Σαφείς κόκκινες γραμμές της ΕΕ στη διαχείριση των μεταναστών ζητά ο Eπικεφαλής της Frontex

O επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri βλέπει το θέμα με τους μετανάστες στα σύνορα με τη Λευκορωσία ως μια υβριδική απειλή και ζητά σαφείς κόκκινες γραμμές της ΕΕ στη διαχείριση των μεταναστών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Welt.

Ο κ. Leggeri εκφράζει την άποψη ότι οι ενέργειες του καθεστώτος της Λευκορωσίας στα σύνορα με την Πολωνία συνιστούν επίθεση στην ΕΕ και υπογραμμίζει ότι η απουσία μιας κοινής γραμμής της ΕΕ στο μεταναστευτικό έχει αρνητικές επιπτώσεις στα εξωτερικά της σύνορα. 

Όπως λέει χαρακτηριστικά,  πολλά κράτη-μέλη θέλουν να εγκαταστήσουν φράχτη στα σύνορά τους, όπως κάνει αυτή τη στιγμή η Πολωνία ή όπως έχει ήδη κάνει η Βουλγαρία στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά και η Ελλάδα.

«Αν τα κράτη-μέλη θέλουν να φτιάξουν φράχτη, τότε μπορούν να το κάνουν, η Frontex δεν είναι σε θέση να το σχολιάσει αυτό», δηλώνει στην εφημέρίδα ο κ. Leggeri, ο οποίος στη συνέχεια τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, έχει δημιουργήσει μια «τεχνητή» μετακίνηση μεταναστών στα σύνορα της Λευκορωσίας με την ΕΕ, κάτι που συνιστά υβριδική απειλή, μια διατύπωση που από τον Φεβρουάριο του 2020 χρησιμοποιεί επανειλημμένα και η Ελλάδα ως προς την Τουρκία, αν και η κατάσταση εκεί είναι διαφορετική, γιατί, όπως εξηγεί ο ίδιος, σε αυτή την περίπτωση η μεταναστευτική οδός περνά ούτως ή άλλως από την Τουρκία και δεν είναι τεχνητή. 

Ο Fabrice Legger επισημαίνει στη συνέχεια ότι υπάρχουν νομικά ζητήματα που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, όπως το πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν παραβιάζονται και πώς αυτό δεν αντιτίθεται στο δικαίωμα όσων χρήζουν προστασίας να λάβουν άσυλο, καθώς και το υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί η Frontex να επιχειρήσει εκεί όπου υπάρχει μια υβριδική απειλή. 

Σχολιάζοντας τις αναφορές διαφόρων ΜΜΕ ότι η Frontex επιτρέπει να γίνονται pushbacks στο Αιγαίο, χωρίς να παρεμβαίνει, ο κ. Leggeri υπογραμμίζει ότι όταν υπάρχουν υποψίες περί παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, η Υπηρεσία τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν και ήδη έχουν διεξαχθεί δύο έρευνες για τέτοιες υποθέσεις, μία από το διοικητικό συμβούλιο της Frontex και μία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τις οποίες προέκυψε, όπως λέει, ότι οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας δεν είχαν εμπλοκή σε παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων. Επισημαίνει, δε, ότι το αργότερο στις αρχές του 2022 θα έχουν καλυφθεί 20 νέες θέσεις για παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Περαιτέρω σημειώνει ότι το 2021 αυξήθηκαν κατά 70% οι ροές παράνομων μεταναστών στην ΕΕ και μάλιστα μέσα σε έναν χρόνο διπλασιάστηκε ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ από τη βασική μεταναστευτική οδό της Μεσογείου, δηλαδή πρωτίστως από τη Λιβύη και την Τυνησία προς την Ιταλία, όπου και βρίσκεται πλέον το επίκεντρο του μεταναστευτικού προβλήματος. Σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν, ο κ. Leggeri επισημαίνει ότι πράγματι αναμένεται τέτοια μετακίνηση Αφγανών προς την ΕΕ, ως επί το πλείστον όμως πρόκειται για Αφγανούς που ήδη ζουν στο εξωτερικό, ενώ τονίζει ότι δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης στο Αφγανιστάν, είναι σαφές ότι δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στη χώρα τους. 

Η δημοσιογράφος ζητά από τον επικεφαλής της Frontex να σχολιάσει αν η ΕΕ είναι εξαρτημένη από τις τρίτες χώρες, όπως διεφάνη το 2020 στην περίπτωση της Τουρκίας που εκβίαζε την Ένωση στέλνοντας μετανάστες στα σύνορα, δεδομένου ότι με την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ουσιαστικά δόθηκε στην Άγκυρα  η δυνατότητα ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ο κ. Leggeri τονίζει ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να αποδείξει ότι είναι ανεξάρτητη και ότι έχει την ικανότητα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, ενώ προσθέτει, τέλος, ότι η ΕΕ χρειάζεται μια κοινή μεταναστευτική πολιτική και ενιαίες διαδικασίες παροχής ασύλου, καθώς, όπως έχει διαπιστώσει η Frontex, όταν αυτές δεν υπάρχουν, είναι αρνητικές οι επιπτώσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Δειτε Επισης

Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων
Καθυστερεί ο τουρκικός ανθρωπιστικός στολίσκος προς Γάζα
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα