Τα παγκόσμια βλέμματα στη Ταϊβάν, οι φωτιές της Νάνσι και τα αχαρτογράφητα νερά

Στο νησί της Ταϊβάν έστρεψε την προσοχή του ολόκληρος ο πλανήτης, εξαιτίας της πολυσυζητημένης επίσκεψης της τρίτης τη τάξει αξιωματούχου των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο περιοδείας της στην Ασία.

Το αεροσκάφος που μετέφερε την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, προσγειώθηκε την Τρίτη το βράδυ στην Ταϊπέι, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου, καθώς οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, συνεχείς και οργισμένες. Η Κίνα αισθάνεται ταπεινωμένη και ιαχές πολέμου αρχίζουν ν’ ακούγονται δειλά-δειλά στη χώρα του μεταξιού.

«Μαινόμενος ταύρος» η Κίνα

Το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί την αποσχισθείσα Ταϊβάν επαρχία του, είχε κάνει εξ αρχής ξεκάθαρη τη θέση του. Ο Κινέζος Πρόεδρος είχε, εξάλλου, προειδοποιήσει τηλεφωνικώς τον Αμερικανό ομόλογό του πως «όσοι παίζουν με τη φωτιά θα καούν».

Αμέσως μετά την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊβάν, η Κίνα ανακοίνωσε στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά σε θαλάσσιες περιοχές και τον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν. Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα, ο αρχηγός της CIA είχε επαναλάβει ότι μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν είναι θέμα χρόνου.

Παράλληλα, η Κίνα προχώρησε μονομερώς στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ταϊβάν. Συγκεκριμένα, το Πεκίνο ανέστειλε την εξαγωγή άμμου και την εισαγωγή εσπεριδοειδών και κατεψυγμένων ψαριών. Επιπρόσθετα, απαγόρευσε στο Ίδρυμα της Ταϊβάν για τη Δημοκρατία και στο Ταμείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ταϊβάν να συνεργάζονται με εταιρείες και φυσικά πρόσωπα από την ηπειρωτική Κίνα.

Το εκδικητικό κλίμα συμπληρώνουν οι δηλώσεις του Κινέζου ΥΠΕΞ, ο οποίος αποκάλεσε φάρσα την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊπέι και διεμήνυσε πως αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα τιμωρηθούν και αναπόδραστα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επίσκεψη Πελόζι αποτελεί αμερικανική παραβίαση της κινεζικής κυριαρχίας.

Τα μηνύματα από την Ταϊπέι

Τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν εξέφρασε από την Ταϊπέι η Νάνσι Πελόζι, σημειώνοντας ότι κόσμος καλείται σήμερα να επιλέξει μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας. Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής τόνισε ότι η χώρα της στέκεται στο πλευρό της δημοκρατικής Ταϊβάν και υποσχέθηκε να μην την εγκαταλείψει.

Από μεριάς της, η Πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, αντέκρουσε τις κινεζικές απειλές, λέγοντας ότι παρά τις εσκεμμένα αυξημένες στρατιωτικές απειλές, η χώρα της δε θα κάνει πίσω, αντιθέτως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη δημοκρατία.

Αντιαμερικανικός άξονας

Υπέρ του Πεκίνου τάχθηκε από την πρώτη στιγμή η Μόσχα. Συγκεκριμένα η Ρωσία, παραδοσιακός εχθρός των ΗΠΑ, διεμήνυσε ότι η Κίνα έχει δικαίωμα να προστατέψει την κυριαρχία της, χαρακτηρίζοντας την επίμαχη επίσκεψη της Πελόζι ως σαφή αμερικανική πρόκληση, που σκοπό έχει να εκνευρίσει το Πεκίνο. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει, επίσης, ότι η πρόκληση αυτή δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Η Κίνα είναι, αναμφισβήτητα, ένας εκ των δυνατών παιχτών στη διεθνή σκακιέρα, που εξελίσσεται γοργά σε μία απ’ τις υπερδυνάμεις του πλανήτη. Την ίδια ώρα μαίνεται, εδώ και χρόνια, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, με τις σχέσεις των δύο να είναι τεταμένες.

Στον αντιαμερικανικό άξονα, που συνεχώς εδραιώνεται, δεν μπορεί να αγνοηθεί σε καμία περίπτωση το Ιράν, μία απρόβλεπτη πυρηνική δύναμη, η οποία μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει συνάψει πολυετείς οικονομικές συμφωνίες με Κίνα και Ρωσία.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ανθρωπότητα οδηγείται σε αχαρτογράφητα νερά και οι εξελίξεις, το επόμενο διάστημα θα είναι ραγδαίες. Ήδη ο παγκόσμιος πληθυσμός, εξουθενωμένος από την πανδημία του κορωνοϊού, βιώνει μια νέα οικονομική κρίση και γίνεται μάρτυρας ενός μεγάλου πολέμου, που όλοι εύχονται να είναι και ο τελευταίος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν