Στα όριά τους οι επιχειρήσεις αναψυχής-Τους έρχεται το ρεύμα μέχρι 17,000 ευρώ

Στο ακουστικό βρίσκονται οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, οι οποίοι αναμένουν από την Κυβέρνηση να κινητοποιηθεί για να βρεθούν λύσεις στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, λόγω των αυξήσεων στις τιμές βασικών προϊόντων και των διπλάσιων ποσών που καλούνται να πληρώσουν για το ηλεκτρικό ρεύμα, με το ποσό λογαριασμού επιχείρησης να φτάνει τις δεκαεπτά χιλιάδες ευρώ.

Ο κλάδος των κέντρων αναψυχής πέρασε δύσκολα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού οι ιδιοκτήτες έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους για μήνες και οι συγκυρίες τους ανάγκασαν να διαμαρτυρηθούν στους δρόμους. Οι αυξήσεις στις τιμές έφεραν τους επιχειρηματίες στα όριά τους και σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι επιχειρηματίες στη Λεμεσό δεν απέκλεισαν πιθανές κινητοποιήσεις, εάν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους από την Κυβέρνηση.

Εξάλλου, αντιλαμβανόμενο τις δυσκολίες των μελών του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), που γίνεται καθημερινά δέκτης παραπόνων, θα συνεδριάσει την ερχόμενη βδομάδα και θα εξετάσει τα ζητήματα που τους απασχολούν, χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα κινητοποιήσεων.

Λογαριασμοί ρεύματος μέχρι και 17 χιλιάδες ευρώ

Το κυριότερο από όλα τα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον REPORTER ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΚΑ, Φάνος Λεβέντη, είναι τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν για το ηλεκτρικό ρεύμα.

«Είναι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει. Έχω ενώπιον μου ένα λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος δεκαεπτά χιλιάδων ευρώ. Είναι πραγματικά απίστευτο, γιατί σε σύγκριση με την περσινή χρονιά τα ποσά έχουν διπλασιαστεί. Για μια μικρή επιχείρηση έξι ή επτά χιλιάδων ευρώ ηλεκτρικού ρεύματος, είναι μεγάλο χρηματικό ποσό και θα πρέπει να βρεθούν λύσεις, τις οποίες φυσικά δεν μπορούμε να βρούμε μόνοι μας, αλλά θα χρειαστεί να τις βρούμε σε συνεργασία με την Κυβέρνηση», είπε ο κος Λεβέντης.

Οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής είχαν έρθει παλαιότερα σε επαφή με την Αρχή Ηλεκτρισμού, ωστόσο δεν γνωρίζουν εάν θα μπορούσε να βοηθήσει περαιτέρω οποιαδήποτε παρέμβασή. Επίσης, όπως είπε ο κος Λεβέντης, τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών πριν από μερικούς μήνες για στήριξη των επιχειρήσεων μέσω επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, φάνταζαν σημαντικά ωστόσο δεν βοηθούν καθόλου της κατάστασή τους. «Ένας λογαριασμός που την περσινή χρονιά ήταν έξι χιλιάδες ευρώ, σήμερα είναι δώδεκα χιλιάδες ευρώ. Πλέον η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη και τίθεται θέμα  επιβίωσης των χώρων εστίασης».

«Κάθε φορά που κλείνει ένα κέντρο αναψυχής κλονίζεται η οικονομία»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΚΑ εξέφρασε τη θέση πως οι επιπτώσεις όταν κλείνει μια επιχείρηση δεν αφορούν μόνον το επιχειρηματία αλλά και τα υπόλοιπα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται γύρω από τα κέντρα αναψυχής. «Κάθε φορά που κλείνει ένα κέντρο αναψυχής κλονίζεται η οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις, ο κος Λεβέντης είπε πως πάντα υπάρχει πιθανότητα να ληφθεί μια τέτοια απόφαση για να αναδειχθούν τα σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν. «Είναι ένα μέτρο που δεν έπρεπε να αναγκαζόμαστε να λάβουμε και αναμένουμε από την κυβέρνηση να σηκώσει το ακουστικό και να προτείνουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και να βρούμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Δεν είπαμε ποτέ ότι είναι εύκολο, αλλά ζητάμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους αρμόδιους και να βρούμε λύσεις σε εφικτά  πλαίσια και τα οποία δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο κράτος, όπως επίσης δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις», εξήγησε ο κος Λεβέντης.

Αν και ο ΠΑΣΙΚΑ έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση και αναμένει όπως οι αρμόδιοι αντιδράσουν και εισακούσουν το κάλεσμά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απεγνωσμένοι οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής-«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση»

Δειτε Επισης

Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome