Επιχείρηση ΟΗΕ για απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναχωρεί για το νότιο τμήμα της χώρας προκειμένου να προετοιμάσει μια προσπάθεια απομάκρυνσης ανθρώπων από τη Μαριούπολη, που ελέγχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι επιπτώσεις στην Κύπρο από την πλήρη αποκοπή ρωσικού φυσικού αερίου

«Πηγαίνω στη Ζαπορίζια για να προετοιμάσω, ευελπιστώ, την απομάκρυνση από τη Μαριούπολη», ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι που βομβαρδίστηκε και πολιορκήθηκε από τους Ρώσους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανέφερε η Οσνάτ Λουμπράνι στο Twitter.

Εκατοντάδες μαχητές και Ουκρανοί άμαχοι, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι, σύμφωνα με το Κίεβο, στην τεράστια χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, το τελευταίο σημείο που βρίσκεται στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη αυτή, ο δήμαρχος της οποίας εκτίμησε ότι τουλάχιστον 20.000 νεκροί είναι ο απολογισμός των μαχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Όχι« της ΕΕ σε απευθείας πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

Καμία προσπάθεια να εκκενωθεί το Αζοφστάλ δεν έχει επιτύχει μέχρι στιγμής.

Συνολικά, περίπου 100.000 άμαχοι παραμένουν στη Μαριούπολη, o πληθυσμός της οποίας ήταν περίπου μισό εκατομμύριο πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχών.

«Ο εχθρός βομβαρδίζει μαζικά και μπλοκάρει τις μονάδες μας κοντά στο εργοστάσιο Αζοφστάλ», ανέφερε στην καθημερινή αναφορά του το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Μαριούπολης, ο Σεργκέι Βολίνσκι, έκανε νέα έκκληση για βοήθεια χθες, Τετάρτη, υπογραμμίζοντας πως έχει μαζί του 600 τραυματίες στρατιώτες και εκατοντάδες αμάχους.

Ο ΟΗΕ δήλωσε την Τρίτη πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποδεχθεί «κατ΄αρχήν» την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην απομάκρυνση αμάχων που έχουν αποκλειστεί στο Αζοφστάλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ΕΕ αναζητά κοινή στρατηγική απέναντι στον ρωσικό εκβιασμό για το φυσικό αέριο

Τι δηλώνουν τοπικοί αξιωματούχοι

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στη Μόσχα ο Πούτιν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, που έφθασε σήμερα στο Κίεβο.

Η Ρωσία δεν επιτρέπει στους τραυματίες Ουκρανούς μαχητές να απομακρυνθούν από το Αζοφστάλ, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης.

Ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, είπε επίσης πως η Ρωσία δεν επιτρέπει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από την περιοχή. Είπε, όμως, ότι μόνο 370.000 κάτοικοι παραμένουν στις ελεγχόμενες από την Ουκρανία περιοχές της επαρχίας Ντονέτσκ από 1,67 εκατ. πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους στην εισβολή.

Πηγή: In.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εγκαταλείπει την ουδετερότητα η Μολδαβία-Στέλνει βοήθεια στην Ουκρανία

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικές εικόνες με σπίτια να καίγονται στην Ελλάδα-Κάνουν τα πάντα για να σωθούν πυροσβέστες και πολίτες
Συρία και Ισραήλ συμφωνούν για περαιτέρω συνομιλίες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης
Πολλαπλά πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα-Καίγονται σπίτια σε Κρυονέρι και Δροσοπηγή, ακούγονται εκρήξεις (pics)
Παριστάνουν λειτουργούς της Τράπεζας και επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες-Πώς δρουν οι επιτήδειοι
Ζητά δημόσια συγνώμη από Κυβέρνηση και παραιτήσεις Χαρτσιώτη και Παναγιώτου το Volt-«Πλήρης αποτυχία πρόληψης»
Θλίψη στην ΕΔΕΚ για τον θάνατο του Άρη Μαυροσκούφη
Εντόπισαν χειροβομβίδα σε καλοκαιρινό υποστατικό στην Αγία Νάπα-Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες (pics)
Ταυτόχρονες τρεις εστίες πυρκαγιάς στην Πάφο-Σε απόσταση 200 μέτρα η μία από την άλλη (pics)
Υφυπουργός Καινοτομίας: Το 2026 έρχεται το 112, η Κυβέρνηση εντόπισε τα προβλήματα και τις αδυναμίες
Η Χαμάς απορρίπτει τις δηλώσεις Τραμπ μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη Γάζα