Αυστηρές προειδοποιήσεις Ε.Ε. στη Ρωσία-Απαντά με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα

Η ΕΕ θα απαντήσει άμεσα στις τελευταίες παραβιάσεις με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, που θα συμπεριλάβουν όλες τις οικονομικές σχέσεις με τις περιοχές της Ουκρανίας που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση της χώρας, ενώ θα προσδιορίσει επίσης άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνα για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ. Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ σημειώνει:

«Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά την απόφαση του Προέδρου Πούτιν να αναγνωρίσει τις μη κυβερνητικές περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες και την απόφαση που ακολούθησε να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε αυτές τις περιοχές. Αυτή η παράνομη πράξη υπονομεύει περαιτέρω την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, της Τελικής  Πράξης του Ελσίνκι, του Χάρτη του Παρισιού και του Μνημονίου της Βουδαπέστης.

«Ως χώρα που έχει υπογράψει τις συμφωνίες του Μινσκ, η Ρωσία έχει σαφή και άμεση ευθύνη να εργαστεί για την εξεύρεση ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης σύμφωνα με αυτές τις αρχές. Με την απόφαση να αναγνωρίσει τη μη ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας ως 'ανεξάρτητα κράτη', η Ρωσία παραβιάζει σαφώς τις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες προβλέπουν την πλήρη επιστροφή αυτών των περιοχών στον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Ως εκ τούτου, η Ρωσία παραβιάζει τη δέσμευσή της να εργαστεί στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής για την εξεύρεση ειρηνικής διευθέτησης αυτής της σύγκρουσης, δέσμευση που έχει επαναλάβει επανειλημμένα, μεταξύ των οποίων και πολύ πρόσφατα. Παραβιάζει επίσης το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο απαιτεί πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ.

«Προτρέπουμε τη Ρωσία, ως συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, να ανακαλέσει την αναγνώριση, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να επιστρέψει στις συζητήσεις στο πλαίσιο του σχήματος της ορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής. Καλούμε τα άλλα κράτη να μην ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει αυτή τη διακηρυγμένη ανεξαρτησία.

«Η ΕΕ θα απαντήσει άμεσα σε αυτές τις τελευταίες παραβιάσεις με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων όλων των οικονομικών σχέσεων με τις μη κυβερνητικές ελεγχόμενες περιοχές, ενώ θα προσδιορίσει επίσης άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνα για την υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, σε συντονισμό με τους συνεργάτες μας.

«Προειδοποιούμε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει τα πρόσφατα υπογραφέντα σύμφωνα με τις αυτοαποκαλούμενες «δημοκρατίες» ως πρόσχημα για τη λήψη περαιτέρω στρατιωτικών μέτρων κατά της Ουκρανίας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να εγκρίνει ταχέως ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις.

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να ενισχύσει τις πολιτικές και οικονομικές της σχέσεις με την Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με νωρίτερη ανακοίνωση των Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ, η δέσμη κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνει προτάσεις, για στοχοποίηση όσων συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση, για στοχοποίηση τραπεζών που χρηματοδοτούν τις ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις στα εν λόγω εδάφη, να στοχοποιηθεί η δυνατότητα του ρωσικού κράτους και της ρωσικής κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, ώστε να περιοριστεί η χρηματοδότηση των κλιμακούμενων και επιθετικών πολιτικών» και «να στοχεύσει το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ, για να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι θα αισθανθούν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών τους ενεργειών».

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Δύο νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο
ΒΙΝΤΕΟ: Έκλεψε κρασιά αξίας 24.000 λιρών από κελάρι εστιατορίου στο Λονδίνο-Το διέρρηξε τρεις φορές
Πυροβολισμοί έξω από καζίνο στη Νεβάδα-Αναφορές για θύματα, συνελήφθη ο δράστης
ΒΙΝΤΕΟ: Πανικός σε πτήση-Επιβάτης φώναζε ότι έχει βόμβα και ακινητοποιήθηκε από επιβάτες
«Η Ευρώπη υποχώρησε για να διασωθεί»-Γιατί συμφώνησε με τον Τραμπ δασμούς 15%
Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Temu-«Ψηλός ο κίνδυνος για διάδοση παράνομων προϊόντων»
Νετανιάχου: Δεν υπάρχει λιμός στη Γάζα είναι κραυγαλέο ψέμα, η Χαμάς κλέβει την ανθρωπιστική βοήθεια
Η ρωσική Aeroflot υπέστη βλάβη στα πληροφοριακά της συστήματα-Χάκερς ανέλαβαν την ευθύνη
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε αγορά τροφίμων στην Μπανγκόκ-Ένοπλος άνοιξε πυρ και σκότωσε πέντε ανθρώπους
Οκτώ οι τραυματίες στο Κίεβο από ρωσική επιδρομή-Ανάμεσά τους παιδί τριών ετών