Από την φρίκη στην ελευθερία-Μια Ιρανή στην Κύπρο εξηγεί τον μεγάλο ξεσηκωμό

«Ο κόσμος φεύγει, γίνεται πολιτικός πρόσφυγας. Αυτοί όλοι που είναι στους δρόμους, όσοι έχουν συλληφθεί, υφίστανται φρικτά βασανιστήρια. Όταν συλλάβουν κοπέλες που είναι παρθένες δεν μπορούν να τις σκοτώσουν, γιατί στη θρησκεία τους είναι haram να σκοτώνεις παρθένες. Γι’ αυτό τις βιάζουν και μετά τις σκοτώνουν. Απίστευτο στον 21ο αιώνα…».

Η Donya Fard περιγράφει την κτηνώδη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα καταγωγής της. Σχεδόν όλη της τη ζωή –από τα τέσσερά της- ζει στη Λεμεσό. Δεν ξεχνά, όμως, πως είναι Περσίδα. Και δεν ξεχνά πως οι Πέρσες δεν είναι αυτό που πρεσβεύει το καθεστώς στο Ιράν. Ο πολιτισμός τους, που αγγίζει τα βάθη του χρόνου, δεν είναι φτιαγμένος από καταπίεση και από θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Γι’ αυτό και ενώνει τη φωνή της με εκατομμύρια άλλους Ιρανούς, εντός της χώρας και στη διασπορά, ζητώντας ελευθερία. Την Κυριακή στη Λευκωσία ήταν μία από τις πρωταγωνίστριες της εκδήλωσης αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε έξω από την πρεσβεία της χώρας. Και δηλώνει αισιόδοξη πως αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Και πως οι Ιρανοί θα καταφέρουν να σπάσουν τα δεσμά και να διεκδικήσουν τη ελευθερία που δικαιούνται.

Τα βάσανα του λαού της χώρας δεν ξεκίνησαν τις τελευταίες 15, περίπου, ημέρες, όταν στράφηκαν τα φώτα του πλανήτη επάνω της, μετά τον θάνατο της Mahsa Amini και του τεράστιου κύματος διαδηλώσεων που ακολούθησε, με μπροστάρηδες τις γυναίκες της χώρας, αλλά, όπως επισημαίνει, εντοπίζονται στο 1979, όταν όλα άλλαξαν στο Ιράν.

«Αυτός ο αγώνας κυρίως είναι για ελευθερία. Εδώ και 40 χρόνια είμαστε υπό δικτατορία», τονίζει η Donya Fard μιλώντας στον REPORTER. «Απαγορεύονται τα πάντα. Στα σχολεία είναι χωριστά τα αγόρια και τα κορίτσια. Τα κορίτσια από εννέα χρονών πρέπει να καλύπτονται και μόνο το πρόσωπό τους να φαίνεται. Υπάρχει η λεγόμενη «αστυνομία ηθών», που γυρίζει με ένα αυτοκίνητο και είναι υποτίθεται υπεύθυνοι να βλέπουν τον κόσμο και να τους λένε πώς να ντύνονται. Χρόνια πριν ήταν ακόμη χειρότερα, τους έλεγαν πώς να έχουν τα μαλλιά τους και δεν δικαιούνταν οι άντρες να έχουν μακριά μαλλιά, οι γυναίκες να έχουν βαμμένα νύχια ή να φορούν κοντά παλτά πάνω από τα ρούχα τους, παρόλο που φορούσαν και μαντήλι και παντελόνι».

«Ο λόγος που είναι οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα, είναι επειδή οι γυναίκες έχουν ζήσει τα χειρότερα», εξηγεί. «Για παράδειγμα, αν ο άντρας δεν σου δώσει δικαίωμα διαζυγίου, δεν δικαιούσαι να χωρίσεις, αν δεν αποφασίσει εκείνος να σε χωρίσει. Όταν έχεις μωρά, μέχρι εφτά χρονών δικαιούσαι να τα βλέπεις, μετά τα δίνουν στον άντρα. Από εφτά χρονών η μητέρα χάνει τη κηδεμονία του μωρού. Οι γυναίκες δεν δικαιούνται να οδηγούν ποδήλατα και μοτοσικλέτα», είναι μερικά από τα παραδείγματα της τεράστιας καταπίεσης που υφίστανται οι γυναίκες σήμερα στο Ιράν.

Προσεγγίσεις από μια άλλη εποχή, που δεν έχουν σχέση με την κουλτούρα του περσικού λαού. Στις συναυλίες ο κόσμος δεν δικαιούται να στέκεται και να χορεύει, πρέπει να κάθεται και απλώς να βλέπει. Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα και ο κόσμος έχει φτάσει στο αμήν και βρίσκεται στους δρόμους, υπογραμμίζει.

«Θέλουν τον λαό καταπιεσμένο»

Η Donya θεωρεί την επανάσταση μία διαδικασία πλύσης εγκεφάλου του λαού. «Εμείς είμαστε χώρα με χιλιάδες χρόνια ιστορία. Από το 1979, όταν ήρθε ο Χομεϊνί στην Περσία και έγινε η επανάσταση, αν ρωτήσεις αυτούς που ζούσαν εκείνο τον καιρό, θα σου πουν ότι εμείς ήμασταν παιδιά που μας έκαναν πλύση εγκεφάλου. Τους είπαν θα τους δώσουν δωρεάν σπίτια, δωρεάν ηλεκτρισμό, νερό, γκάζι, όλα θα είναι δωρεάν, πιστέψετε στον Χομεϊνί και ξεσηκωθείτε, και ξεσηκώθηκε ο κόσμος. Επειδή ο βασιλιάς δεν ήθελε να σκοτώνει, όπως σκοτώνει αυτή η Κυβέρνηση, ο βασιλιάς έφυγε».

«Οι άνθρωποι που ήταν ανοιχτόμυαλοι, που είχαν ποτά στο σπίτι τους φυλακίστηκαν και με το ζόρι βγήκαν. Τώρα το αλκοόλ είναι παράνομο. Να χορεύεις είναι παράνομο. Να είσαι κοπέλα και να είσαι με αγόρι είναι παράνομο. Ξέρεις πόσα κορίτσια 12 και 13 χρονών παντρεύουν με άντρες 35 χρονών, απλώς επειδή η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή; Και κάποιοι αντιπρόσωποι της Κυβέρνησης έρχονται και λένε δεν έχει πρόβλημα, αν ο πατέρας ή ο αδελφός δέχεται να παντρευτεί σε τέτοια ηλικία η κόρη; Πού είναι εντάξει να παντρεύονται τα μωρά εννιά και δώδεκα χρονών;», διερωτάται. «Τα άτομα LGΒΤ εκτελούνται. Αυτοί που αλλάζουν την θρησκεία τους εκτελούνται», προσθέτει.

Ερωτηθείσα για το γεγονός πως το καθεστώς συνεχίζει να έχει αρκετούς υποστηρικτές, παρά τα όσα περιγράφει, εξηγεί πως υπάρχουν δύο κατηγορίες. Η μία είναι αυτοί που δουλεύουν για την Κυβέρνηση και έχουν οικονομικό συμφέρον. «Οι άλλοι το κάνουν λόγω πλύσης εγκεφάλου. Όπως οι τζιχαντιστές που παίρνουν μωρά και τους κάνουν πλύση εγκεφάλου και μετά τους ζώνουν με εκρηκτικά στο όνομα του θεού, το ίδιο πράγμα γίνεται. Από μωρά τους κάνουν πλύση εγκεφάλου και τους μετατρέπουν σε ανθρώπινα όπλα».

Επισημαίνει, ωστόσο, πως ο περισσότερος κόσμος δεν είναι έτσι. «Δεκαπέντε χρονών μωρά λένε ‘θα πεθάνω τουλάχιστον για την ελευθερία’. Ο κόσμος είναι με το σύνθημα ‘μην με απειλείς με τη ζωή μου, γιατί δεν έχω τίποτα να χάσω’. Έχουν όλα τα φυσικά αέρια της Περσίας, όλες τις περιουσίες της Περσίας. Τα παιδιά των πολιτικών μας ζουν στην Αμερική, στον Καναδά, στην Ευρώπη. Ενώ οι άνθρωποι στην Περσία πρέπει να ακολουθούν τους νόμους τους δικούς τους. Θέλουν τον ιρανικό λαό να είναι καταπιεσμένος, να μην έχει καμία ελευθερία», τονίζει η Donya Fard.

Αλλαγή καθεστώτος

Ο στόχος των διαδηλωτών, επιβεβαιώνει η νεαρή Ιρανή, είναι η αλλαγή καθεστώτος. «Δεν θέλουμε να μείνουν οι ίδιοι και να δώσουν κάποιες ελευθερίες. Θέλουμε να φύγει το καθεστώς».

Όπως εξηγεί, η Mahsa Amini, που αποτέλεσε και την αφορμή για αυτό το τεράστιο κύμα διαδηλώσεων, συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών» επειδή φαίνονταν λίγο τα μαλλιά της, άρα δεν θεωρείτο «αρμόζουσα» η ενδυμασία της. Ήταν από άλλη πόλη και ο αδελφός της τους παρακάλεσε να μην την πάρουν, γιατί δεν γνώριζαν κανένα στην Τεχεράνη και δεν θα ήξερε πώς να βρει την αδελφή του. Όμως την συνέλαβαν και από χακαρισμένα συστήματα φαίνεται από τις εξετάσεις της ότι χτύπησαν το κεφάλι της έντεκα φορές.

«Ο λόγος που κόβουν τα μαλλιά τους οι γυναίκες στους δρόμους είναι ότι ‘αν αυτό το μαλλί θα με σκοτώσει, θα το κόψω’. Είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας για το γεγονός πως αυτή η γυναίκα έχασε τη ζωή της για πέντε τρίχες», εξηγεί, ερωτηθείσα για τις πανίσχυρες αυτές εικόνες, που συμβολίζουν τον αγώνα που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη χώρα.

«Σήμερα η μάχη γίνεται για τις γυναίκες. Δεν είναι μόνο για το Ιράν. Είναι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι’ αυτό και έχουμε την αισιοδοξία ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Επειδή όλοι έγιναν η φωνή μας. Εμείς που είμαστε στο εξωτερικό, από τη πιο μικρή χώρα μέχρι την πιο μεγάλη, οι Πέρσες είναι στους δρόμους και θέλουν ελευθερία», υποδεικνύει.

«Η επιθυμία μου είναι η ελευθερία της χώρας μου. Να φύγουν αυτοί και να έρθουν πιο ανθρώπινοι ηγέτες στη χώρα. Και να μπορέσουμε όλοι οι Ιρανοί να επιστέψουμε και να χτίσουμε τη χώρα μας από την αρχή. Αν φύγει αυτή η Κυβέρνηση θα υπάρχει περισσότερη ειρήνη σε όλο τον κόσμο, γιατί μία από τις καταστάσεις που προκαλεί βία και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία είναι η Κυβέρνηση του Ιράν. Δεν θα πω η χώρα, λέω η Κυβέρνηση», αναφέρει, κάνοντας ξεκάθαρα τον διαχωρισμό ανάμεσα στον κόσμο και το καθεστώς.

«Θέλουν να φοβίζουν τον κόσμο, ότι δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Όμως εγώ πιστεύω πως αυτή τη φορά είναι διαφορετικά», δηλώνει με αισιοδοξία η Donya. «Όλος ο κόσμος θέλει να φύγουν. Όταν ένα μωρό 15 χρονών σου λέει θα πεθάνω αλλά θα κερδίσω την ελευθερία και όταν στην πρώτη σειρά είναι οι γυναίκες, είναι διαφορετικό. Και η γενιά έχει αλλάξει. Από τη δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα είναι άλλος ο κόσμος. Δεν μπορούν να κάνουν τη νεολαία να σιωπήσει. Δεν φοβούνται να χάσουν τη ζωή τους», εξηγεί.

«Εμείς δεν είμαστε μουσουλμάνοι, είμαστε ζωροαστριστές. Αν πας χιλιάδες χρόνια πίσω, θα δεις ότι αυτή ήταν η θρησκεία μας. Δεν είμαστε Άραβες, ούτε μουσουλμάνοι. Σέβομαι όλες τις θρησκείες και είμαστε λαός που δεν μας νοιάζει τι θρησκεία είναι ο καθένας, αν θα φορά μαντήλα, αν δεν θα φορά. Ο καθένας έχει την ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει. Ο κόσμος είναι εναντίον της επανάστασης. Ζητά δημοκρατία, ζητά ελευθερία...».

Λέξη σαφέστατη. Μερικές συλλαβές, που χωρούν μέσα τους τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα. Όλα αυτά που μας καθιστούν ανθρώπους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Συνεχίζει να μην καταγράφονται από την Αστυνομία οι διελεύσεις των επανεγκατασταθέντων-Χάνονται επιδόματα
Οι δικαιούχοι οικονομικής στήριξης στο «κτίΖΩ» και η επιπλέον βοήθεια που παρέχει το ΥΠΕΣ
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Γεωργία Ψαριά
Νέες προκλήσεις από «υπεξ», τα ρίχνει στους Ε/κ για τη συμφόρηση στο οδόφραγμα Αγίου Δομέτιου
Σ. Κυριακίδου: Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να σπάσει η προκατάληψη για τα οροθετικά άτομα
Παρέμβαση υπ. Οικονομικών για καταβολή συντάξεων ζητούν έξι πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Καταγράφονται ζημιές από την χαλαζόπτωση στην Πιτσιλιά-«Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται»
ΠΑΣΥΞΕ: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες όμως αυτό μπορεί να ανατραπεί