Καταδικάζουν τη φυλάκιση στελεχών της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την "επαίσχυντη καταδίκη" των Λευκορώσων στελεχών της αντιπολίτευσης Μαρίας Κολεσνικάβα και Μαξίμ Ζνακ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Η κ. Κολεσνικάβα, αποδέκτης του φετινού Διεθνούς Βραβείου Women of Courage, καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξη για τη δημόσια υποστήριξή της στους υποψηφίους που αμφισβήτησαν την 26χρονη διακυβέρνηση του Αλιαξάντρ Λουκασένκο. Ο κ. Ζνακ, ο οποίος συμμετείχε ειρηνικά στη διαδικασία της πολιτικής εκστρατείας, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης. Και οι δύο είχαν προφυλακιστεί για σχεδόν έναν χρόνο.

Δυστυχώς, αυτές οι καταδικαστικές αποφάσεις είναι η απόδειξη της πλήρους αδιαφορίας του καθεστώτος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του λαού της Λευκορωσίας, είπε ο κ. Μπλίνκεν. Η κ. Κολεσνικάβα και ο κ. Ζνακ άξιζαν μια δίκαιη δίκη την οποία δεν έλαβαν, πρόσθεσε. Ως κράτος μέλος του ΟΑΣΕ, η Λευκορωσία δεσμεύτηκε να σέβεται το δικαίωμα των πολιτών για δίκαιη δίκη από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο, καθώς και τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης, συμπλήρωσε ο Υπουργός. "Η Αμερική στέκεται μαζί με τους εταίρους της και στηρίζει τα Συνταγματικά δικαιώματα των Λευκορώσων. Στις 9 Αυγούστου, εκδώσαμε ένα Εκτελεστικό Διάταγμα που θεωρεί το καθεστώς του Λουκασένκο υπεύθυνο για τη διατάραξη της δημοκρατίας και τη μη τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαφθορά", είπε.

Τέλος, ο κ. Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για τερματισμό κάθε καταστολής και παρεμπόδισης της άσκησης των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού της Λευκορωσίας και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της κ. Κολεσνικάβα και του κ. Ζνακ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν
Είκοσι πέντε τόνοι χασίς βρέθηκαν σε φορτηγό με πεπόνια με προορισμό τη Γαλλία
Υπέρ μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης εντός 2025 ο Γάλλος ΥΠΑΜ
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αυστηροποίηση των ελέγχων για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα στο Ιράν