Κατέλαβαν ή όχι τη Χερσώνα οι Ρώσοι;-Η σημασία της για την προέλασή τους

Αυξάνονται οι πληροφορίες που από τα ξημερώματα της Τετάρτης κάνουν λόγο για κατάληψη της Χερσώνας από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ το πρωί ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε πως θα χρειαστεί ένα θαύμα για να μην συμβεί αυτό.

Εάν τελικά επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές, θα πρόκειται για μία σημαντική νίκη του ρωσικού στρατού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ 

Η 300.000 κατοίκων πόλη, θα είναι η μεγαλύτερη που έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων και θα έχει πολύ μεγάλη στρατηγική σημασία, όσο τα ρωσικά στρατεύματα θέλουν να συνεχίσουν την προέλασή του προς την ενδοχώρα και δυτικά προς την Οδησσό, το έτερο μεγάλο λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

 

Η Χερσώνα, αναφέρει το BBC, σημαντικό λιμάνι από μόνη της, αποτελεί και κύρια πηγή νερού, μετά το φράγμα που έχτισε η Ουκρανία, στο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας, αφού η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο. Συνέπεια, ο αποκλεισμός της Κριμαίας, από την πρόσβαση σε φρέσκο νερό, με την κατάληψη της Χερσώνας να λύνει το πρόβλημα υδροδότησης της προσαρτημένης χερσονήσου.

Έτσι, η κατάληψη της Χερσώνας, μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής, καθιστώντας ευκολότερο τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στρατού κατά την προέλασή του, τόσο προς Βορρά, όσο και δυτικά. Το πόσο θέλει να προωθηθεί ο ρωσικός στρατός, παραμένει ένα ζήτημα που μένει να αποδειχθεί.

Τι συμβαίνει με τη Χερσώνα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες ώρες.

"Μονάδες του ρωσικού στρατού έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους την περιφερειακή πρωτεύουσα της Χερσώνας", δήλωσε ο εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολιχάγεφ είχε δηλώσει ότι η περιοχή εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.

"Είμαστε ακόμη Ουκρανία. Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε", σημείωσε στον λογαριασμό του στο Facebook.

"Σήμερα θα προσπαθήσω να βρω λύσεις για την περισυλλογή των νεκρών, για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της παροχής αερίου, της υδροδότησης, της θέρμανσης στα μέρη όπου αυτή έχει διακοπεί. Αλλά σας προειδοποιώ: το να επιτευχθεί αυτό σήμερα, θα ήταν ένα θαύμα", συνέχισε.

Η πόλη και η περιφέρειά της έχουν υποστεί τις τελευταίες ώρες σφοδρούς βομβαρδισμούς. Η περιοχή της Χερσώνας, η οποία συνορεύει με την Κριμαία, δέχθηκε επίθεση από την αρχή της ρωσικής εισβολής την αυγή της 24ης Φεβρουαρίου.

Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταλάβει άλλο σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας, αυτό του Μπερντιάνσκ, και επιτίθεται αυτήν την ώρα σε αυτό της Μαριούπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναμένονται οικονομικά οφέλη 6,7 εώς 11,1 δισ. ευρώ για το Παρίσι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ο Ζελένσκι προτρέπει τη Δύση να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων
Μπλίνκεν: Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για όσα κατέστρεψε στην Ουκρανία
Πέθανε η βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας Άλις Μανρό
Απορρίπτει τις κατηγορίες του Ισραήλ για την Ράφα η Αίγυπτος
«Εργοστάσιο» ακροδεξιών τρολ ξεσκεπάστηκε στη Σουηδία-Δημιουργούσαν ψευδείς δηλώσεις με ΑΙ
Ο πρωτοστάτης των διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια είναι βαθύπλουτος γόνος
Η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις σε Ρώσο πολίτη και τρεις εταιρείες για παράκαμψη των κυρώσεων
Το Ισραήλ δηλώνει ότι η Αίγυπτος πρέπει να ανοίξει ξανά το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έτσι στήθηκε η κινηματογραφική απόδραση του «Μύγα»-Σε κατάσταση συναγερμού η Γαλλία