Αποφασίζουν νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής

Να θέσει όριο στις τιμές της ενέργειας, αλλά και να περιορίσει την αύξηση στις τιμές των τροφίμων, θέλει η Κομισιόν με τις προτάσεις που θα καταθέσει ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ο Aντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Κλεμέντ Μπον μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει πρόταση της Κομισιόν για κοινή αγορά φυσικού αερίου, ο κ. Σέφτσοβιτς υπενθύμισε πως οι προτάσεις θα υιοθετηθούν την Τετάρτη από το Κολέγιο των Επιτρόπων. Στόχος, σημείωσε, είναι όπως δεδομένων των μεγάλων αναταραχών στις τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας, να κατατεθούν οι καλύτερες δυνατές επιλογές ως οδηγός για τη συζήτηση των ηγετών, οι οποίοι θα δώσουν και την πολιτική κατεύθυνση.

Η βασική αρχή αυτής της προσέγγισης, σημείωσε, αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση για υποχρέωση η πληρότητα των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου να βρίσκεται στο 90% πριν από κάθε χειμερινή περίοδο, έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερη ανθεκτικότητα σε περίπτωση γεωπολιτικών αναταραχών ή ιδιαίτερα κακών καιρικών συνθηκών.

Αναφορικά με την ιδέα για από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, κατ’ ανάλογο τρόπο με την από κοινού προμήθεια εμβολίων, ο κ. Σέφτσοβιτς ανέφερε πως αντιλαμβάνεται πως υπάρχει στήριξη για αυτό και πως αναμένει πως θα υιοθετηθεί από τους ηγέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  

Η ΕΕ πρέπει «να αξιοποιήσει το τεράστιο βάρος της, το μέγεθος της οικονομίας της» προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και να βελτιώσει την αξιολόγηση πόσο φυσικό αέριο χρειάζεται η Ευρώπη ανά πάσα στιγμή, μέσω μιας κοινής ομάδας δράσης. Χρειάζεται «συνεργασία, συντονισμός και όχι ανταγωνισμός μεταξύ μας», τόνισε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων κυρώσεων, ο κ. Μπον επεσήμανε ότι η συμφωνία που υπήρχε μεταξύ των 27, όπως μεταφέρθηκε και από τον Γάλλο Πρόεδρο, ήταν πως αν η Ρωσία δεν επιδείξει διάθεση προώθησης της ειρήνης θα πρέπει να ενισχυθούν οι κυρώσεις. Δεδομένης αυτής της αρχής, εκτίμησε, λόγω του ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι αύξηση των επιθέσεων της Ρωσίας, υπάρχει η πιθανότητα για λήψη επιπρόσθετων κυρώσεων.

Στις δηλώσεις του κατά την συνέντευξη Τύπου ο κ. Σέφτσοβιτς ενημέρωσε πως η Κομισιόν θα προχωρήσει σε προτάσεις για τρία θέματα και ειδικότερα για τη στήριξη προς τους πρόσφυγες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ασφάλεια της προμήθειας τροφίμων και των τιμών των τροφίμων, και την ενεργειακή ασφάλεια.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως μέχρι σήμερα 3,4 εκατομμύρια πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν φύγει από την Ουκρανία για να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Πρόκειται για ροή προσφύγων με «χωρίς προηγούμενο ταχύτητα και κλίμακα» σημείωσε, προσθέτοντας πως ένα παιδί φτάνει στην ΕΕ από την Ουκρανία κάθε δευτερόλεπτο.

Στις προτάσεις της Κομισιόν για το προσφυγικό, πρόσθεσε, περιλαμβάνεται η αύξηση της εμπλοκής της FRONTEX Europol και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, καθώς και διευκολύνσεις για τα κράτη μέλη για αξιοποίηση κονδυλίων προς την κατεύθυνση της στήριξης προσφύγων.

Όσον αφορά την προμήθεια τροφίμων, ο κ. Σέφτσοβιτς ανέφερε πως θα κατατεθούν προτάσεις για μέτρα που αφορούν τη συγκράτηση των τιμών των τροφίμων και τον περιορισμό των διαταραχών στις αλυσίδες παραγωγής, αλλά και γενικότερα για την ανθεκτικότητα και την αυτονομία των συστημάτων παραγωγής τροφίμων στην ΕΕ.

Σε σχέση με την ενέργεια, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε πως πέρα από τις προτάσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, θα υπάρξουν προτάσεις που αφορούν τις εξαρτήσεις της ΕΕ και για πρώτες ύλες για τη βιομηχανία.

Μιλώντας εκ μέρους της Γαλλικής Προεδρίας, ο Κλεμέντ Μπον ανέφερε πως οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων προετοίμασαν ακόμα τη συζήτηση που θα έχουν οι ηγέτες για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής με την Κίνα την 1η Απριλίου.

Όπως είπε, η σύνοδος αυτή θα αποτελέσει ευκαιρία για την ΕΕ να ζητήσει από την Κίνα να δεσμευτεί να εργαστεί για την επαναφορά της ειρήνης.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν ακόμα την κατάσταση στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το πώς μπορεί να αποτραπεί η Ρωσία από το να εκμεταλλευτεί την αστάθεια στη χώρα.

Ο κ. Μπον αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση που έγινε για τη συνέχεια της διαδικασίας της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης μετά την ολοκλήρωση των ολομελειών στις 25 - 26 Μαρτίου, 8 - 9 Απριλίου και 29 - 30 Απριλίου.

Ερωτηθείς για τις ενδείξεις πως η Βουλγαρία και η Βόρειος Μακεδονία βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε άρση του βέτο της Σόφιας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια, ο κ. Μπον περιορίστηκε να αναφέρει πως υπάρχουν θετικά σημάδια, αλλά πρόσθεσε πως θα ήταν πρόωρο να πει κάτι περισσότερο όσον αφορά ημερομηνίες και για το αν οι ενταξιακές της Βορείου Μακεδονίας μπορούν να ξεκινήσουν πριν το τέλος της Γαλλικής Προεδρίας τον Ιούλιο.

Πηγή: KYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζαχάροβα: Η Δύση διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία
Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς-«Απαντήστε σε μια εβδομάδα στην πρόταση εκεχειρίας ή εισβάλουμε στη Ράφα»
Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»
Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο από ελεγχόμενους από Ρωσία
Νέο θρίλερ με πληροφοριοδότη κατά της Boieng-Πέθανε μετά από μυστηριώδη λοίμωξη
Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν
Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα