Μήνυμα Μόσχας προς Ουκρανούς στο Azovstal-«Σηκώστε λευκές σημαίες για να φύγετε»

Η Ρωσία είναι έτοιμη να σταματήσει τις επιθέσεις και να επιτρέψει τον απεγκλωβισμό όσων βρίσκονται μέσα στο εργαστάσιο Αζοφστάλ, μετέδωσε το πρακτορείο Tass επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας και ορισμένων δυτικών χωρών ότι η Ρωσία απαγορεύει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη είναι «αβάσιμοι» μετέδωσε το TASS.

Η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους θα ξεκινήσει μόλις οι ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο εργοστάσιο, σφραγισμένο από τον ρωσικό στρατό, υψώνουν λευκές σημαίες, δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Διοίκησης Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας, Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

«Η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους θα ξεκινήσει όταν οι ουκρανικές δυνάμεις υψώσουν λευκές σημαίες σε όλη την περίμετρο ή σε ορισμένες διαδρομές που οδηγούν έξω από το Αζοφστάλ» είπε.

Ο Μιζίντσεφ είπε ότι μόλις σηκωθούν οι λευκές σημαίες σε δρόμους που οδηγούν έξω από το Αζοφστάλ, ο ρωσικός στρατός και οι δυνάμεις του Ντόνετσκ θα τερματίσουν κάθε πολεμική επιχείρηση και θα εγγυηθούν την ασφαλή έξοδο προς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, η εκκένωση μπορεί να γίνει είτε προς εδάφη που ελέγχονται από τις ουκρανικές δυνάμεις είτε προς την Ρωσία. Για όλους όσοι παραδίδονται είναι εγγυημένη η ζωή και η ασφάλεια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αυτή η «ανθρωπιστική πρωτοβουλία» ισχύει 24 ώρες το 24ωρο, συνεχίζει το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι «λεωφορεία και αυτοκίνητα», καθώς και ασθενοφόρα, είναι μόνιμα διαθέσιμα και έτοιμα «να μεταφέρουν ανθρώπους».

Μέχρι στιγμής η Ουκρανία δεν έχει δώσει απάντηση στην ρωσική πρόταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναλαμβάνει ξανά χρέη διαμεσολαβητή ο Ερντογάν-Θα μιλήσει με Πούτιν και Ζελένσκι

Αναλαμβάνει ξανά χρέη διαμεσολαβητή ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, την πρόθεσή του να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα στις επόμενες ημέρες εξέφρασε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την ελπίδα, όπως είπε, η τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει μαζί τους να οδηγήσει σε μια συνάντηση των ηγετών στην Τουρκία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει κοινό θαλάσσιο σύνορο με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Έχει φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στον ουκρανό και τον ρώσο ΥΠΕΞ στην Αττάλεια και μεταξύ διαπραγματευτών από τις δύο χώρες στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ασκεί πιέσεις και για συνάντηση των δύο προέδρων.

«Δεν έχουν εξαντληθεί οι ελπίδες μας», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ραγίζει καρδιές 31χρονη γιατρός TikToker που έφυγε από καρκίνο-«Αν βλέπετε αυτό το βίντεο έχω πεθάνει»
Ο Νετανιάχου ελπίζει πως θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους με τον Μπάιντεν
Χαμάς: Η μπάλα για ανακωχή στη Γάζα βρίσκεται πλέον εντελώς στο γήπεδο του Ισραήλ
Οι ΗΠΑ αντίθετες στον εκτοπισμό Παλαιστινίων από Γάζα επαναλαμβάνει ο Μπλίνκεν
Συζητήσεις ΟΗΕ και ΗΠΑ για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από Κύπρο στη Γάζα
Ώρα μηδέν για τη Ράφα-Ο Νετανιάχου αγνοεί τον Μπάιντεν, ξεκινά εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα
ΗΠΑ: Μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα δεν θα νικήσει τη Χαμάς
ΒΙΝΤΕΟ: Κοριτσάκι που γεννήθηκε κωφό, άκουσε για πρώτη φορά χάρη σε νέα γονιδιακή θεραπεία
To Ισραήλ θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις του Καΐρου έληξαν-Προχωρά σε επιχειρήσεις στη Ράφα
Le Figaro: Αναζωπυρώνεται η δράση των Γκρίζων Λύκων στη Γαλλία-Απειλούν βουλευτή, Αρμένιους, Έλληνες και Κούρδους