Πανικός στο Βέλγιο-Χιλιάδες πολίτες στα φαρμακεία για ιώδιο στο φόβο πυρηνικής επίθεσης

Τη Δευτέρα, σχεδόν 30,000 Βέλγοι πολίτες πήγαν στο φαρμακείο για να προμηθευτούν δωρεάν δισκία ιωδίου, μετά από αναφορές για συγκρούσεις κοντά στο Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία και τις ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών. Οι αρχές τονίζουν ότι τα δισκία δεν πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά, σε καμία περίπτωση, ή με πρωτοβουλία των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΔΩ

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Brussel Times, συνολικά 32,483 πακέτα δισκία ιωδίου διανεμήθηκαν μέσα σε μία μέρα, ο τρίτος μεγαλύτερος αριθμός από την ημέρα που άρχισαν οι μετρήσεις το 2018, όταν η Κυβέρνηση ξεκίνησε διαφωτιστική καμπάνια για τα ρίσκα των πυρηνικών επιθέσεων και διέθεσε τα χάπια ιωδίου στα φαρμακεία δωρεάν.

«Πέρσι παραδώσαμε εννέα δόσεις δισκίων ιωδίου μέσα, όλη τη χρονιά», αναφέρει ο Tom Philips, ένας φαρμακοποιός από το Holsbeek. «Σήμερα και μόνο, παρέδωσαν 23 δόσεις».

Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τον Πυρηνικό Έλεγχο (FANC) σημείωσε πως «η παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία, δεν απαιτεί την χρήση δισκίων ιωδίου. Είναι ακόμη διαθέσιμα στα φαρμακεία, αλλά δεν είναι απαραίτητα σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση. Η χρήση του ιωδίου πρέπει να γίνεται μόνο μετά από οδηγίες από τις Αρχές».

Όταν έγιναν γνωστά στο Βέλγιο, τα νέα ότι υπάρχουν συγκρούσεις κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία, την περασμένη Πέμπτη, ξεκίνησε ο πανικός για να προμηθευτούν τις ταμπλέτες ιωδίου, ανέφερε ο Michael Storme στο Βελγικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκ μέρους του συνδέσμου φαρμακοποιών της χώρας.

Τότε, την Κυριακή ήρθαν τα νέα ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε θέσει σε ετοιμότητα τα πυρηνικά όπλα, προκάλεσε νέο κύμα πανικού στα φαρμακεία.

Η τελευταία φορά που οι Βέλγοι πολίτες κατέκλυσαν τα φαρμακεία, για να παραλάβουν τα δωρεάν δισκάκια ιωδίου, πηγαίνει πίσω στο 2018, όταν η Κυβέρνηση ξεκίνησε μία διαφωτιστική καμπάνια για τους κινδύνους σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Πώς δουλεύουν τα δισκία ιωδίου

Σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης, είναι πιθανό να απελευθερωθεί ραδιενεργό ιώδιο, το οποίο μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω των αεραγωγών ή μολυσμένου φαγητού. Ο θυροειδής αδένας αποθηκεύει το ιώδιο μέχρι να κορεστεί με αυτό και τότε θα προκαλεί ακτινοβολία «από μέσα».

Λαμβάνοντας σταθερό ή μη ραδιενεργό ιώδιο, όπως τα δισκία που διατίθενται στα φαρμακεία του Βελγίου, την κατάλληλη στιγμή, διασφαλίζεται ότι ο θυροειδής αδένας είναι ήδη κορεσμένος και εμποδίζει την απορρόφηση ραδιενεργού ιωδίου, αναφέρει η FANC.

«Τα δισκία ιωδίου είναι φάρμακα. Δεν πρέπει να λαμβάνονται κατά πρωτοβουλία των πολιτών αλλά να περιμένουν τις οδηγίες της Κυβέρνησης», αναφέρει η Ομοσπονδία, προσθέτοντας πως η λήψη των δισκίων πρέπει να συνοδεύεται με την αναζήτηση καταφυγίου.

Ανάλογα με την ηλικία των ατόμων, η χορήγηση των δισκίων είναι διαφορετική, αναφέρεται στις οδηγίες χρήσης, στα κουτιά των δισκίων. Αρχικά, τα δισκία ιωδίου πρέπει να χορηγούνται μία φορά: την ημέρα που προτείνεται.

Οι πολίτες άνω των 40 και άτομα με θυροειδή ή/και με καρδιακά νοσήματα ή αυτοί που είναι υπερευαίσθητοι στο ιώδιο, απαιτείται να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους ιατρό ή κάποιο ειδικό πριν την χρήση, για να συζητήσουν τις πιθανές παρενέργειες της χρήσης αυτών των δισκίων, καθώς μπορεί να είναι τοξικά για εκείνους.

Τα δισκία ιωδίου χορηγούνται σε πακέτα δέκα χαπιών, αρκετά για μία οικογένεια των τεσσάρων ατόμων. Αν φυλαχτούν σωστά, τα δισκία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 10-15 χρόνια μετά την ημερομηνία παραγωγής τους, όπως αναγράφεται στο πακέτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
Στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια ο Σι Τζινπίνγκ-Κρίσιμες επαφές με Μακρόν για τις σχέσεις ΕΕ με Κίνα
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
Λουκέτο στο Al Jazeera αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ
Ένα ζευγάρι και το παιδί τους σκοτώθηκαν από πλήγμα στο νότιο Λίβανο
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Επίθεση με ρουκέτες της Ρωσίας στην Ουκρανία-Δύο νεκροί και έξι τραυματίες