Απανωτά τα επεισόδια βίας στα σχολεία, δέκα σε ένα μήνα-Νοιάζεται κανείς;

Επτά περιστατικά βίας εντός των σχολικών μονάδων και άλλα τρία εξίσου σοβαρά εκτός, με θύματα μαθητές, μέσα σε ένα μήνα. Αυτός είναι ο απολογισμός μέχρι στιγμής, από τις 7 Σεπτεμβρίου που επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές. Συνολικά δέκα περιστατικά είδαν το φως της δημοσιότητας και άλλα τόσα που συμβαίνουν στα σχολεία, που κανένας δεν γνωρίζει, εκτός φυσικά από τους εμπλεκόμενους.

Από την αρχή, οι βιαιότητες εντός των σχολικών μονάδων έπρεπε να θορυβήσουν, να προβληματίσουν και να ανησυχήσουν. Έχει περάσει ένας μήνας και η μόνη αναφορά που έχει υπάρξει από πλευράς αρμοδίων ήταν για τον βίαιο ξυλοδαρμό του 13χρονου από τους συμμαθητές του, στην οποία προαναγγέλθηκε έρευνα για το περιστατικό.

Ίσως η έρευνα να ολοκληρώθηκε, ίσως να μην υπήρξε τίποτα το μεμπτό, ίσως τα παιδιά να άλλαξαν τμήμα και να τους έγιναν συστάσεις, ίσως, ίσως, ίσως… Ο καιρός περνά και το αποτέλεσμα της έρευνας μένει άγνωστο. Ολοκληρώθηκε ή ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη; Υπήρξαν συστάσεις στους παραβάτες; Υπήρξε επίπληξη; Μέχρι στιγμής, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το Υπουργείο διέταξε έρευνα, αφού από τότε δεν υπήρξε οποιαδήποτε νέα τοποθέτηση για το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Καταγγελία κατά διευθυντή λυκείου για άσκηση βίας σε μαθητή

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ενδεχομένως να είναι μία στρατηγική αυτό, ώστε το θέμα να ξεχαστεί και να κλείσει αθόρυβα. Εξάλλου, ο σάλος που προκλήθηκε με την ειδική εκπαίδευσης, τους συνοδούς και τα αναρίθμητα προβλήματα που έχουν καταγράψει οι γονείς παιδιών με αναπηρίες, έχει αποτελέσει την τέλεια αφορμή για να αποπροσανατολιστούν τα βλέμματα, παρόλο που και σε αυτή την περίπτωση, όλα είναι αρνητικά για το Υπουργείο Παιδείας.

Από την άλλη, ωστόσο, η απουσία οποιασδήποτε τοποθέτησης από πλευράς αρμοδίων μπορεί να μεταφραστεί και ως ανοχή για περεταίρω παραβατικές συμπεριφορές, αφού μετά από τη συγκεκριμένη υπόθεση, άλλα πέντε περιστατικά είδαν το φως της δημοσιότητας, για επιθέσεις εντός σχολείου, ενώ υπήρχαν άλλες δύο περιπτώσεις επίθεσης κατά μαθητών, εκτός σχολικών μονάδων. Σε όλες τις περιπτώσεις τα θύματα είναι παιδιά. Σε μία περίπτωση 13χρονος, σε άλλη 14χρονος, σε άλλη επτάχρονος.

Στο τελευταίο περιστατικό που σημειώθηκε, εμπλεκόμενοι ήταν εξωσχολικοί, οι οποίοι εισήλθαν εντός της μονάδας και επιτέθηκαν σε 17χρονο μαθητή, στέλνοντας τον στο νοσοκομείο. Αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία, καθώς επαναφέρεται στο προσκήνιο και πάλι το θέμα της ασφάλειας και της ανάγκης για τοποθέτηση φρουρών, όπως υπάρχει και στα δημοτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξοργιστικό βίντεο από Γυμνάσιο-Μαθητές χτυπούν 13χρονο και το διασκεδάζουν

Η τελευταία φορά που το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε, από πλευράς Κυβέρνησης, χρονολογείται σχεδόν ένα χρόνο πριν, όταν οι γονείς είχαν ξεπεράσει κάθε όριο, μετά τη λήψη μέτρων για την πανδημία και έθεσαν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα Δημοτικά Σχολεία, με αποτέλεσμα να κάψουν σχολικές αίθουσες και να προκαλέσουν ζημιά. Μία λύση, που πάρθηκε εν ριπή οφθαλμού, ωστόσο ήταν βραχυπρόθεση, η οποία βάσει των δεδομένων που έχουμε αυτή τη στιγμή, ίσως να ήταν η κατάλληλη για να απαμβλυνθεί το μείζον θέμα της σχολικής παραβατικότητας.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και άλλα αρκετά σημαντικά προβλήματα, όπως είναι το κάπνισμα εντός των σχολικών μονάδων. Αν και υπάρχουν εγκύκλιοι για το κάπνισμα, βάσει των οποίων απαγορεύεται από τους μαθητές, όποιος δηλώσει ότι με αυτό τον τρόπο θα λυθεί το εν λόγω πρόβλημα, κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του.

Είναι κοινό μυστικό ανάμεσα σε μαθητές, αλλά και εκπαιδευτικούς ότι σε κάθε σχολείο, υπάρχει μία κρυφή (ή μάλλον όχι και τόσο κρυφή) γωνιά, όπου πηγαίνουν όσοι μαθητές επιθυμούν να καπνίσουν. Και αν κάποιος θέλει να επιβάλει αυστηρές ποινές, τότε θα πρέπει να κάνει μία επίσκεψη στη συγκεκριμένη γωνιά και με αυτό τον τρόπο να σταλεί ένα μήνυμα ότι πρέπει να ακολουθούνται οι κανονισμοί. Η αυστηρότητα δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο όταν στην μέση υπάρχουν θέματα που άπτονται στην κυριολεξία τριχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ