Persona non grata ο Μπάιντεν για Ρωσία-Πόρτα στη χώρα και για τον Μπλίνκεν

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε 963 Αμερικανούς, περιλαμβανομένων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και του επικεφαλής της CIA Ουΐλιαμ Μπερνς.

Η απαγόρευση αυτή έχει μόνο συμβολική σημασία αλλά εντάσσεται σε μια διαρκή επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Πριν λίγες ημέρες η Μόσχα απαγόρευσε την είσοδο και στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις. Επίσης, εκτός των εδαφών της μένουν 29 Αμερικανοί πολιτικοί αξιωματούχοι, προσωπικότητες των ΜΜΕ και επιχειρηματίες, όπως και ο επικεφαλής του Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Επιπλέον, στο στόχαστρο των ρωσικών κυρώσεων βρίσκονται η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Κάθλιν Χικς και ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Επιπλέον, στοχοθετούνται πρόσωπα του κόσμου της οικονομίας, όπως ο επικεφαλής της Bank of America Μπράιαν Μόινιχαν και της αμυντικής βιομηχανίας, όπως η επικεφαλής της Northrop Grumman Κάθι Γουόρντεν.

Τέλος, προσωπικότητες των ΜΜΕ συμπεριλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο των κυρώσεων, μεταξύ αυτών ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, συμπαρουσιαστής της πρωινής εκπομπής του ABC "Good Morning America" και ο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, αρθρογράφος στην Washington Post.

Η ρωσική διπλωματία εξηγεί πως έθεσε στο στόχαστρό της αυτούς τους «δημοσιογράφους και ειδικούς», καθώς τους κατηγορεί ότι υπερασπίζονται μια «ρωσοφοβική ατζέντα».

Από την καναδική πλευρά, στον κατάλογο των κυρώσεων βρίσκονται ο διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, Κάμερον Άχμαντ και ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων Στιβ Μπόιβιν

Υπέγραψε το πακέτο βοήθειας ύψους 40 δισ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε το νομοσχέδιο παροχής πακέτου βοήθειας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία.

Πριν από λίγες ημέρες το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από το Κογκρέσο και είχε προωθηθεί στον Λευκό Οίκο για να υπογραφεί από τον αμερικανό πρόεδρο.

Αυτό το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει ένα ανθρωπιστικό κομμάτι, αλλά επίσης και ένα εξοπλιστικό. Την περασμένη εβδομάδα έλαβε έγκριση και από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αποδέσμευση 6 δισ. δολ. ώστε η Ουκρανία να εξοπλιστεί με τεθωρακισμένα οχήματα και να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της. Περίπου 9 δισεκ. δολάρια θα δοθούν εξάλλου για να διασφαλιστεί «η συνέχιση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».

Στα μέσα Μαρτίου το Κογκρέσο είχε ήδη αποδεσμεύσει περίπου 14 δισ. δολ. για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όμως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζητούσε εδώ και πολλές εβδομάδες μια σημαντική τροποποίηση στον προϋπολογισμό ώστε να στηρίξει την Ουκρανία σε αυτή τη νέα φάση του πολέμου.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στη Σεούλ για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν-Σουκ γέολ πριν από 11 ημέρες, υπέγραψε επίσης και ένα νομοσχέδιο με στόχο να βελτιώσει την πρόσβαση στο βρεφικό γάλα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Χτύπησαν με πυραύλους φορτίο με αμερικανικά και ευρωπαϊκά όπλα οι Ρώσοι

Δειτε Επισης

Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν