Βάζει όρο ο Ζελένσκι-«Να σταματήσει ο βομβαρδισμός πριν από τις συνομιλίες»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζει ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας, προτού ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, αναφέρει το Reuters.

Θέτοντας τους όρους του για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε σε Reuters και CNN: «Είναι αναγκαίο τουλάχιστον (η Ρωσία) να σταματήσει να βομβαρδίζει ανθρώπους. Απλά, ας σταματήσει τους βομβαρδισμούς και μετά να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο 44χρονος ουκρανός πρόεδρος ήταν αξύριστος και φορούσε ένα απλό χακί μπλουζάκι, παντελόνι και στρατιωτικά άρβυλα για τη συνέντευξη, η οποία έλαβε χώρα σε ένα κυβερνητικό συγκρότημα που ήταν φρουρούμενο από ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική αεροπορία. Επέμεινε, μάλιστα, ότι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα ήταν ένα προληπτικό μέτρο και δεν θα είχε σκοπό να «σύρει» τη συμμαχία του ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν του μετέφερε προσωπικά ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για ένα τέτοιο μέτρο».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ζελένσκι κάλεσε τον Μπάιντεν να «σταματήσουμε τον Ρώσο επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό».

«Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του.

Aπό την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τη συνομιλία των δύο ηγετών, ανέφερε πως «ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν σήμερα για την κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων σε τοποθεσίες με άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών και ο βομβαρδισμός, νωρίτερα σήμερα, κοντά στο Μπάμπι Γιαρ, τοποθεσία που είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τις εκτελέσεις Εβραίων στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία -- αμυντική, οικονομική και ανθρωπιστική.

Σημειώνεται ότι, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να επαναρχίσουν την Τετάρτη. Διακόπηκαν μετά από αρκετές ώρες χθες, καθώς οι αντιπροσωπείες του Κιέβου και της Μόσχας έπρεπε να μεταβούν στις πρωτεύουσές τους για να μεταφέρουν τα όσα συζητήθηκαν και να επανέλθουν.

Η Ουκρανία αναλύει τα αποτελέσματα των χθεσινών συνομιλιών με την Ρωσία και διαμορφώνει την θέση της για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών, ωστόσο δεν προτίθεται να δεχθεί οποιαδήποτε τελεσίγραφα του Κρεμλίνου, δήλωσε, πάντως, κατά την διάρκεια on-line ενημέρωσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Αυτή τη στιγμή, αναλύουμε τα όσα συνέβησαν χθες, τα ζητήματα που έθεσαν. Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί πλήρως με όλες τις παραμικρές λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που είχαμε χθες. Θα προσδιορίσουμε την στάση μας και τότε, θα ετοιμαστούμε, σε περίπτωση που είναι αναγκαίο, για την νέα συνάντηση», ανέφερε. 

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, η ουκρανική πλευρά θεωρεί ότι μια τέτοια συνάντηση πρέπει να γίνει, επειδή η Ουκρανία πιστεύει στη διπλωματία και είναι έτοιμη για τη διπλωματική επίλυση της στρατιωτικής διένεξης.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας υπογράμμισε ότι δεν θα δεχθεί κανένα τελεσίγραφο. «Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πάμε στις συνομιλίες, αν η Ρωσική Ομοσπονδία σχεδιάζει να ανακοινώσει σ’ αυτές τα δικά της τελεσίγραφα. Οι συνομιλίες είναι συνομιλίες, και εμείς θα συζητήσουμε και θα αναζητήσουμε λύσεις. Αλλά δεν θα εκπληρώσουμε τα ρωσικά τελεσίγραφα και τα καπρίτσια» υπογράμμισε ο Κουλέμπα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σχολιάζοντας τις συνομιλίες μεταξύ της ουκρανικής και ρωσικής αντιπροσωπείας, είχε δηλώσει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο αποτέλεσμα το οποίο θα θέλαμε να έχουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

  •  

Δειτε Επισης

Εκφορτώνονται οι πρώτες εκατοντάδες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου
Politico: Κουράζουν τους συμμάχους τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν με τη Μόσχα
Ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται επειδή η Δύση του απαγορεύει να πλήξει με τα όπλα της την επικράτεια της Ρωσίας
Εμπορικό πλοίο υπέστη «ελαφριά» ζημιά όταν χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι