Δευτέρα 17 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Αυτό είναι το σχέδιο που θα εφαρμοστεί όταν πεθάνει η Βασίλισσα Ελισάβετ

  24/11/2021 10:34
Αυτό είναι το σχέδιο που θα εφαρμοστεί όταν πεθάνει η Βασίλισσα Ελισάβετ

Αυτό είναι το σχέδιο που θα εφαρμοστεί όταν πεθάνει η Βασίλισσα Ελισάβετ

  24/11/2021 10:34

Η βασίλισσα Ελισάβετ, πρόσφατα, παρέστη στη διπλή βάπτιση του εννιά μηνών Όγκοστ, γιου της πριγκίπισσας Ευγενίας και του Τζακ Μπρούκσμπανκ και του οκτώ μηνών Λούκας, γιου της Ζάρα και του Μάικλ Τίνταλ. Η 95χρονη μονάρχης φαινόταν χλωμή και καταβεβλημένη στα βαφτίσια, ενώ η κατάσταση της υγείας της έχει πυροδοτήσει σενάρια για τη διαδοχή της.    

Τον περασμένο μήνα, η γηραιότερη βασιλεύουσα μονάρχης πέρασε μια νύχτα στο νοσοκομείο και ακύρωσε δύο ταξίδια, ένα στη βόρεια Ιρλανδία και ένα στην COP26, τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη, κατόπιν εντολής των ιατρών της. Παράλληλα, στις αρχές Οκτωβρίου είχε εμφανιστεί με μπαστούνι και με εμφανή δυσκολία στην κίνησή της. Είχαν περάσει δεκαεπτά χρόνια από τότε που είχε εμφανιστεί ξανά με μπαστούνι και αυτό είχε γίνει τότε, επειδή είχε κάνει μία επέμβαση στο δεξί της γόνατο. Τώρα, οι γιατροί την έχουν συμβουλέψει να ξεκουραστεί και ν' αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις. Της έχουν ζητήσει, επίσης, να κόψει το ποτό και να εγκαταλείψει την αγαπημένη της ιππασία, ενώ της απαγορεύτηκε ακόμα να βγάζει βόλτα και τα δύο σκυλιά της. 

Άτομα από το Μπάκιγχαμ ισχυρίζονται ό,τι τα πράγματα είναι αρκετά χειρότερα απ' ότι έχει ανακοινώσει το Παλάτι. Μερικοί, μάλιστα, παρατηρούν πως μετά το θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, η κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί. Εδώ και χρόνια, πάντως, γίνονται πρόβες για το πώς θ' αντιδράσει η κυβέρνηση, o Τύπος και γενικά ολόκληρη η χώρα, όταν η βασίλισσα πεθάνει. 

Για πρώτη φορά, το 2018, οι υπουργοί της Βρετανίας είχαν την επίβλεψη των σχεδιασμών για το τι θα συμβεί, όταν πεθάνει η βασίλισσα, καθώς πραγματοποιήθηκε μυστική άσκηση στο Whitehall. Η διαδικασία αυτή ονομάστηκε «Castle Dove» και το σχέδιο, αναφορικά με το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση και η χώρα, όταν η ίδια φύγει από τη ζωή, ονομάζεται «London Bridge» και έχει μία σειρά από συγκεκριμένα βήματα.  

«Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ θ' ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους του Μπάκιγχαμ με τη φράση «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» -αν και πιστεύεται ότι έχει πλέον βρεθεί νέα συνθηματική φράση- και πρώτος θα ενημερωθεί ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, θα πληροφορηθούν όλες οι κυβερνήσεις της Κοινοπολιτείας, κατόπιν θα γνωστοποιηθεί σε ηγέτες κρατών και θ' ανακοινωθεί δημοσίως. Ένας υπάλληλος του Μπάκιγχαμ, ντυμένος με ρούχα πένθους, θα τοιχοκολλήσει την είδηση στις πόρτες του Παλατιού. 

Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας θα μαυρίσει, όπως και οι λογαριασμοί που διατηρεί σε Twitter, Facebook και Instagram και όλες οι αναρτήσεις θα σταματήσουν, πλην αυτών που έχουν συμφωνηθεί. Κάθε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα από κυβερνητικούς λογαριασμούς και υπουργικούς θα πρέπει να έχει την έγκριση επικοινωνιολόγου, ενώ καμία δημόσια δήλωση δεν επιτρέπεται μέχρι να μιλήσει ο πρωθυπουργός, πιθανώς από την Ντάουνινγκ Στριτ. Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, θα συνεδριάσει το αρμόδιο συμβούλιο για ν' ανακηρύξει τον νέο βασιλιά. 

Η χώρα θα βυθιστεί σε πένθος για δώδεκα μέρες

Όλα τα παραπάνω αφορούν λίγο - πολύ το εθιμοτυπικό, αλλά υπάρχει και το εντελώς πρακτικό κομμάτι. Όταν η μονάρχης αφήσει την τελευταία της πνοή, για δώδεκα μέρες, η χώρα θα βυθιστεί σε πένθος. Τράπεζες και χρηματιστήριο θα κλείσουν και ουσιαστικά η χώρα σχεδόν θα παραλύσει, αφού σχεδόν κανένας δεν θα πηγαίνει στη δουλειά. Ειδικά, την ημέρα της κηδείας, η απώλεια στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) θα είναι μεταξύ του 1,2 και 6 δισεκατομμυρίων λιρών, χώρια το κόστος των εκδηλώσεων και της κηδείας.

Επίσης, θα υπάρχουν αρκετές αλλαγές, όταν πεθάνει η βασίλισσα και τη διαδεχθεί ο Κάρολος, όπως για παράδειγμα, ν' αλλαχθούν οι στίχοι του εθνικού ύμνου της Μεγάλης Βρετανίας και από «Queen» να γίνει ξανά σε «King». Η σορός της θα παραμείνει σε λαϊκό προσκύνημα στο Westminster Hall για τρεις μέρες, ενώ η κηδεία της θα γίνει δώδεκα μέρες, μετά το θάνατό της. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες μέσα σε δέκα λεπτά, για ν' αποφύγουν ένα κύμα δημόσιας οργής. Το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη ειδοποιηθεί ότι το Λονδίνο θα είναι γεμάτο, για πρώτη φορά τόσο πολύ στην ιστορία του, με τρένα και λεωφορεία γεμάτα με ανθρώπους που θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα για να θρηνήσουν τη βασίλισσα, ενώ γεμάτα θα είναι τα ξενοδοχεία και όλα τα καταλύματα.

Το BBC κάνει συχνά απροειδοποίητα δοκιμαστικά, ώστε να βελτιώσουν οι δημοσιογράφοι την ετοιμότητά τους. Τον Ιούνιο του 2015, βέβαια, από υπερβάλλοντα ζήλο μάλλον το παράκαναν, καθώς με ένα άκυρο tweet, κατά τη διάρκεια μίας πρόβας νεκρολογιών, πέθαναν τη βασίλισσα, προκαλώντας εθνικό αλλά και διεθνή αναβρασμό. Στον χαμό που ακολούθησε, αποκαλύφτηκε πως εντελώς συμπωματικά η βασίλισσα ήταν στο νοσοκομείο για το καθιερωμένο της τσεκ απ.  

Πηγή: Έθνος 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας