα χρόνια τώρα, προσθέτει, «εφαρμόζουν την πολιτική τους στο μεταναστευτικό και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Όταν η ξενοφοβία συναντά την ανικανότητα, το μείγμα γίνεται επικίνδυνο».

Οι αντιδράσεις των οργανώσεων

Την ίδια ώρα, οι οργανώσεις Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, το Generation for Change CY, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού και το Cyprus Refugee Council καλούν τον Υπουργό Εσωτερικών να απολογηθεί για τις δηλώσεις του και αναφέρουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ο ΗIV ως εργαλείο καλλιέργειας φόβου και ρατσισμού.

Συγκεκριμένα, οι οργανώσεις αναφέρουν πως "οι αριθμοί που δημοσιοποιήθηκαν από τον κ. Υπουργό και φέρονταν να αφορούν συγκεκριμένα σε αιτούντες για διεθνή προστασία που διαμένουν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας "Πουρνάρα" είναι εντελώς λανθασμένοι".

"Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας που δημοσιοποιούνται μέσω του ECDC, το σύνολο των ανθρώπων που ζουν με HIV, Κυπρίων και μη-Κυπρίων, που παρακολουθούνται στη Γρηγόρειο Κλινική σήμερα, δεν υπερβαίνει τους 1100. Κατά την τελευταία δε διετία, οι νέες συνολικές διαγνώσεις για όλο τον πληθυσμό της χώρας κυμαίνονται περίπου μεταξύ 150 και 170 για κάθε έτος", αναφέρεται.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις που υπογράφουν την ανακοίνωση, στην εκπομπή έγινε συσχέτιση των ανθρώπων που αιτούνται για διεθνή προστασία με μολυσματικές ασθένειες, με τη φράση “είναι γνωστό από υγειονομικούς ελέγχους ότι (…) κουβαλούν μαζί τους κάποιες μεταδοτικές ασθένειες”.

"Η ρητορική αυτή παρουσίασε τους ανθρώπους αυτούς ως κουβαλητές ασθενειών που είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, με τον κ. Υπουργό να αναφέρει “(…) αυτές είναι ασθένειες πραγματικά οι οποίες είναι ξένες προς εμάς, γιατί πολύ απλά δεν ευδοκιμούν στο δικό μας πληθυσμό”", αναφέρεται.

Σημειώνεται επίσης πως η ρητορική αυτή "μόνο ως απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί αφού συντηρεί και συμβάλλει στη διαιώνιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, ενώ παράλληλα στιγματίζει  ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται ήδη σε θέση ευαλωτότητας, όπως επίσης και ανθρώπους  με χρόνιες ασθένειες".

Ειδικά για τον HIV, αναφέρεται, για περισσότερα από 30 χρόνια γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί με την κοινωνική επαφή, τη συγκατοίκηση, την αγκαλιά, το φιλί ή το σάλιο, την κοινή χρήση οικιακών συσκευών - τουαλέτας - πισίνας - μπάνιου κ.λπ.

Σήμερα, προστίθεται, γνωρίζουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι άνθρωποι που ζουν με HIV και έχουν μη-ανιχνεύσιμο φορτίο "δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ούτε με σεξουαλική επαφή, ακόμα και χωρίς τη χρήση προφυλακτικού ή της PrEP (Προφυλακτική αγωγή πριν την έκθεση στον HIV)".

"Κατανοούμε ότι το έργο που επιτελείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως και από όλους τους φορείς, αλλά και άτομα που σχετίζονται με τη διαδικασία ασύλου, αποτελεί μια πρόκληση. Είναι όμως ζωτικής σημασίας για όλους να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους την ευαλωτότητα αλλά και την αξία της κάθε ανθρώπινης ζωής, έτσι ώστε να μην προβαίνουν σε ενέργειες που συμβάλλουν σε περαιτέρω στιγματισμό των ανθρώπων και επανατραυματοποίηση τους", σημειώνεται.

Οι οργανώσεις σημειώνουν εξάλλου πως το γεγονός ότι οι δηλώσεις του κ. Υπουργού έτυχαν αυτόματης και άμεσης αναπαραγωγής από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, "αναδεικνύει ένα πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει τα ΜΜΕ μιας και διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη καλλιέργεια, διαιώνιση και συντήρηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας".

"Καλούμε τον έντιμο κ. Υπουργό όπως απολογηθεί άμεσα και δημόσια για τις δηλώσεις του και για το σοβαρό δυσμενή αντίκτυπο που αυτές έχουν προκαλέσει", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακαλεί ο Νουρής για AIDS και φυματίωση-«Παραπληροφόρηση από το Κέντρο»

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»