Συμμετοχή Κύπριων Βουλευτών σε κοινοβουλευτική συνάντηση ελέγχου της Europol

Θέματα που αφορούν την αστυνόμευση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησε αντιπροσωπεία Κύπριων Βουλευτών που συμμετείχαν στις εργασίες της 11ης συνάντησης της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Europol (ΜΟΚΕ Europol) οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Την Κύπρο εκπροσώπησαν ο Βουλευτής Λευκωσίας Δημήτρης Δημητρίου (ΔΗΣΥ) και οι Βουλευτές Πάφου Ηλίας Μυριάνθους (ΕΔΕΚ) και Χρύσανθος Σαββίδης (ΔΗΚΟ).

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης σε σχέση με ζητήματα αρμοδιότητας της ΜΟΚΕ Europol όπως προκύπτουν από την αναθεώρηση του Κανονισμού της, ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στο πολύ δύσκολο εγχείρημα που έχει επιτευχθεί μέσα από την αναθεώρηση του Κανονισμού της προκειμένου αφενός να τηρηθεί η  ισορροπία μεταξύ της συλλογής πληροφοριών από τις αστυνομικές αρχές για εξιχνίαση και καταπολέμηση εγκλημάτων και, αφετέρου, της ανάγκης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε ακόμα στην παράνομη μετανάστευση και στην εργαλειοποίηση της στην Κύπρο από την Τουρκία και παράλληλα τόνισε την ανάγκη συνεργασίας της  Europol με τα κράτη μέλη, τις τρίτες χώρες, τους ιδιωτικούς φορείς, τα θεσμικά και άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταλήγοντας, ο Βουλευτής εξέφρασε τον προβληματισμό του κατά πόσο τα διαφορετικά νομικά συστήματα των κρατών μελών, επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο την εφαρμογή του αναθεωρημένου άρθρου 6 του Κανονισμού της Europol, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον Εκτελεστικό Διευθυντή να προτείνει στις αρμόδιες αρχές του οικείου κράτους μέλους την έναρξη, τη διεξαγωγή ή τον συντονισμό ποινικής έρευνας.

Σε παρέμβασή του για το ίδιο θέμα ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η παροχή πρόσθετων εργαλείων και αρμοδιοτήτων στην Europol απαιτεί την ενίσχυση της δημοκρατικής εποπτείας και της λογοδοσίας της, και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες που προσφέρονται για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Πρόσθεσε πως η ΜΟΚΕ Europol πρέπει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα σύνταξης συνοπτικών συμπερασμάτων και μη δεσμευτικών ειδικών συστάσεων προς την Europol και ότι θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα η σύσταση του Συμβουλευτικού Φόρουμ για θέματα προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως προβλέπεται στον αναθεωρημένο Κανονισμό.

Σχολιάζοντας σχετική αναφορά στην Κύπρο από τον Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών της Τσεχίας, ο κ. Δημητρίου εξέφρασε ευχαριστίες προς τον κ. Radek Kaňa για την εποικοδομητική στάση που τήρησε η Τσεχική προεδρία αναφορικά με τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε στο κείμενο της πρότασης Κανονισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων εργαλειοποίησης στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου.

Ο κ. Δημητρίου επεσήμανε ιδιαίτερα ότι στο εν λόγω κείμενο αναγνωρίζονται οι προκλητικές πρακτικές της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και όχι αμιγώς κυπριακό.

Σε παρέμβασή του ο κ. Μυριάνθους ζήτησε πληροφόρηση από την Europol κατά πόσο έχουν γίνει έρευνες για τη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πάταξης της παράνομης μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στον τομέα της ασφάλειας, ο κ. Μυριάνθους υπογράμμισε το γεγονός ότι, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τη διασύνδεση της εξωτερικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην εσωτερική ασφάλεια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισήμανε ακόμα ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά οι υβριδικές απειλές αφού σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλειά της. Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην συνεχώς αυξανόμενη «τουρκική ρητορική» σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και στις παράνομες μεταναστευτικές ροές που διοχετεύονται μεθοδευμένα από την Τουρκία προς την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των κατεχομένων.

Ο κ. Μυριάνθους υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω εξειδίκευση του προσωπικού της Europol σε θέματα υβριδικών απειλών, αλλά και γενικότερα στην τεχνολογική ενίσχυση του Οργανισμού στους τομείς αυτούς.

Περαιτέρω, ο Κύπριος Βουλευτής έθεσε ερώτημα για το κατά πόσον ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των δράσεων της Europol και της έκθεσης SOCTA λόγω της δραματικής αύξησης των κινδύνων που προκύπτουν από την τρομοκρατία, τη φυγάδευση δισεκατομμυρίων παράνομων κεφαλαίων από την Ρωσία κυρίως μέσω της Τουρκίας αφού η τελευταία δεν εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, την εμπορία προσώπων, τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και την εμπορία όπλων.

Καταλήγοντας, ο κ. Μυριάνθους υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε πως η ασφάλεια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί κυρίως έμπρακτη αλληλεγγύη μέσα σε πνεύμα ειλικρίνειας, συνέπειας και αυξημένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, των θεσμικών και άλλων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία, παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Ο καιρός μέχρι την Κυριακή
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»