Το 12ωρο ταξίδι Ντράγκι, Σολτς και Μακρόν με το τρένο-Όλο το παρασκήνιο

To νυχτερινό ειδικό τρένο από την Πολωνία έφθασε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου μεταφέροντας τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι.  

Οι τρεις ηγέτες των μεγαλύτερων κρατών της ΕΕ επισκέπτονται την ουκρανική πρωτεύουσα 113 μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, στο πρώτο τους ταξίδι στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Κίεβο με ειδικό τρένο οι Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς

Μακρόν: Οι επόμενες εβδομάδες πολύ δύσκολες για τους Ουκρανούς

«Ήρθα να στείλω ένα μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας και υποστήριξης στους Ουκρανούς. […] Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες», δήλωσε ο Μακρόν όταν κατέβηκε από το τρένο προτού μεταβεί μαζί με τον Σολτς, τον Ντράγκι και τον οικοδεσπότη τους, τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι «σε ένα πεδίο μάχης, όπου έγιναν οι σφαγές», δηλαδή την πόλη Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου, όπου σταμάτησε η ρωσική επίθεση στις πύλες της πρωτεύουσας.

Σολτς: Θα συνεχίσουμε τη στήριξη της Ουκρανίας 

«Ήταν σημαντικό», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος στη Bild, να ταξιδέψουν οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κρατών της ΕΕ στο Κίεβο για να δείξουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. «Δεν θέλουμε όμως να δείξουμε μόνον την αλληλεγγύη μας, αλλά και να διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική, ανθρωπιστική αλλά και όσον αφορά στα όπλα. Και ότι θα τη συνεχίσουμε όσο θα είναι αναγκαίο για τον αγώνα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», τόνισε ο Σολτς.

Λίγο μετά την άφιξη του Σολτς στο Κίεβο ήχησαν οι σειρήνες, για τέταρτη φορά σήμερα – όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το παρασκήνιο του ταξιδιού

Το ταξίδι των τριών Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο οργανώθηκε με άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας επί εβδομάδες, με την Bild να δίνει το παρασκήνιο από τη γερμανική πλευρά. Φορώντας τζιν παντελόνι και κοντομάνικο πουκάμισο, ο Σολτς απογειώθηκε χθες το βράδυ λίγο μετά τις 19:30 από το Βερολίνο με το πρωθυπουργικό Airbus -συνοδεία σωματοφυλάκων από την ειδική μονάδα της BKA για τις αποστολές στο εξωτερικό- και λίγο πριν από τις 20:00 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Rzeszow της Πολωνίας. Οδικώς κατευθύνθηκε το κλιμάκιο προς τα σύνορα με την Ουκρανία και έφθασε στο σημείο της αναχώρησης του ειδικού τρένου. 

Το βαγόνι που παραχωρήθηκε στον Σολτς ήταν στο τέλος, εκείνο του Μακρόν στη μέση. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε πάρει μαζί του φαγητό και ποτά για το 12ωρο ταξίδι, ο Σολτς και οι πάνοπλοι συνοδοί του σοκολάτες. Τελευταίος, με σχεδόν μισή ώρα καθυστέρηση, έφτασε ο Ντράγκι, που τακτοποιήθηκε στο πρώτο βαγόνι με τους σωματοφύλακές του.

Όπως μεταδίδει η ιταλική Corriere della Sera, μια άλλη αμαξοστοιχία ταξίδευε άδεια, ακολουθώντας αυτή στην οποία βρίσκονταν οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, βλάβης ή απρόβλεπτων γεγονότων. 

Έλεγχος διαβατηρίων με Καλάσνικοφ στα ουκρανικά σύνορα

Δώδεκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το τρένο με τους τρεις ηγέτες αναχώρησε και στις 00:01 σταμάτησε στα ουκρανικά σύνορα, με στρατιώτες οπλισμένους με καλάσνικοφ να επιβιβάζονται για έλεγχο διαβατηρίων. 

Ο έλεγχος των διαβατηρίων

 Το ταξίδι των Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, με τις συγκρούσεις να κλιμακώνονται στην ανατολική Ουκρανία και τους αμυνόμενους να ζητούν επειγόντως νέα όπλα από τη Δύση. Αύριο αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν την εισήγησή της αναφορικά με τις ενταξιακές φιλοδοξίες της Ουκρανίας στην ΕE, αλλά θα πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα και οι «27» προκειμένου να της δοθεί άμεσα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εμφανίζονται διχασμένες.

Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι συζητούσαν επί 80'

Οι τρεις ηγέτες είχαν ως εκ τούτου πολλά να συζητήσουν όσον αφορά στο θέμα της ένταξης της Ουκρανίας και στις 00:54 συναντήθηκαν στο βαγόνι του Μακρόν, με τα βελούδινα καθίσματα, τις ξύλινες επιφάνειες και τις κουρτίνες να θυμίζουν κάτι από Οριάν Εξπρές. Επί μία ώρα και 20 λεπτά οι τρεις ηγέτες συζητούσαν κλεισμένοι στο βαγόνι, για να αποχωρήσουν τελικά στις 02:17 προκειμένου να ξεκουραστούν πριν από την κοπιαστική μέρα που τους περίμενε.

Λόγω του πολέμου ο εναέριος χώρος στην Ουκρανία είναι κλειστός και έτσι οι ξένοι ηγέτες μόνον σιδηροδρομικώς μπορούν να μεταβαίνουν στο Κίεβο. Στον διάδρομο του συρμού κρέμεται μια αφίσα με τον τίτλο «τρένο διπλωματίας», με φωτογραφίες πολιτικών που επισκέφτηκαν το προηγούμενο διάστημα την ουκρανική πρωτεύουσα -μεταξύ άλλων, της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και των πρωθυπουργών της Βρετανίας και του Καναδά, Μπόρις Τζόνσον και Τζάστιν Τριντό. Σύντομα θα περιλαμβάνεται και εκείνη με τους Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι.

Στο Κίεβο και ο πρόεδρος της Ρουμανίας

Στο Κίεβο καταφθάνει και άλλος ένας Ευρωπαίος ηγέτης, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις. Στη διάρκεια των προετοιμασιών του ταξιδιού οι τρεις δυτικοευρωπαίοι αντιλήφθηκαν ότι θα ήταν καλή ιδέα να πάρουν μαζί τους κι έναν ανατολικοευρωπαίο για να ενισχυθεί το μήνυμα της ενότητας της Ευρώπης έναντι της ρωσικής απειλής.

Την πρόταση στον Γιοχάνις έκανε ο Μακρόν, αλλά επειδή δεν υπήρχε πια διαθέσιμο βαγόνι γι’ αυτόν στο τρένο, ταξίδεψε μόνος του από το Βουκουρέστι προς το Κίεβο.

Τι θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι θα υποδεχθεί τους Ευρωπαίους ηγέτες στο παλάτι Μαριίνσκι, την έδρα της ουκρανικής προεδρίας, για κρίσιμες συζητήσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου. Πέρα από τη στρατιωτική υποστήριξη, οι Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι θα συζητήσουν με τον Ζελένσκι το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι μεν υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής αλλά όχι άμεσα, ενώ η Ουκρανία αναμένει από τη σύνοδο την απόφαση των «27» για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που μπορούν να κρατήσουν αρκετά χρόνια.

Το ταξίδι χρειάστηκε εβδομάδες για να οργανωθεί, με τους τρεις ηγέτες να επιδιώκουν να απαντήσουν στην κριτική που τους έχει ασκηθεί εντός της Ουκρανίας για την απάντησή τους στη ρωσική εισβολή. Μια συνέντευξη Τύπου προγραμματίζεται για το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει «ιδιωτικό δείπνο».

Ο Μακρόν πιθανώς θα κάνει μια βόλτα στους δρόμους του Κιέβου και θα συναντηθεί και με Γάλλους ειδικούς που μετέχουν στις ουκρανικές έρευνες για εγκλήματα πολέμου από ρωσικές δυνάμεις.

Η αναχώρηση των τριών ηγετών έχει προγραμματιστεί για το βράδυ με τον ίδιο τρόπο και ο Μακρόν αναμένεται να επιστρέψει αύριο το απόγευμα στο Παρίσι.

Ανησυχία στο Κίεβο για τυχόν πιέσεις να αποδεχθεί ειρηνευτική συμφωνία που θα ευνοεί τον Πούτιν

Το Κίεβο έχει ασκήσει κριτική στη Γαλλία, τη Γερμανία και σε μικρότερο βαθμό στην Ιταλία ότι καθυστερούν να παραδώσουν οπλικά συστήματα κι ότι βάζουν τη δική τους ευημερία πάνω από την ελευθερία και την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολεξίι Αρέστοβιτς εξέφρασε προ ημερών στη γερμανική εφημερίδα Bild την ανησυχία του ότι οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα πιέσουν το Κίεβο να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, που θα ευνοεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θα πουν ότι πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος, που προκαλεί επισιτιστική κρίση και οικονομικά προβλήματα… ότι πρέπει να περισωθεί η αξιοπρέπεια του κ. Πούτιν», είπε αναφερόμενος στα πρόσφατα σχόλια Μακρόν ότι «δεν πρέπει να ταπεινωθεί η Ρωσία».

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη ανησυχία του Κιέβου ο Μάριο Ντράγκι είπε την Τρίτη ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά «με όρους που θα θεωρεί αποδεκτούς η Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι αναμένεται να πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τους αμυνόμενους να αποκρούσουν τους Ρώσους εισβολείς. Η Ουκρανία έχει ασκήσει ιδιαίτερη κριτική στο Γερμανία για τη στρατιωτική βοήθεια και ο πρεσβευτής της στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ είπε στο γερμανικό δίκτυο NTV ότι περιμένει από την κυβέρνηση Σολτς να στείλει επιτέλους τα βαρέα όπλα που έχει υποσχεθεί προ πολλού. Ο Σολτς απορρίπτει τις αιτιάσεις του Κιέβου ότι καθυστερεί την παράδοση των όπλων, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και οικονομικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας κι ότι χρειάζεται χρόνος για να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στρατιώτες στη χρήση των περίπλοκων συστημάτων πυροβολικού που προσφέρει η χώρα του.

Πηγή: iefimerida

Δειτε Επισης

Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Πάνω από 1 δις οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Ντουμπάι-Σχεδόν 9 στους 10 κατοίκους δεν έχουν ασφάλιση
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ