Νέες καταγγελίες Κιέβου κατά Ρωσίας-«Εξαναγκάζει αμάχους να στρατολογηθούν»

Η Ουκρανία ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να μεριμνήσει για να εξασφαλιστεί η κάλυψη του «μεγάλου καταλόγου του εξοπλισμού» τον οποίο έχει ανάγκη για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι χθες Σάββατο.

Ανάμεσα στα είδη που ζήτησε το Κίεβο είναι μετρητές ραδιενέργειας, προστατευτικός εξοπλισμός, εργαλεία πληροφορικής, γεννήτριες ντίζελ και άλλα συστήματα εξασφάλισης της παροχής ενέργειας, εξήγησε.

«Θα συντονίσουμε την παράδοση της βοήθειας που θα προσφέρουν ο ΔΟΑΕ και τα κράτη μέλη του» και μέρος του εξοπλισμού που ζητήθηκε «θα παραδοθεί απευθείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», συνέχισε ο κ. Γκρόσι.

«Οι ανάγκες είναι μεγάλες και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τη σημαντική υποστήριξη που τα κράτη μέλη μας έκαναν ήδη σαφές ότι θα διαθέσουν».

Στην Ουκρανία είναι ενεργοί 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε τέσσερις εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 7 είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι δύο στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

Ο κ. Γκρόσι διευκρίνισε ότι ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει ακόμη απευθείας δεδομένα από τα συστήματά του που είναι εγκατεστημένα στο κατεστραμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ.

Ο γενικός διευθυντής και ειδικοί του ΔΟΑΕ θα επισκεφθούν τον σταθμό, που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα πρακτικά αμέσως μετά την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, προτού αποχωρήσουν την 31η Μαρτίου. Ο κ. Γκρόσι έχει υποσχεθεί ότι κατά τα τη διάρκεια της επίσκεψης θα παραδοθούν εξοπλισμός μέτρησης του επιπέδου της ραδιενέργειας και μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους στο Τσερνόμπιλ.

Η Ρωσία εξαναγκάζει άμαχους σε κατεχόμενα εδάφη να στρατολογηθούν, καταγγέλλει το Κίεβο

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι στρατολογεί εξαναγκαστικά άμαχους στα κατεχόμενα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Πέρα από τους νέους οι οποίοι στρατολογούνται παρά τη θέλησή τους, επιτάσσονται γιατροί στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια και στο Χάρκοβο, σύμφωνα με ανάρτηση των ουκρανών στρατηγών στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Υγειονομικοί αναγκάστηκαν, υπό την απειλή ότι θα εκτελούνταν σε διαφορετική περίπτωση, να προσφέρουν φροντίδες σε τραυματισμένους ρώσους στρατιωτικούς στο μέτωπο στις περιοχές Βοφτσάνκ και Χάρκοβο.

Οι ισχυρισμοί του ουκρανικού επιτελείου είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Το Κίεβο και το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας τονίζουν ότι η στρατολόγηση ουκρανών πολιτών στον ρωσικό στρατό αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συρράξεις.

Η Πολωνία έχει στείλει όπλα αξίας 1,5 δισ. ευρώ

Η Πολωνία προμήθευσε την Ουκρανία με όπλα αξίας 1,5 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Ως σήμερα, η Πολωνία έχει μεταβιβάσει στον ανατολικό μας γείτονα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας περίπου 7 δισεκ. ζλότι, δηλαδή 1,6 δισεκ. δολαρίων», είπε ο κ. Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Κρακοβία (νότια) με τον ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμίχαλ.

«Ο εξοπλισμός αυτός σώζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Ευρώπης», επιχειρηματολόγησε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, η πολωνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως εφοδίασε τον ουκρανικό στρατό με αντιαρματικούς πυραύλους, αντιαεροπορικούς πυραύλους, όλμους, πυρομαχικά, καθώς και UAVs.

40 άρματα μάχης και περίπου 60 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού συγκαταλέγονται επίσης στο υλικό που προμήθευσε η Βαρσοβία στο Κίεβο, σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ· η πολωνική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις παραδόσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Κρακοβία, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, ιδίως των μεταφορών φορτίων ουκρανικών εμπορευμάτων, προκειμένου το Κίεβο να μπορέσει να παρακάμψει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία.

Χαρακτήρισαν εξάλλου τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας «ξεκάθαρα ανεπαρκείς» και κάλεσαν για ακόμη μια φορά να επιβληθούν νέες κυρώσεις στο πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα που εξάγει η Μόσχα.

Θα αγοράσει 60 μεταγωγικά ελικόπτερα CH-47F Chinook η Γερμανία

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα αγοράσει 60 μεταγωγικά ελικόπτερα CH-47F Chinook, αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την αμερικανική βιομηχανία Boeing, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του υλικού της αεροπορίας στρατού της χώρας, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Bild am Sonntag.

Πρόκειται για μέρος της δαπάνης 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς που ανήγγειλε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα ελικόπτερα θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2025 και το 2026 και θα αντικαταστήσουν τα πεπαλαιωμένα –είχαν τεθεί σε υπηρεσία πριν από κάπου πενήντα χρόνια– CH-53G της Sikorsky, βιομηχανίας που είναι σήμερα μέρος του ομίλου της Lockheed Martin, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

Η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ θα ενημερώσει το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο για την προμήθεια μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, πάντα κατά τις πηγές της Μπιλτ.

Εξεταζόταν επίσης η εναλλακτική αγορά ελικοπτέρων CH-53K King Stallion της Λόκχιντ Μάρτιν, όμως τελικά βάρυνε το ότι το μοντέλο της Boeing είναι φθηνότερο και το ότι πολλά κράτη μέλη του NATO προτιμούν το Σινούκ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε πάντως ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη επισήμως κάποια απόφαση για την αγορά ελικοπτέρων.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές