Σταδιακά και με εξαιρέσεις το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Τη σταδιακή διακοπή των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου φαίνεται πως προτείνει η Κομισιόν, ως μέρος νέας δέσμης κυρώσεων κατά της Μόσχας, σε μια γενικότερη προσπάθεια να πιέσει ακόμα περισσότερο τη Ρωσία κόβοντας την πιο ζωτική πηγή χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Politico, τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας είναι κρίσιμα για τη χρηματοδότηση του πολέμου και για αυτό το λόγο οι χώρες της ΕΕ εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα στοχεύσουν τους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των πυρηνικών της Ρωσία, ενώ ήδη συμφώνησαν για κυρώσεις που έχουν να κάνουν με τον άνθρακα. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Βρυξέλλες δεν αναμένεται να προωθήσουν άμεση, πλήρη απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου στους 27. Οι τελικές λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές μέσα στην εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου έως το τέλος του 2022, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ. Η σταδιακή απομάκρυνση από το ρωσικό πετρέλαιο έχει σχεδιαστεί για να διασφαλιστεί ότι η Γερμανία -η ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε-, δεν θα έχει τεράστιο πλήγμα και παράλληλα θα ελαχιστοποιηθούν οι διαταραχές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Βήμα-βήμα φαίνεται ωστόσο πως αποφασίζεται το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου. Ακόμα και η Γερμανία κάμπτει τις αντιρρήσεις της για το εν λόγω ζήτημα και αλλάζει τη στάση της. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Επιτροπή θα προτείνει κάποιας μορφής εξαιρέσεις ή μεταβατικά μέτρα για Ουγγαρία και Σλοβακία, καθώς πρόκειται για δύο χώρες που βασίζονται σε τεράστιο βαθμό στο ρωσικό πετρέλαιο και δυσκολεύονται να βρουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας.

Αδικαιολόγητη η μονομερής αλλαγή των όρων πληρωμής της Gazprom

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, η επίτροπος ενέργειας Κ. Σίμπσον δήλωσε πως οι «27» κατέστησαν ξεκάθαρο ότι η πληρωμή που προτείνει η Ρωσία είναι μια μονομερής αλλαγή που δεν δικαιολογείται και πρέπει να απορριφθεί.

Ως προς το τι πρέπει να πράξουν οι εταιρείες που έχουν να καταβάλουν πληρωμές εντός του Μαΐου προς τη Gazprom, η κ. Σίμπσον τόνισε ότι η μέθοδος που προτείνει το διάταγμα Πούτιν αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορούμε να βασιστούμε στην καλή θέληση της Ρωσίας, ανέφερε.

Παράλληλα, η ίδια χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, και δείχνει ότι οποιοδήποτε άλλο κράτος – μέλος μπορεί να είναι το επόμενο.

Κερδίζει έδαφος το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Την ίδια στιγμή, έδαφος κερδίζει η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο με τη Γερμανία να τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας απόφασης, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητώντας ταυτόχρονα μια μεταβατική περίοδο μερικών εβδομάδων.

Προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές. «Το κράτος δεν μπορεί να αμβλύνει κάθε επιπλέον βάρος», είπε χαρακτηριστικά.

«Δημιουργήσαμε μια κατάσταση στην οποία η Γερμανία μπορεί να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διακοπή της προμήθειας θα αφήσει τη χώρα ανεπηρέαστη – κυρίως δε τις ανατολικές περιοχές» διευκρίνισε ο κ. Χάμπεκ.

Όπως δήλωσαν πάντως δυο αξιωματούχοι της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από το εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, καθώς η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Η Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρώσει την Τρίτη τις εργασίες της για το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Για να διατηρήσει ενωμένο το ευρωπαϊκό μπλοκ των «27», η Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία «εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Το εμπάργκο πετρελαίου είναι πιθανό να εφαρμοστεί σταδιακά ούτως ή άλλως, πιθανότατα να τεθεί σε πλήρη ισχύ μόνο από τις αρχές του επόμενου έτους, έχουν αναφέρει αξιωματούχοι.

Η Ευρώπη είναι ο προορισμός για σχεδόν τις μισές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας – παρέχοντας στη Μόσχα μια τεράστια πηγή εσόδων που χώρες όπως η Λετονία και η Πολωνία λένε ότι πρέπει να περικοπεί, για να σταματήσει η Μόσχα να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πληρώσει στη Ρωσία σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Συνολικά, η ΕΕ εξαρτάται από τη Ρωσία για το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της, αλλά αυτή η εξάρτηση ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών.

Η Ευρώπη στρέφεται στην Ιαπωνία και την Ινδία

Ενώ η Κίνα ενισχύει τη στρατηγική της εταιρική σχέση με τη Ρωσία, η Ευρώπη αναζητά συμμάχους σε άλλα μέρη της Ασίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να ταξιδέψουν στο Τόκιο για να συνδιοργανώσουν σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας, κατά τη δήλωση δύο διπλωματών υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το δίδυμο θα πετάξει μαζί στην Ανατολική Ασία από τότε που ανέλαβαν το τιμόνι της ΕΕ λίγο πριν από το ξέσπασμα του COVID-19.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Όλαφ Σολτς πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στην Ασία αφότου έγινε καγκελάριος της Γερμανίας και παρέλειψε την Κίνα, πηγαίνοντας αντ' αυτού στην Ιαπωνία, μια απόκλιση από την προτίμηση της προκατόχου του Άνγκελα Μέρκελ για την καλλιέργεια δεσμών με την κομμουνιστική ηγεσία στο Πεκίνο. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η φον ντερ Λάιεν συμμετείχε στον διάλογο της Ραϊσίνα, ένα σημαντικό γεγονός εξωτερικής πολιτικής στην Ινδία, όπου απηύθυνε ρητές προειδοποιήσεις σχετικά με την εταιρική σχέση «χωρίς όρια» μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας

Η επερχόμενη τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία αρχίζει τον Ιούνιο, σχεδιάζει να φιλοξενήσει μια σειρά εκδηλώσεων με εταίρους του Ινδο-Ειρηνικού, ακόμη και όταν ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Για δύο δεκαετίες, η Κίνα αποκόμισε τεράστια οφέλη μετά την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Πολυάριθμες ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν την Κίνα ως μια αγορά και μηχανή κέρδους. Παρά τις πρόσφατες εκκλήσεις του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να επικεντρωθεί περισσότερο στην εγχώρια καινοτομία και κατανάλωση, το εξωτερικό εμπόριο -ιδίως με την ΕΕ και τις ΗΠΑ- εξακολουθεί να κατέχει υπέρμετρο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Πράγματι, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν σε μεγάλο βαθμό ταχθεί στο πλευρό των επιχειρήσεών τους που ευνοούσαν την εμβάθυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δίνοντας χειροκροτήματα στις προειδοποιήσεις για απειλές εθνικής ασφάλειας, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ και ομάδες υπεράσπισης.

Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα/’Έθνος

Δειτε Επισης

Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν