Γιατί η έρευνα του FBI στο σπίτι του Τραμπ μπορεί να προκαλέσει πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ

Η έρευνα του FBI στο θέρετρο του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα είναι μια εξαιρετική, ιστορική εξέλιξη, δεδομένου ότι στόχευσε έναν πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφοδος του FBI στην έπαυλη του Τραμπ-«Έσπασαν το χρηματοκιβώτιό μου» (pics)

Από την άλλη, όμως, μπορεί και να προκάλεσε μια πολιτική αναταραχή που ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ο Τραμπ για να πυροδοτήσει την πιθανή υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο το 2024, επισημαίνει το CNN.  

Στο παρελθόν, οι πολιτικές έρευνες που απείλησαν τον Τραμπ απλώς αύξησαν την απήχηση της υπερδύναμής του στους υποστηρικτές του. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες ενήργησαν τη Δευτέρα βάσει εντάλματος που εγκρίθηκε από δικαστές, το οποίο υποδηλώνει ότι είχαν λόγους να πιστεύουν ότι κάποιο έγκλημα είχε διαπραχθεί. Επικεντρώθηκαν στα γραφεία και τους προσωπικούς χώρους του Τραμπ στη χειμερινή του κατοικία στο Μαρ-α-Λάγκο, ενώ ο πρώην πρόεδρος έλειπε στη Νέα Υόρκη.

Η έρευνα της Δευτέρας σχετιζόταν με το ενδεχόμενο λάθος χειρισμού προεδρικών εγγράφων, ίσως και κάποιων απόρρητων, που μπορεί να είχαν μεταφερθεί στο σπίτι του Τραμπ -αντικείμενο μιας από τις δύο έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης που σχετίζονται με τον πρώην πρόεδρο.

Η είδηση ​​ήταν μια από τις πιο συγκλονιστικές ανατροπές στην ιστορία του Τραμπ, ο οποίος κατηγορήθηκε δύο φορές, υποκίνησε μια εξέγερση του όχλου για να προσπαθήσει να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020 και διερρήγνυε συνεχώς τα προστατευτικά κιγκλιδώματα του γραφείου του και της δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά και μετά, όπως κανένας άλλος Πρόεδρος.

Απείλησε να διοχετεύσει νέες τοξικές ειδήσεις στην πολιτική ζωή ενός έθνους που είναι απελπιστικά διχασμένο -με εκατομμύρια υποστηρικτές του Τραμπ να πιστεύουν ήδη το ψέμα του ότι οι εκλογές του 2020 νοθεύτηκαν- και σε πολλά θέματα δεν έχει πλέον κοινή αντίληψη της αλήθειας.

Έρχεται επίσης σε μια στιγμή που ο πρώην πρόεδρος παλεύει να ξεκινήσει μια εκστρατεία για το 2024 που έχει τις ρίζες της στους ψευδείς ισχυρισμούς του για εκλογική νοθεία, κάτι που η αυταρχική του ρητορική προτείνει ότι θα αποτελέσει μια βαθιά πρόκληση για τη δημοκρατία. Αυτή η επικείμενη εκστρατεία πιθανότατα θα τροφοδοτηθεί από το πολιτικό καύσιμο μιας αντίληψης μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ -την οποία ο ίδιος δημιούργησε με τη δήλωση που έκανε τη Δευτέρα σχετικά με την έρευνα -ότι διώκεται άδικα. 

 Ο Τραμπ εκμεταλλεύεται την έρευνα για να αυξήσει τους υποστηρικτές του

Ο Τραμπ έσπευσε να βάλει πολιτική «νότα» στην επιχείρηση, υποστηρίζοντας ότι το «όμορφο σπίτι» του ήταν «υπό πολιορκία, επιδρομές και κατοχή», ενώ παραπονέθηκε ότι ήταν θύμα της «εργαλειοποίησης του συστήματος δικαιοσύνης» από Δημοκρατικούς που ήθελαν να τον σταματήσουν από το αναλάβει την προεδρεία μετά τις εκλογές του 2024. Στη δήλωσή του χρησιμοποίησε την ίδια εκρηκτική γλώσσα και το ίδιο παράπονο που παρακίνησε ορισμένους από τους υποστηρικτές του στη χρήση βίας στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021.

«Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να γίνει μόνο σε κατεστραμμένες χώρες του Τρίτου Κόσμου. Δυστυχώς, η Αμερική έχει γίνει τώρα μία από αυτές τις χώρες, διεφθαρμένη σε άνευ προηγουμένου επίπεδο. Διέρρηξαν ακόμη και το χρηματοκιβώτιο μου!» είπε ο Τραμπ. Δεν ανέφερε, βέβαια, ότι η έρευνα έγινε βάσει νομίμως εξουσιοδοτημένου εντάλματος.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, ο Τραμπ μοιράστηκε ένα νέο βίντεο σαν προεκλογική καμπάνια στον ιστότοπό του Truth Social, δηλώνοντας ότι «τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμη» και επίσης συγκεντρώνει χρήματα από την έρευνα.

Κατά κάποιο τρόπο, η αντίδρασή του, από μόνη της, έμοιαζε με την έναρξη μιας νέας προεδρικής εκστρατείας που χτίστηκε γύρω από μια αφήγηση δίωξης από δυνάμεις του βαθέος κράτους, γνωστή από την προσέγγιση άλλων ισχυρών ηγετών σε όλο τον κόσμο.

Το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έρευνα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αγνοούσε την έρευνα στο Μαρ-α-Λάγκο και έμαθε γι'αυτήν από τις ειδήσεις, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Πυρ και μανία οι Ρεπουμπλικάνοι

Χωρίς να γνωρίζουν αν ο Τραμπ είχε παραβεί νόμους, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι ακολούθησαν το παράδειγμά του, αντιδρώντας με μανία, απαιτώντας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει εξηγήσεις και ισχυριζόμενοι ότι ο πρώην πρόεδρος ήταν θύμα πολιτικής βεντέτας. Ο ηγέτης της μειονότητας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, του οποίου οι ελπίδες να γίνει βουλευτής βασίζονται στην υποστήριξη του Trump, υποσχέθηκε αμέσως να ερευνήσει τον Γενικό Εισαγγελέα Merrick Garland εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος θα τεθεί στη διάθεση των ψηφοφόρων αυτό το φθινόπωρο, έγραψε στο Twitter: «Η χρήση της κυβερνητικής εξουσίας για τη δίωξη πολιτικών αντιπάλων είναι κάτι που έχουμε δει πολλές φορές από τις μαρξιστικές δικτατορίες του τρίτου κόσμου, αλλά ποτέ πριν στην Αμερική». Ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ, ο οποίος προεδρεύει του εκστρατευτικού σκέλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (GOP) της Γερουσίας, έγραψε στο Twitter: «Χρειαζόμαστε απαντήσεις ΤΩΡΑ. Το FBI πρέπει να εξηγήσει τι έκανε σήμερα και γιατί».

Οι άμεσες αντιδράσεις υποστήριξης του πρώην προέδρου, ως μαρτυρία της διαρκούς επιρροής του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ήταν επίσης ένα πρώιμο σημάδι για το πώς αυτή η έρευνα θα αντιμετωπίσει ακραίες πολιτικές πιέσεις. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί επίσης να δείξουν ότι η πιθανή εκστρατεία του πρώην προέδρου για το 2024 θα μπορούσε να επωφεληθεί από το συσπειρωτικό αποτέλεσμα μιας κυβερνητικής έρευνας που μπορεί να παρουσιαστεί ως πολιτικοποιημένη και άδικη -και ότι οι πιθανοί αντίπαλοι του GOP μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή από το να συσπειρωθούν.

Αλλά το μέγεθος των γεγονότων της Δευτέρας δεν πρέπει να υποτιμηθεί, ακόμα κι αν το ερώτημα εάν ο πρώην πρόεδρος διατρέψει πραγματικό κίνδυνο να κατηγορηθεί για έγκλημα -οδηγώντας σε κάτι που θα ήταν ένα εκπληκτικό, ιστορικό βήμα- δεν γινόταν αμέσως σαφές το βράδυ της Δευτέρας. Οι ακριβείς παράμετροι του εντάλματος έρευνας δεν είναι διαθέσιμες, καθώς οι πρόεδροι έχουν την ικανότητα να αποχαρακτηρίζουν ευαίσθητες πληροφορίες ωστόσο δεν ήταν σαφές εάν ο Τραμπ θα μπορούσε να είχε κάνει τέτοια βήματα με το σχετικό υλικό. Παρόλα αυτά, οι πρώην πρόεδροι δεν έχουν τέτοιες εξουσίες. Το CNN ανέφερε ότι κουτιά με αντικείμενα κατασχέθηκαν από το FBI μετά την έρευνα τη Δευτέρα. Και η δικηγόρος του Τραμπ, Κριστίνα Μπομπ, είπε ότι επρόκειτο για μια «απροειδοποίητη επιδρομή».

Μια πολύ ευαίσθητη απόφαση

Η ανάληψη τέτοιας δράσης εναντίον οποιουδήποτε σημαντικού πολιτικού προσώπου είναι εξαιρετικά ευαίσθητη. Δεδομένης της ιδιότητας του Τραμπ ως πρώην γενικού διοικητή, είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Και η ιστορία του πρώην προέδρου στην υποκίνηση θυμού και βίας το καθιστά μια άνευ προηγουμένου ευαίσθητη κίνηση.

Είναι σαφές ότι τα ανώτατα κλιμάκια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI έχουν υπογράψει την απόφαση να ερευνήσουν το θέρετρο του Τραμπ έχοντας πλήρη επίγνωση των εκρηκτικών πολιτικών αντιδράσεων που ήταν βέβαιο ότι θα εξαπολύονταν.

«Δεν μπορώ να υπερτονίσω… πόσο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI. Αυτό είναι κάτι που θα είχε σχεδιαστεί και επαναξιολογηθεί και εξεταστεί νομικά από κάθε δυνατή οπτική γωνία από το σύνολο της ηγετικής δομής και των δύο οργανισμών», δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI Άντριου ΜακΚέιμπ στο CNN το βράδυ της Δευτέρας.

Δεδομένων των πολιτικών συνεπειών, δεν υπάρχει περιθώριο λάθους για το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή το FBI, του οποίου ο διευθυντής, Κρίστοφερ Ρέι, είναι διορισμένος από τον Τραμπ. Δεν υπήρχε ποτέ αμφιβολία ότι ο Τραμπ θα αντιδρούσε στην έρευνα ανάβοντας τα «πολιτικά αίματα». Οι ψευδείς ισχυρισμοί του ότι οι εκλογές του 2020 νοθεύτηκαν έχουν ήδη βοηθήσει στην υποκίνηση μιας εξέγερσης.

Το διακύβευμα για τους ανακριτές και για το πολιτικό μέλλον της χώρας είναι, επομένως, τεράστιο. Αυτές οι συνέπειες θα γίνονταν πιο κρίσιμες μόνο εάν αργότερα προκύψει ότι η έρευνα του FBI δεν διεξήχθη σύμφωνα με τους νόμους ή δεν ήταν κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια του έθνους. Οι πολιτικές ευαισθησίες είναι τόσο έντονες που είναι εύκολο να δούμε πώς μια αποτυχία δίωξης του Τραμπ μετά από ένα τέτοιο δημόσιο βήμα θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η έρευνα ήταν δικαιολογημένη. Βάσει αυτών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένταλμα έρευνας στην περιουσία του Τραμπ, οι αξιωματούχοι του FBI θα έπρεπε να αποδείξουν σε έναν δικαστή ότι υπήρχε πιθανή αιτία να πιστεύουν ότι είχε διαπραχθεί ομοσπονδιακό έγκλημα και ότι θα μπορούσαν να ληφθούν τέτοια στοιχεία από την έρευνα στο θέρετρο.

Πηγή: iefimerida

Δειτε Επισης

Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αυστηροποίηση των ελέγχων για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα στο Ιράν
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών