Βάζει σε... απομόνωση τη Λευκορωσία η ΕΕ-Οι κυρώσεις που αποφάσισαν οι «27»

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υιοθέτησαν ομόφωνα συμπεράσματα με τα οποία δίνουν εντολή για επιπλέον κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας μετά το  συμβάν της εκτροπής της πτήσης της Ryanair  Αθήνα - Βίλνιους στο Μίνσκ, για να συλληφθεί δημοσιογράφος από το καθεστώς Λουκασένκο.

Σύμφωνα με το ομόφωνο ψήφισμα των 27, απαγορεύεται η χρήση του εναέριου χώρου της Ευρώπης αλλά και των αεροδρομίων από λευκορωσικούς αερομεταφορείς, ενώ καλεί τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία.

Παράλληλα το Συμβούλιο ζητά την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου, Ρόμαν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του.

Επίσης αποφασίστηκε να επιβληθούν ατομικές κυρώσεις κατά αξιωματούχων που συνδέονται με την επιχείρηση, και καλούν τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με αυτό που ορισμένοι χαρακτηρίζουν «κρατική αεροπειρατεία».

Συγκεκριμένα στο κείμενο που υιοθετήθηκε:

"Το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τον εξαναγκασμό σε προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μίνσκ της Λευκορωσίας στις 23 Μαΐου, θέττοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της αεροπορίας και την σύλληψη από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέκγα".

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά:

- την άμεση απελευθέρωση των Ρομάν Πρoτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέκγα και την εγγύηση της ελευθερίας μετακίνησής τους,

- καλεί το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να διερευνήσει επειγόντως το απαράδεκτο και πρωτοφανές συμβάν,

- καλεί το Συμβούλιο των κρατών μελών να εγκρίνει πρόσθετες καταχωρήσεις σε καταλόγους το συντομότερο δυνατό βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων

- καλεί το Συμβούλιο να επιβάλει πρόσθετες στοχευμένες κυρώσεις και τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να παρουσιάσουν προτάσεις χωρίς καθυστέρηση προς αυτόν τον σκοπό,

- καλεί  τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις υπερπτήσεις πάνω από τη Λευκορωσίας

- καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσεων από τον  εναέριο χώρο της ΕΕ από την εταιρεία Belarusian Airlines και για την πρόληψη της πρόσβασης της σε αερολιμένες της ΕΕ σε αυτές τις αερογραμμές,

- στέκεται με αλληλεγγύη προς τη Λετονία μετά την απέλαση Λετονών διπλωματών.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά το θέμα", καταλήγει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Σύμφωνα  με κοινοτικό αξιωματούχο, οι ηγέτες ενέκριναν τις ισχυρές ενέργειες σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το κείμενο εγκρίθηκε πολύ γρήγορα.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ισχυρή αντίδραση λόγω του σοβαρού κινδύνου για την ασφάλεια της αεροπορίας και των επιβατών από τις αρχές της Λευκορωσίας.

Σημείωσε το σαφές μήνυμα για στοχοθετημένες οικονομικές κυρώσεις ή τομεακή εστίαση των κυρώσεων βάσει του άρθρου 215.

Υπενθύμισε δε ότι και ο ίδιος ο Λουκασένκο έχει ήδη περιληφθεί στον προηγούμενο κατάλογο κυρώσεων.

«Έπαιξε ρώσικη ρουλέτα με τις ζώες πολιτών»

Tο καθεστώς της Λευκορωσίας διέπραξε αεροπειρατεία και έπαιξε "ρώσικη ρουλέτα" με τις ζωές αθώων πολιτών, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου των 27. Ο Σαρλ Μισέλ μετέφερε στον Τύπο την ομόφωνη απόφαση των 27 για νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο και το αίτημα για απελευθέρωση των Πρατάσεβιτς και Σαπέγκα.

Παρομοίως η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι οι ηγέτες αποφάσισαν να απαντήσουν με ισχύ ενάντια στο καθεστώς, με κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ, καλώντας τις αεροπορικές της ΕΕ να μην πετάνε πάνω από το έδαφος της Λευκορωσίας, ενώ νέες πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις θα παρουσιαστούν σύντομα. Ο εναέριος χώρος της Λευκορωσίας δεν είναι πια ασφαλής επεσήμανε η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν και ξεκαθάρισε ότι το καθεστώς χρησιμοποίησε με κακόβουλο τρόπο τις διαδικασίες της πολιτικής αεροπορίας για να πετύχει το σκοπό του, ενώ η χρήση του στρατιωτικού αεροσκάφους δεν ήταν δικαιολογημένη.

«Ο Λουκασένκο και το καθεστώς του θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς έως ότου αρχίσει να σέβεται την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της γνώμης. Οι Πρατάσεβιτς και Σαπέγκα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως. Οι αρχές της Λευκορωσίας είναι πλήρως υπεύθυνες για την υγεία τους», τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Οι 27 ακολούθως εξέτασαν τις σχέσεις με τη Ρωσία, θέμα για το οποίο ο 27 εξέφρασαν αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που πλήττονται από τις τελευταίες της ενέργειες, και υιοθέτησαν συμπεράσματα με τα οποία καλούν τον Ύπατο Εκπρόσωπο να παρουσιάσει μια σχετική έκθεση επιλογών πολιτικής που θα συζητηθούν τον Ιούνιο.

«Η ΕΕ καταδικάζει τις παράνομες, προβοκατόρικες και διαταρακτικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της ΕΕ, τα κράτη μέλη της και πέραν αυτών. Η ΕΕ επαναβεβαιώνει την ενότητα και την αλληλεγγύη της μπροστά σε αυτές τις πράξεις και την υποστήριξη στους ανατολικούς εταίρους της», καταγράφεται στα συμπεράσματα.

Στα συμπεράσματα επαναβεβαιώνονται οι 5 αρχές για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, με πρώτη την εφαρμογή της συμφωνίας του Μίνσκ και δηλώνουν ότι θα συντονιστούν για το θέμα με τους εταίρους της ΕΕ που έχουν την ίδια αντίληψη.

Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν κατέγραψε την εκτίμηση των κρατών μελών ότι οι «διαταρακτικές ενέργειες της Ρωσίας και οι αποσταθεροποιητικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά τους έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά ταυτόχρονα η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος γείτονα και σημαντικός εμπορικός και επενδυτικός εταίρος».

Οι 27 εξέτασαν και την κατάσταση της εφαρμογή της συμφωνίας με το ΗΒ. Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν εξήγησε ότι τα όποια προβλήματα προκύπτουν όχι από τη συμφωνία, αλλά από το ίδιο το Brexit και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με εφαρμογή της συμφωνίας.

Τέλος ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι ορισμένοι ηγέτες ακροθιγώς εξέτασαν και το μεταναστευτικό για το οποίο η ΕΕ θα επανέλθει στην επόμενη Σύνοδο.

Μπάιντεν: Σκανδαλώδης η αναχαίτιση του αεροσκάφους

Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τη σκανδαλώδη, όπως τη χαρακτήρισε, εκτροπή του αεροσκάφους για να συλληφθεί αντίπαλος του καθεστώτος του Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος αξίωσε να αφεθεί ελεύθερος αμέσως.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο την εκτροπή του αεροσκάφους και τη σύλληψη" του Ρομάν Προτασέβιτς, αναφέρει ο Δημοκρατικός πρόεδρος σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του. "Αυτό το σκανδαλώδες συμβάν και το βίντεο στο οποίο ο κ. Προτασέβιτς μοιάζει να μιλά πιεζόμενος είναι επονείδιστες επιθέσεις στην πολιτική διαφωνία και στην ελευθερία του Τύπου», συνεχίζει ο κ. Μπάιντεν, τασσόμενος υπέρ των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της Λευκορωσίας και καλώντας να αφεθεί ελεύθερος ο αντιφρονών.

Οι ΗΠΑ «ενώνουν τη φωνή τους με αυτές που απευθύνουν έκκληση να διενεργηθεί διεθνής έρευνα» για τα γεγονότα, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος "χαιρετίζει την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα" και σημειώνει πως «ζήτησα από την ομάδα μου να εξετάσει τις προσήκουσες επιλογές ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν, σε στενό συντονισμό με την ΕΕ, άλλους συμμάχους και εταίρους και διεθνείς οργανισμούς».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα