Φωνάζουν οι νοσηλευτές της Ισότητας-«Επιτακτική η ανάγκη πρόσληψης προσωπικού»

To Κλαδικό Συμβούλιο Νοσηλευτών και άλλου Νοσοκομειακού Προσωπικού της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, με επιστολή του προς τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) κάνει λόγο για άμεση και επιτακτική ανάγκη πρόσληψης επιπλέον νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως αναφέρεται, η πανδημία της Covid-19 συνέτεινε στην περαιτέρω επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής κατάστασης του ήδη εξαντλημένου νοσηλευτικού προσωπικού.

«Για να έχουμε το βέλτιστο ασφαλές και επιθυμητό επίπεδο φροντίδας για τους ασθενείς είναι αναγκαίο να υπάρχει ο κατάλληλος αριθμός εκπαιδευμένων και έμπειρων νοσηλευτών σε κάθε τμήμα. Γενικότερα η  υποστελέχωση και η εργασία με διπλοβάρδιες σε μονάδες και κλινικές νοσηλείας έχει σαν συνέπεια την επαγγελματική εξουθένωση των νοσηλευτών, την μη ύπαρξη αρκετού χρόνου για την βέλτιστη φροντίδα του ασθενή και την μη επαγγελματική ικανοποίηση των νοσηλευτών», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι η υποστελέχωση αφορά κυρίως σε κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπως για παράδειγμα μονάδες εντατικής θεραπείας  αλλά και σε κλινικές  στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ.

Όπως αναφέρεται, στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ υπάρχει υποστελέχωση σε αρκετές κλινικές νοσηλείας σε πολλές βάρδιες με εξουθενωμένο προσωπικό  με περισσότερα παιδιά στις κλινικές από το καθορισμένο αριθμό κλινών της εκάστοτε κλινικής. To Κλαδικό Συμβούλιο Νοσηλευτών  διερωτάται κατά πόσο τηρείται η αναλογία στις κλίνες ενός Νοσηλευτή ανά νεογνό/παιδί και κατά πόσο τηρείται ο αριθμός ασφαλείας Νοσηλευτικού προσωπικού στις βάρδιες. Σημειώνει ότι ένας εξουθενωμένος Νοσηλευτής με 12 ώρες συνεχούς εργασίας όπου πολλές φορές ούτε διάλειμμα δεν προλαβαίνει να κάνει, γίνεται πιο επιρρεπής σε λάθη.

«Ζητούμε την επαναξιολόγηση του αριθμού των νοσηλευτών και την θεσμοθέτηση πρωτοκόλλων εκεί που δεν υπάρχουν για την ασφάλεια των Νοσηλευόμενων αλλά και του Νοσηλευτικού προσωπικού αφού με την πάροδο των χρόνων οι ανάγκες αυξήθηκαν πολύ περισσότερο», αναφέρουν.

«Επίσης αν υπάρχουν κλινικές που δεν υπάρχει αναλογία ενεργού Νοσηλευτή ανά νοσηλευόμενο θα ήταν φρόνιμο να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και επίσης στις κλινικές που υπάρχει αριθμός ασφαλείας Νοσηλευτικού προσωπικού και αναλογία Νοσηλευτή ανά Νοσηλευόμενο να τηρείται η αναλογία αυτή», προσθέτουν.

Σημειώνουν ότι η πρόσληψη Νοσηλευτικού προσωπικού είναι απαραίτητη και επιτακτική, αφού το υφιστάμενο Νοσηλευτικό προσωπικό έχει βγάλει τεράστια ψυχικά αποθέματα να φέρει εις πέρας το λειτούργημα που επιτελεί όμως είναι στα όρια του.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο